Aydın
27 Ekim, 2024, Pazar
  • DOLAR
    33.58
  • EURO
    36.76
  • ALTIN
    2577.6
  • BIST
    9881.23
  • BTC
    56398.2$

Tespit edilen uygunsuzluklar yurt idaresine ve bakım firmasına bildirmiştir

Tespit edilen uygunsuzluklar yurt idaresine ve bakım firmasına bildirmiştir

  • KYK Işıklı Kız Yurdu’ndameydana gelen asansör kazasında bir öğrencinin hayatını kaybetmesi kurumlararası asansör denetim tartışmalarını da beraberinde getirdi. Bazı basınorganlarında ve sosyal medyada denetimler konusunda Efeler Belediyesi’nin ihmalibulunduğu yönündeki eleştirilere ve yanıltıcı toplumsal öfkeyi kurumayönlendirmeyi amaçlayan art niyetli paylaşımlara kamuoyu açıklaması ilecevap verildi.

Efeler Belediyesi’nden yapılan kamuoyu duyurusunda;

“Belediyemizsınırları içindeki asansörlerin periyodik kontrolleri diğer belediyelerdeolduğu gibi Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve TÜRKAK (Türkiye Akreditasyon)tarafından yetkilendirilmiş A tipi muayene kuruluşu tarafından yapılmaktadır.Bu kontroller Belediyemiz, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve TÜRKAK tarafından düzenliolarak denetlenmektedir.”

“Önceki dönemdedenetimleri yapan TMMOB Makine Mühendisleri Odası ile belediyemizce yeniprotokol ile anlaşılan denetim firması Akreditest arasında yetkinlik olarakhiçbir fark bulunmamaktadır, ikisi de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafındanyetkilendirilmiş A tipi muayene kuruluşudur” denildi.

Aydın Güzelhisar Kız Öğrenci Yurdu’ndaki üzücü kazanınyaşandığı asansörün Efeler Belediyesi’nce Akreditest firmasına 13. 07. 2023 ile11. 09. 2023 tarihlerinde 2 defa kontrol ettirildiğine vurgu yapılan kamuoyuduyurusunda, asansörün kontroller sonucunda hafif kusurlu (mavi etiket) olarakyurt idaresine ve bakım firmasına bildirildiğine dikkat çekildi.

“Belediyemizin bukonunun üzerinde titizlikle durduğu, denetimlere ne denli önem verdiğiverilerle ortadadır. Denetim firmasının ve belediyemizin yükümlülüğüyönetmelikler uyarınca burada sona ermektedir. Denetimlerle ilgili aksaklık sözkonusu değildir. Yurt idaresinin anlaşmalı olduğu bakım firması ayrı bir şirketolup belediyemizle hiçbir bağı yoktur. Kamuoyunun bilgilerine saygıyla arzederiz” vurgusunun yapıldığı açıklama şöyle:

“TMMOB Makina Mühendisleri Odası’nın denetim yaptığı2017-2020 yılları arasında asansör sayısı 4 bin 500 civarında iken muayenesayıları ise şu şekildedir;

2017-2018 yılları arasında 945 kontrol,

2018-2019 yılları arasında 1012 kontrol,

2019-2020 yılları arasında ise 1025 kontrol yapılmıştır.

Akreditest’in kontrol yaptığı 2020-2023 yılları arasında iseasansör sayısı 5 bin 500 civarına ulaşmıştır.

Söz konusu şirketin muayene sayıları şu şekildedir;

2020 yılında Covid-19 tedbiri kapsamında dâhi toplam kontrolsayısı 4 bin 211’i bulmuştur. Bu yılın ardından kontroller artış göstermiş;

2021 yılında toplam 7 bin 959 kontrol,

2022 yılında 8 bin 942 kontrol,

2023 yılının 10 aylık döneminde 7 bin 887 kontrolyapılmıştır. Asansörler firma tarafından tekraren kontrol edilmiştir. Yukarıdakiverilerin gösterdiği üzere muayene sayıları çok düşük olduğu ve hiç kontrolyapılmayan asansörler olduğu için TMMOB Makine Mühendisleri Odası ile olanönceki protokol belediyemizce feshedilmiştir.

Kontrol sayıları binli rakamlarda iken protokol imzalananyeni denetim firması Akreditest ile bu rakam 6-7 katına çıkmıştır. Bununlabirlikte Aydın Güzelhisar Kız Öğrenci Yurdu’ndaki üzücü kazanın yaşandığıasansör, belediyemizce Akreditest firmasına 13.07.2023ile 11.09.2023 tarihlerinde 2 defa kontrol ettirilmiştir. Kontroller sonucundahafif kusurlu (mavi etiket) olarak yurt idaresine ve bakım firmasınabildirilmiştir. Belediyemizin bu konunun üzerinde titizlikle durduğu,denetimlere ne denli önem verdiği verilerle ortadadır. Denetim firmasının vebelediyemizin yükümlülüğü yönetmelikler uyarınca burada sona ermektedir.Denetimlerle ilgili aksaklık söz konusu değildir. Yurt idaresinin anlaşmalıolduğu bakım firması ayrı bir şirket olup belediyemizle hiçbir bağı yoktur.Kamuoyunun bilgilerine saygıyla arz ederiz.”

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!