Anneler bir veyabirkaç bebeğini sezaryenle doğurduktan sonra, bir sonraki hamileliğinde normal doğumyaptırmak isteyebiliyor. Peki bu duruma uzmanlar nasıl bakıyor? Anne ve bebekaçısından riskleri var mı? Kadın hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Nuray Aydın,Sezaryen Sonrası Vajinal Doğum konusunda anne adaylarını bilgilendirdi.
Kadınların öncelikli tercihinin doğal doğum olmasıgerektiğini savunan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Nuray Aydın, sezaryensonrası ikinci ya da üçüncü bebekte de doğal yani vajinal doğum yapılabildiğinisöyledi.
Anne adaylarına özellikle ilk bebeklerini normal doğurmalarıçağrısında bulunan Dr. Nuray Aydın, bunun hem anne ve bebek sağlığı, hem desonraki doğumların daha az riskli geçmesi açısından önemli olduğunu dilegetirdi. Aydın. “Maalesef dünyada en çok sezaryen yapılan ülkelerden biriyiz.Ülkemizde sezaryen oranı yüzde 58. Oysa ki sezaryen çeşitli riskler barındıranbir ameliyat. Normal doğuma engel bir durum yoksa önermiyoruz” diye konuştu.
Dr. Nuray Aydın, sezaryen sonrası vajinal doğum konusunda şubilgileri verdi:
Sezaryen Sonrası Vajinal Doğum Yapılmasının Koşulları:
Öncelikle anne adayının genç olması gerekiyor. Geç hamilelikbaşlı başına risk barındırdığı için 35 yaş üzeri hamilelerde sezaryen sonrasıvajinal doğum yapmıyoruz.
Sezaryenin üzerinden en az 2 yıl geçmiş, dikişlerin kaynamışolması gerekiyor. Daha kısa sürede dikişlerin açılma riski artıyor.
Bebeğin kilosu önemli, sezaryen sonrası vajinal doğumyaptırabilmemiz için bebeğin çok iri olmaması gerekiyor. İri bebek anneninsezaryen dikişlerinin açılmasına neden olabileceği için bundan kaçınıyoruz.
Anne adayının hamilelik sürecinde fazla kilo almaması içinbeslenmesine dikkat etmesi, yoga pilatesgibi egzersizler yapmalarını istiyoruz. Böylece doğumları daha kolay oluyor.
Annenin önceki doğumunda sezaryen yapılırken rahim yeterikadar açılmışsa bu bize sezaryen sonrası vajinal doğum için avantaj sağlıyor.Kaçıncı haftada sezaryen yapıldığı da önemli. Sezaryenin tüm hikayesini annedenöğreniyoruz.
Sezaryen sonrası vajinal doğumdaki rüptür (sezaryen kesiyerinin ayrışması) riski; birinci sezaryenden sonra 400’de bir, ikinci sezaryensonrası ise 200’de bir. Risk giderek arttığı için üçüncü sezaryenden sonravajinal doğum yaptırmıyoruz.
Hem anne hem de babanın sezaryen sonrası vajinal doğumayazılı onay vermesi gerekiyor.
Hastane koşullarının da uygun olması gerekiyor. Düşük birolasılık da olsa, dikişlerin açılması ve kanama riskine karşın sezaryen sonrasıvajinal doğum yapılacak hastanenin; gece gündüz hizmet veren yoğun bakımünitesi, kan ünitesi, bebek yoğun bakımı ve acil müdahale edilebilecek birameliyathane olması gerekiyor.
Doğumda ebe desteği, doğum öncesinde de gebelik eğitimiolmazsa olmazımız.
Neden Sezaryen Sonrası Vajinal Doğum Yapılmalı?
Çünkü sezaryen; anne-bebek arasında bağlanma problemlerineyol açıyor. Bebeğin bir an önce annenin kucağına verilmesi çok önemli. Emzirmeningeç olması, sütün geç gelmesine sebep olabiliyor. Bebeğin normal yolla gelmesi,mikrobiyotaları almasını, doğum yolundaki dirayetleri kazanmasını, dirençlerinoluşmasını da sağlıyor. Bu da bebeğin daha sağlıklı ve dirençli olmasınıgetiriyor.
Diğer yandan her sezaryen doğum, bir sonraki doğumda bebeğinplasentasının kasa ve idrar torbasının önüne yapışması riskini artırıyor. Bu daanne için rahmin alınması, bebek için de anne karnında ölüm riskiniartırıyor. Yani sonraki sezaryenderiskli bir ameliyat durumu ortaya çıkıyor.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.