Aydın
25 Nisan, 2025, Cuma
  • DOLAR
    38.01
  • EURO
    42.12
  • ALTIN
    3685.4
  • BIST
    9.477
  • BTC
    76538.750$

Mehmet Erdem’den kanalizasyon ve arıtma tesisleri açıklaması

Mehmet Erdem’den kanalizasyon ve arıtma tesisleri açıklaması
AK Parti Aydın İl Başkanı Mehmet Erdem Aydın Büyükşehir Belediyesi sorumluluğunda olan kanalizasyon şebekeleri ve arıtma tesisleriyle ilgili basın açıklaması yaptı. Erdem, Aydın ilinin kanalizasyon ve arıtma tesislerinin genel durumunu gözler önüne sererken Aydın BŞB’nin sorumluluklarını yerine getirmediğini ve bu nedenle Aydın il genelinde foseptik ve atık suların büyük bölümünün arıtılmadan doğaya salındığını kaydetti.

Mehmet Erdem’in açıklaması şöyle:

"Aydın’ın ilçelerindeki kanalizasyon şebekeleri ve arıtma tesislerinin genel durumunu gözden geçirdik. Belediyelerin esas ve öncelikli görevlerinden en önemlisi de atıksuların doğayı kirletmesini önlemek ve uygun biçimde tahliye edilmelerini sağlamaktır. İlgili kurumlardan, bilirkişilerden, yaptığımız incelemelerden elde ettiğimiz  bilgilere göre durumu değerlendirdik. Aydın kamuoyuna saygıyla arz ediyoruz. 
EFELER’de kanalizasyon olmayan nüfus oranı % 40’dır. Arıtma Tesisi Otorgar’a yakın Doğu Artıma Tesisi eski ve  çalışır durumdadır. Ama  by pass yolu ile çalıştırılmadığı zamanlar da söz konusudur. Atıksu Menderes köprüsü yanından Nehre boşalıyor. Mimar Sinan, Fatih ve Zeybek  mahallelerinin atık suyu, doğrudan DSİ kurutma kanalına verilmektedir.

Merkez dışında; eski beldeler Umurlu, Dalama, Çeştepe, Tepecik, Ovaeğmir  arıtma tesisi
yok. Bu eski beldelerin çoğu bölümünde kanalizasyon şebekesi yok. Özellikle Merkeze birleşmiş olan Kardeşköy, Yeniköy, Kadıköy, Işıklı, Şevketiye, Kızılcaköy de lüks villaların yapıldığı yaygın yerleşim alanlarına dönüşmüş olmasına rağmen kanalizasyon şebekesi mevcut değil. Foseptikler sağlıksız ve düzenli çekilememektedir.

Astim OSB ve Umurlu OSB’nin kimyasal arıtma tesisleri faal durumdadır. 

NAZİLLİ’de kanalizasyon olamayan nüfus oranı % 38’dir. Arıtma tesisi eski ve çalışır durumda, by-pass yolu ile çalıştırılmadığı zamanlar söz konusudur. Atıksu Menderes nehrine
boşaltılmaktadır. Ayrıca, İsabeyli, Bayındır ve Sevindikli Mahallelerinde bulunan küçük ve ilkel arıtma tesisleri çok uzun süredir devre dışıdır. Nazilli OSB 2024 yılı içinde Kimyasal Arıtma Tesisini işletmeye almıştır. 

SÖKE’de kanalizasyon olmayan nüfus oranı % 39’dur. Arıtma tesisi eski ve çalışır  durumda, ancak bazı  zaman  by-pass yolu ile çalıştırılmıyor. Atıksu Menderes nehrine boşalıyor. Söke ile birleşmiş durumda olan eski beldeler Sazlı, Savuca, Yenidoğan kanalizasyon büyük oranda olmadığı gibi arıtma tesisi yoktur.

KUŞADASI’nda kanalizasyon olmayan nüfus oranı % 55’tir. İleri arıtma tesisi var ve çalışır durumda. Ancak, zaman zaman terfi sistemlerindeki arızalar nedeni ile atıksular arıtılmadan denize boşalmaktadır. Mevcut arıtma tesisi, Kuşadası ilçe alanının coğrafi olarak, Sadece % 7’sine hizmet vermektedir. Kuşadası’nın kentsel olarak parçası olan yaz nüfusu 1 milyona yaklaşan; Davutlar ve Güzelçamlı’da Arıtma tesisi yoktur. Bu alanlardaki, Otel ve Sitelerin küçük (paket) arıtma tesisleri vardır. Çalıştırılmaları takip edilmelidir. Davutlar ve Güzelçamlı yerleşimlerinin bir bölümünde kanalizasyon şebekesi mevcut olup, yerleşme genelinde foseptik uygulamaları devam etmektedir. Yeniköy Mahallesinde küçük, paket arıtma tesisi, her yıl yeni yapılan siteler ve artan nüfusa hitap etmeyen sadece köy merkezine hizmet veren bir tesis olarak faal durumdadır.

DİDİM’de kanalizasyon olmayan nüfus  oranı % 36’dır. Arıtma tesisi eski ve çalışır durumdadır. Didim ve Akbük’te bulunan eski arıtma tesisleri artan nüfus ve kentsel alan genişlemesi sonucunda etkisiz ve yetersiz durumda olup, eski merkez bölgelerine hizmet vermektedir. İlçe Genelinde sadece Didim Merkezin bir bölümünde kanalizasyon şebekesi mevcut olup, gelişme alanları ve köylerde kanalizasyon şebekesi yoktur. Didim ve Akbük’teki faal olan eski arıtma tesislerinin deşarj suyunun yeterli kalitede olmadığı ve tesislerin işletme sorunları yaşadığı bilinmektedir. Özellikle çok hızlı yayılan yapılaşma  ve kentsel gelişme nedeni ile Kuşadası ve Didim’de en az 50 yıllık nüfus artışı ve kentsel alan genişlemesi dikkate alınarak ileri arıtma tesislerinin kurulması ve tüm yerleşme ve siteleri kapsayan bir kanalizasyon şebekesi projelendirilerek inşa edilmelidir. Bu ilçelerin yayıldığı alanların coğrafi özellikleri nedeni ile atık suyun terfi pompalama istasyonlarına gerek duyulmayan şekilde bir projelendirme yapılarak, birden fazla arıtma tesisi inşa edilmesi zorunludur. 

GERMENCİK’te kanalizasyon olmayan nüfus  oranı % 55’tir. Germencik ve Ortaklar yerleşmelerinde Atıksu arıtma tesisi bulunmamaktadır. Atıksılar, kanalizasyon şebekesinin mevcut olduğu kent merkez mahallelerinden Dere yataklarına ve Menderes Nehrine boşalmaktadır.  Ortaklar OSB Kimyasal arıtma tesisini yeni kurmuş ve çalıştırmaktadır.

KOÇARLI’da kanalizasyon olmayan nüfus  oranı % 44’tür. Koçarlı ilçesinde Merkez ve Bıyıklı mahallelerinde iki adet arıtma tesisi bulunmaktadır. Ancak bu tesisler yetersiz ve işletme maliyeti yüksek olan kapasitede olup, verimli çalıştırılmadığı, çoğu zaman by pass yolu ile devre dışı kaldıkları anlaşılmaktadır.

Çine ilçesinde merkez ileri biyolojik arıtma devrededir. Çine Organize Sanayi Bölgesinin Kimyasal Arıtma tesisi 2024 yılı sonunda işletmeye alınmıştır.

KÖŞK İlçesi kanalizasyon olmayan nüfus oranı % 43’tür. Köşk merkez AAT yapım ihalesinin bekleniyor.  Başçayır ve Çiftlik Mahallerinde bulunan arıtma tesisi faal olmakla birlikte paket tesisler olup işletilmesi ekonomik olmadığından çoğu zaman işletilmemektedir.

KUYUCAK İlçesi kanalizasyon olan nüfus  oranı % 37’dir. Kuyucak biyolojik arıtma tesisi vardır. Başaran Mahallesi ve Pamukören Mahallesinde doğal arıtma bulunmaktadır. Bu tesisler eski ve küçük ölçekli tesisler olup, işletme maliyetleri nedeni ile çoğu zaman işletilmemektedir. 

BUHARKENT kanalizasyon olan nüfus  oranı % 35’tir.   Buharkent ilçesinde ileri biyolojik AAT arıtma inşaatı bitmiş ve işletmeye alınmıştır. Buharkent OSB Kimyasal Arıtma Tesisinin İhalesi yapılmıştır.

BOZDOĞAN’da  kanalizasyon olan nüfus oranı % 47’dir. Bozdoğan ilçesinde Akçay, Alamut, TOKİ, Eymir, Yazıkent mahalleleri olmak üzeri 5 adet arıtma tesisi mevcuttur. Ancak bu tesisler küçük paket niteliğindeki tesisler olup, işletme maliyetleri yüksektir. Bu nedenle zaman zaman tasarruf amacı ile çalıştırılmadıkları bilinmektedir. 

YENİPAZAR’da  kanalizasyon olan nüfus  oranı % 48’dir. Yenipazar ilçesinde biyolojik arıtma tesisi vardır. Ancak, küçük ölçekte ve işletme maliyeti nedeni ile verimli çalıştırılamamaktadır.

İNCİRLİOVA’da  kanalizasyon olan nüfus oranı % 41’dir. Arıtma tesisi yoktur. Kanalizasyon sadece kent merkezinde olup, Acarlar beldesinde kısmen yapılmıştır.

KARACASU’da  kanalizasyon olan nüfus oranı % 37’dir. Karacasu ilçesinde merkez ve Çamköy Mahallesinde arıtma vardır. Bu tesisler küçük ölçekli ve verimsiz olduklarından işletmesi etkin ve sürekli değildir. 

SULTANHİSAR’da  kanalizasyon olan nüfus  oranı % 32’dir. Sultanhisar ilçesinde Atça Mahallesinde iki adet ve merkezde bir adet olmak üzere 3 arıtma mevcuttur. Bu tesisler, eski ve verimsiz olduklarından özellikle Atça tesisleri işletilmemektedir. 

KARPUZLU ilçesi kanalizasyon olan nüfus oranı % 45’tir. Karpuzlu ilçesinde arıtma tesisi vardır. Küçük bir tesis olduğundan işletme maliyeti nedeni ile verimsiz ve zaman zaman faaliyet dışı bırakılmaktadır."

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.