Aydın
20 Eylül, 2024, Cuma
  • DOLAR
    33.58
  • EURO
    36.76
  • ALTIN
    2577.6
  • BIST
    9881.23
  • BTC
    56398.2$

Yusuf Güneş’ten Kuşadası kamuoyuna önemli açıklama…

Yusuf Güneş’ten Kuşadası kamuoyuna önemli açıklama…

  • İnşaatMühendisi Yusuf Güneş meslekte 40 yıllık tecrübesi ile deprem sonrası Kuşadası kamuoyunaönemli açıklamalar yaptı.
  • Güneş: “Biliyorum kiKuşadası’nda ilçenin sorunların iyi bilen, yerinde çözümü becerebilecekkapasitede olan çok yetişmiş beyin var. Bunun sahaya yansımasını sağlamak daYerel Yönetimlerin görevi. Hani bilboardları süsleyen bir slogan var ya “Halkister Büyükşehir yapar…” Bir tane doğru var ben halktan biriyim istiyorum;Büyükşehir ve Meclisinden ama önce İlçe Belediye Yönetimi ve Meclisinden..”

Yusuf Güneş, hem yetkililerehem de vatandaşlara uyarı niteliğindeki önerileri şöyle dile getirdi:  

11 ilimizi etkileyen depremin ülkemizin her kesiminiderinden sarstığı ve hepimizin yaşam sevincini kaybettirip, yüreğimiziağrıttığı bir dönem yaşıyoruz. Depremde hayatını kaybedenlere rahmet,yaralılara acil şifalar geride kalanlara sabır ve metanet diliyorum. Buradanhareketle Kuşadası özeli için meslekte 40 yılını devirmiş bir İnşaat Mühendisiolarak tespitlerimi ve yapılması gerekenleri paylaşmayı görev sayıyorum.

Ülkemiz bir deprem ülkesidir. Yıllardır “Deprem öldürmez, bina öldürür” diye bas bas bağırdığımız slogangerçekliğini bir kez daha yaşatarak göstermiştir. İlçemizin bulunduğu EgeBölgesi de ölü ve diri fayların bulunduğu bir bölgedir. Ege Denizinde olandeprem sonucunda İzmir’de yıkılan binalara, ilçemizde hasarlı yapılara şahitolduk. Konu Kuşadası olduğuna göre özellikle ilçemizde gerek riskli yapıgerekse kentsel dönüşüm söz konusu edildiğinde mülk sahipleri hem kullanımalanı hem de yeniden yapı yapma konusunda fikri ve ekonomik ikilemyaşamaktadırlar. Bunu çözmenin çeşitli yolları vardır.

Riskli yapı koşulları ile yürürlükteki yasa veyönetmeliklere göre yapının yıkılıp yapılması yapının yenilenmesi dışında birdeğer katmamaktadır. 7m’lik yolda 3-4 katlı binanın yıkılıp 5 kat yapı yapmakbinayı yenilemekte ancak nüfus ve trafik yoğunluğunu arttırmaktadır. TürkmenMahallesi en çarpıcı örnektir. 89-94 dönemi belediye yönetimine o zaman dauyarıda bulunmuş idik “itfaiye bile osokaklara giremez” demiştik. Zaman bizi haklı çıkardı şimdi bırakın itfaiyeve araç trafiğini, insanlar evlerine ulaşmakta sıkıntı çekmekteler.

İnsanlarımızın “benimbinam sağlam mı?” tedirginliği ile belediyelere dilekçe ile akın ettiği bugünlerde Belediye tarafından Schimidt Çekiç (BetonTest Çekici), röntgen, Ultrason ve ruhsata esas projenin binayauygunluğunun kontrolünün yapılacağı bir çalışma acilen yapılmalıdır. Bu çalışmasonucuna rağmen şüphesi devam eden yapı sahiplerinin karot testi ve performansanalizi yaptırma seçeneği bir maliyet unsuru barındırdığından maliklerin kendiinsiyatiflerine bırakılmalıdır.

2009-2014 yılında benim de içinde bulunduğum, (Başkan Ömer Günel’in de meclis üyesiolduğu) Belediye Meclisi Kuşadası’nda 4 mahalle için (Türkmen, İkiçeşmelik, Cumhuriyet ve Dağ Mahalleleri) KentselDönüşüm kararı almış idik…

Geçen sürede işlem tesis edilmediği ve bir işlem yapılmadığıiçin bu dönem Ömer GünelBaşkanlığındaki Belediye Meclisi aynı kararı tekrar aldı. Son derece doğru birkarar. Kentsel dönüşüm kararı alınan mahalleler ile ilgil revizyon planlarıacilen yapılmalı, meclislerden geçirilmelidir. Herhangi bir meclisten dirençgörmesi durumunda Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na müracaatedilerek Bakanlğın re’sen planları onaylaması sağlanabilir. Bu kararlarınuygulamasının vatandaş yönünden maddi bir külfeti var ancak bunu aşmanın da yoluve yöntemi var.

1. Kentsel Dönüşüm alanına alınan parsellerde plan tadilatıyapılarak, kat yükseklikleri arttırılmak suretiyle yapı müteahhitlerine deimalat karşılığı daireler çıkartılmak suretiyle vatandaşın cebinden paraçıkması önlenebilir, yapılar yenilenebilir. Mal sahibi de müteahhit de kazançlıçıkar.

2. Plan tadilatı ile kat adedi, emsal ve cadde ve sokakgenişlikleri arttırılabilir, sosyal donatı alanları yaratılabilir.

3. Plan tadilatı sonrası hamur tekniği ile parsellerbirleştirilmek suretiyle gökyüzüne kat irtifakları tesisiyle hak sahipleridairelerinden alan kaybetmeyecekleri gibi müteahhit firmalara kat karşılığıverilmek suretiyle bir ödeme yapmadan yenilenmiş ev sahibi olabilirler.

4. Kentsel dönüşüm kararı alınan mahallelerde riskli yapıstatüsü ile yeni yapı iş ve işlemleri durdurulmalıdır.

5. Riskli yapı prosedürüne tabi kentsel dönüşüm dışındakimahallelerde alan kaybı yaşanmaması için “yıkılan bina kadar yapılması” yönündePlan Notu geliştirilerek mağduriyet önlenmeli, vatandaşa yapısını yenilemesicazip hale getirilmelidir.

6. 4 kat ve üzeri yapılarda KESİNLİKLE Deprem Yalıtımlıyapılar yapılması kararı alınmalı, belediye meclisi kararına bağlanarak plannotuna dönüştürülerek zorunlu hale getirilmelidir.

7. İmar planlama sahasında mikro bölgeleme zemin etütlerijeolojik, jeofizik, Geoteknik raporlama yenilenmelidir.

8. Hazır beton firmaları ile protokol yapılmak suretiylebetonlardan metreküp büyüklüğüne göre deney küpü alınması işlemi yeni kuralabağlanmalı, beton imalatı yapılan betondan başlangıç mikserinden bitişmikserine kadar kademeli numune alınması zorunluluk haline getirilmeli, bedeliyüklenici müteahhit tarafından karşılanmalıdır.

9. Kuşadası Belediyesince kalıp,demir,beton kontrol birimikurulmalı (ki bunu yapan bir çok örnek belediye var), kadro ihdası sağlanmalıve destek bakımından meslek odaları ile protokoller geliştirilmek suretiylemeslek odaları, yapı denetim şirketleri, beton laboratuvarları, şantiyeşefi-fenni mesullerin de denetim esnasında yapıda bulunması tutanak tanzimetmek ve imza altına almak hususu şart koşulmak suretiyle güvenli yapılaryapılması bakımından oto kontrol ve öz denetim sağlanmalıdır.

10. Beton imalatı ile birlikte betonun bakım ve yerleştirmekoşullarının sağlandığının şantiye şefince tutanağa bağlanması kuralıgetirilmelidir.

11. Her yapıda İş kazalarından sorumlu iş güvenliği elemanı(sürveyan, inşaat teknikeri gibi) bulundurması koşulu ACİL getirilmelidir.

12. Projelerin denetimi için belge vize harcı meslekodalarınca minimize edilmek suretiyle ön incelemeye tabi tutulması hususundameslek odaları ile protokoller güncellenmeli-yapılmalıdır. Böylece projelerinMüellif, Oda, Yapı Denetim ve en sonunda belediye ilgili birimi tarafındankoordineli denetimi yapılmış olacaktır. Bu hem öz denetimi sağlayacak, hem deimar dairesinin yükünü hafifletecektir.

13. Mühendis-Mimar-Şantiye şefi sicillerinin tutulmasındaMeslek odalarından destek sağlanmalıdır.

İlk anda aklıma bir çırpıda gelen bunlardır. Bu şahsi biröneridir, eksiklikleri elbette vardır, değiştirilebilinir, geliştirilebilinir,kanuni olmadığı iddia edilecek hususlara yönelik olarak Belediye Kanununda açıkolan yetkilerin kullanılmasının sağlanmasına mahalle baskısı kurulabilinir. Bizburada yaşıyoruz, buranın sorunlarını en iyi biz biliriz.

Biliyorum ki Kuşadası’nda Kuşadası’nın sorunların iyi bilen,yerinde çözümü becerebilecek kapasitede olan çok yetişmiş beyin var. Bununsahaya yansımasını sağlamak da Yerel Yönetimlerin görevi. Hani bilboardlarısüsleyen bir slogan var ya “Halk isterBüyükşehir yapar…” Bir tane doğru var ben halktan biriyim istiyorum;Büyükşehir ve Meclisinden ama önce İlçe Belediye Yönetimi ve Meclisinden..

Haydi Kuşadası şimdi tam zamanı…

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!