0.542. 537 86 70

Kömür santrallerinin araştırılması istendi..

Kömür santrallerinin yarattığı hava kirliliğinin Türkiye’ye sağlık maliyetinin yılda 53.6 milyar lira olduğu belirtildi..

2022-05-21

CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, kömür santrallerinin yarattığı kirliliğin Türkiye’ye sağlık maliyetinin yılda 53.6 milyar lira olduğunu belirterek, hava kirliliğin araştırılması için araştırma komisyonu kurulmasını talep etti. 

Araştırma Komisyonu kurulması talebini Meclis Başkanlığına ileten Bülbül, önergesinde Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği değerlerine göre 2020 yılında temiz havası olan sadece iki il olduğunu belirterek, 45 ilde ise hava kirliliğinin ulusal sınır değerleri aştığını vurguladı.

Önergesinde Anayasanın 56’ncı maddesini hatırlatan Bülbül, “Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek Devletin ve vatandaşların ödevidir. Ancaksağlıklı bir çevrenin gereği temiz hava sağlanamamakta, hava Kirliliği sorunuyla aktif ve etkin bir mücadele yürütülmemektedir. Sağlık ve Çevre Birliği HEAL (Health and Environment Alliance) tarafından 4 Şubat Dünya Kanser Gününde yayınlanan raporuna göre sadece kömür santrallerinin yarattığı kirliliğin Türkiye’ye sağlık maliyeti yılda 53.6 milyar liradır. Jeotermal Enerji santralleri de hava kirliliğine neden olmaktadır. Özellikle Aydın ilinde JES’ler nedeniyle hidrojen sülfür gazının yoğun şekilde solunmaktadır” dedi.  

Hava kirliliğinin nedenlerinin araştırılması ve önlenebilmesi için etkin çevre politikalarının oluşturulması şart olduğunu belirten Bülbül, bunun için Meclis’te komisyon kurulmasını talep etti.

Sepetim