0.542. 537 86 70

PTT’de büyük vurgun…

Türkiye Varlık Fonu’na devredilmeden önce kasasında 650 milyon TL para olan PTT’nin, fona devredildikten sonra iki yıl içinde 900 milyon TL zarara uğradığı, 1,5 milyar TL'nin PTT'den buhar olduğu ortaya çıktı. TVF iç denetim raporuna yansıyan bir başka ayrıntıya göre PTT, şubelerinde kullanılmak üzere sipariş ettiği oda parfümlerine bir yılda 5 milyon TL harcıyor.

2019-12-24

Türkiye Varlık Fonu’na devredilmeden önce kârda olan şirketler, devrin ardından zarar etmeye başladı. Türkiye Varlık Fonu iç denetim raporu ise, bu şirketlerden biri olan PTT'nin nasıl zarar sürüklendiğini ortaya koydu.

TVF’ye devredilmeden önce kasasında 650 milyon TL para olan PTT, fona devredildikten sonra iki yıl içinde 900 milyon TL zarara uğradı, yani 1.5 milyar TL PTT’den buhar oldu. İç denetim raporuna, PTT şubelerinde kullanılmak üzere sipariş edilen oda parfümlerine bir yılda 5 milyon TL harcandığı da görüldü.

Cumhuriyet'ten Tuncay Mollaveisoğlu'nun haberine göre, 179 yıl önce temelleri atılan PTT, Türk milletinin en değerli, en yaygın ve kârlı şirketlerinden biriydi. İki yıl önce, başında damat Berat Albayrak’ın olduğu Varlık Fonu’na aktarıldığında kasasında 650 milyon TL vardı! İki yılın sonunda PTT tam 900 milyon TL zarar etti.

PARFÜME 5 MİLYON TL

Varlık Fonu’nun kendi iç denetim raporlarına yansıyan ayrıntılar dudak uçuklatıyor! Örneğin PTT, şubelerinde kullanılmak üzere oda parfümü sipariş ediyor. Bu parfümlere bir yılda 5 milyon TL harcanıyor.

Oda parfümü için piyasa fiyatlarının üzerinde ödeme yapılıyor. Maliyeti 2 TL olan spreyler için 60 TL ödeniyor. Şubelere verilmek üzere tam 600 bin adet koku sipariş ediliyor... Oysa PTT’nin toplam şube sayısı 3 bin 800! 

İŞTİRAKLERDE BÜYÜK ZARAR

TVF raporu, PTT’nin iştiraklerinde de sermaye transferlerinin “yanlış” planlanması ile zararlar oluştuğunu belirtiyor. Örneğin ticari faaliyetlerine başlamayan Kule A.Ş’nin hesaplarına 20 milyon TL nakit aktarılmış. Bu nakit paranın faaliyeti olmayan şirkete neden aktarıldığı ve nasıl harcandığı merak konusu. PTT’nin Anadolum Destek Lojistik Hizmeti A.Ş adlı araç kiralama firması da Türk halkının milli şirketini ciddi zarara uğratan iştiraklerden biri. Raporda araç kiralama bedelleri ve reklam anlaşmalarının piyasa şartları ile örtüşmediği maddeler halinde dile getiriliyor.

PTT ve Sayıştay denetimine tabi olmayan iştirakleri, hizmet satın almalarından, reklam ve promosyon harcamalarına, maaş ödemelerinden, sözleşmelere kadar piyasa fiyatlarının üzerinde, ayrıcalıklı, hayatın olağan akışının dışında iş ve işlemler yapmakla eleştiriliyor.

TVF’ye devredilmeden önce kasasında 650 milyon TL para olan PTT’nin, fona devredildikten sonra iki yıl içinde 900 milyon TL zarara uğraması yani 1.5 milyar TL’nin PTT’den buhar olması “Bu paralar kimin cebine girdi” sorusunu gündeme getiriyor.

TVF’nin bağlı olduğu Cumhurbaşkanı Erdoğan ve fon yönetiminin başındaki Berat Albayrak bu zararlarla ilgili bir açıklama yapmalıdır. Fona devredilen diğer şirketlerin Saray’ın kontrolüne geçtikten sonraki kâr-zarar durumunu, devletin şeffaflık ve hesap verilebilirlik ilkesi ile sorumlu gazetecilik gereği hükümetten açıklamasını bekliyoruz.

PARTİ KADROLARINA BALLI MAAŞLAR

PTT fona devredildikten sonra hızla alt şirketler yani iştirakler kuruluyor. PTT Anadolum, Kule A.Ş, PaYE, PTTAVM, PTT teknoloji gibi. Bu şirketlere ayrıcalıklı yöneticiler yüksek maaşlarla atanıyor. Bir yönetici birden fazla kurumdan maaş alabilir hale getiriliyor. Tamamı AKP’ye yakın eski danışman ve bürokrat kadrolarından oluşan yöneticilere öyle ayrıcalık tanınmış ki, genel müdürler için 5 yıl, yardımcıları için 3 yıllık garanti süreli sözleşmeler imzalanmış. Yetmemiş, bu kişiler sözleşme bitimine 1 ay bile kalsa iş akitleri fesh- edildiğinde 5 yıllık tazminata hak kazanıyorlar.

YILDIRIM KÂR EDİYOR DEMİŞTİ

AKP’li Binali Yıldırım, başbakanlığı döneminde yaptığı açıklamada PTT’nin kâr eden bir kurum olduğunu söylemişti: “2003’te ben göreve başladığımda (Ulaştırma Bakanlığı) 170 yıllık mazisi olan PTT 11 trilyon zarar ediyor ve bir ayda 2 milyon 400 bin işlem yapılıyordu. Şu anda yaptığı işlem sayısı 30 milyonu geçti ve PTT 500 milyon lira civarında kâr ediyor. PTT millete yük olmuyor, milletin yükünü taşımaya devam ediyor. PTT bir marka oldu. Türkiye’nin markası değil, dünyanın bir markası oldu. Tıpkı THY, Türk Telekom gibi. Bunlar ülkemizin değerleridir”

Kaynak: Yeniçağ…

Sepetim