Aydın
24 Ekim, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    33.58
  • EURO
    36.76
  • ALTIN
    2577.6
  • BIST
    9881.23
  • BTC
    56398.2$

“Yanlış karar acilen iptal edilmeli”

“Yanlış karar acilen iptal edilmeli”

  • İplik, kumaş,hazır giyim ve ev tekstili ürünlerin ithalatına getirilen yüzde 30-100arasındaki ilave gümrük vergisi kararı tekstilcilerle hazır giyimcileri karşıkarşıya getirdi. İGV, Türk hazır giyim ve konfeksiyon ihracatçılarının tepkisiniçekti.
  • “Ayağımıza sıkıyoruz”diyerek iplik, kumaş, hazır giyim ve ev tekstili ürünlerine getirilen ilavevergi kararına tepkisini ortaya koyan Ege Hazır giyim ve Konfeksiyonİhracatçıları Birliği Başkanı Burak Sertbaş, “Yanlış bir karar acilen iptaledilmeli” dedi.

Türkiye’nin hazır giyim ihracatının 2023 yılının ocak – eylüldöneminde yüzde 8’lik kan kaybı yaşadığını ve 16,1 milyar dolardan 14,8 milyardolara indiğinin altını çizen Sertbaş, “2022 yılının ikinci yarısından itibarenRusya-Ukrayna savaşı ve Avrupa’daki resesyon konfeksiyon ihracat rakamlarımızıngerilemesine yol açtı. Biz normalde Eylül, ekim aylarında yoğun bir şekildeNoel siparişleri alırız. Bu sezon geçen sezona göre Noel siparişleri yüzde 30civarında düşmüş durumda. 2024 yılının ilk yarısını kaybettiğimizihissediyoruz. Bütün bu olumsuzluklar ortadayken, konfeksiyon firmaları mevcutkadrolarını koruma hesapları yaparken gelen bu karar Türk konfeksiyon sektörünebüyük bir darbe anlamına geliyor. Bu karar hazır giyim firmaları için 2024yılının tamamen “kayıp yıl” olmasına yol açar. Hayata geçtiği takdirde ihracatrakamlarımız ve istihdam rakamlarımız düşer, firmalarımızdan da kayıplaryaşarız” şeklinde konuştu.

Sektörlerin genelini ilgilendiren kararlar alınırken sektörtemsilcilerinin bir araya gelerek bu kararları aldığının altını çizen Sertbaşsözlerini şöyle sürdürdü; “Geçmişte hayati kararları birlikte alırdık. Bukonudaki kararı da tüm taraflar görüşerek alabilirdik. Bu karar, tekstil vehammaddeleri sektörünün mevcut koşullarında geçici bir iyileştirme sağlayabilirama katma değerli ürün ihraç eden konfeksiyon sektörüne büyük zararlar verir.”

Tekstil sektörünün rekabet gücünü inovasyonla tasarımla geliştirmesigerektiğini savunan Sertbaş, “Korumacılığın piyasa işleyişini bozduğunu ve ensonunda korunan sektöre de faydası olmadığını dünyadaki birçok ekonomimodelinde ve eski uygulamalarda gördüğümüzü söyleyebiliriz. Bir sektör korunmakistenirken o sektöre fayda sağlanmadığı gibi başka bir sektörde de tamirimümkün olmayan hasarlara yol açmamak gerekir” diyerek sözlerini noktaladı.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!