Aydın
23 Eylül, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    33.58
  • EURO
    36.76
  • ALTIN
    2577.6
  • BIST
    9881.23
  • BTC
    56398.2$

Prof. Dr. Ercan İzmir depreminin gücünü açıkladı…

Prof. Dr. Ercan İzmir depreminin gücünü açıkladı…
Depreminin olacağını 12 gün önce uyaran Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, İzmir'de meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki depremin yıkım gücünün 9 ve 35 atom bombası gücünde bir enerji boşalması yaşandığını aktardı. Ercan "Deprem salgın döneminde yaşandı. Salgın, 'Sakın dışarı çıkmayın' diyor. Deprem de 'evlere girmeyin' diyor. İnsanlar salgını da unuttular" dedi.

İzmir'de meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki depremle ilgili Prof. Dr. Ahmet Ercan'dan önemli değerlendirmeler geldi.

Ercan, depremin olacağını 3 yıldır söylediğini ifade ederek, "Bu deprem sığ bir deprem. Bu depremin yıkım gücü 9'dur. 35 atom bombası gücünde bir enerji boşalmıştır. Bu deprem göçüntülü bir depremdir. Süpürtü dalgaları Seferihisar'da, Kuşadası'nda kıyıya vurdu. Yani tsunami olmuştur. Bunu daha önce hiçbir depremde görmemiştik" dedi.

Prof. Dr. Ahmet Ercan "Ben bu depremin olacağını 3 yıldır söylüyorum. Sisam'ın kuzeyinde 6.8'e kadar deprem bekliyorum dedim. Bunun belirtileri vardı. Midilli-İzmir depreminin yerini söylemiştim daha önce, bu da oldu. Bu bir Sisam depremi aslında. Bu depremin büyüklüğü asla 6.6 değil. Bu depremin büyüklüğü 6.8. Neden bu depremler küçük gösteriliyor anlamış değilim. Birilerinin yazılımları düzeltmesi gerekiyor" dedi.

"BUNU İLK DEFA GÖRÜYORUZ"

"Bu deprem sığ bir deprem" diyen Prof. Dr. Ahmet Ercan "Bu depremin yıkım gücü 9'dur. 35 atom bombası gücünde bir enerji boşalmıştır. Bu deprem göçüntülü bir depremdir. Süpürtü dalgaları Seferihisar'da, Kuşadası'nda kıyıya vurdu. Yani tsunami olmuştur. Bunu daha önce hiçbir depremde görmemiştik. Ege'deki depremler süpürtü dalgası oluşturur ama bu dalgaların büyüklüğü hiçbir zaman Endonezya'daki gibi 5-10 metre yüksekliğinde olmaz. Yollara sel gibi, önüne masayı sandalyeyi alarak sürüklemeye başladı. Bunu ilk defa görüyoruz" diye konuştu.

"İZMİR'DEKİ DEPREMİN YIKIM EŞİK DEĞERİ 6.4'TÜR"

"İzmir'deki depremin yıkım eşik değeri 6.4'tür" diyen Prof. Dr. Ahmet Ercan "Bu eşik aşılmıştır. Depremin yıkım gücü 9'dur. Depremin odağı Sisam Adası'nın kuzeyinde Seferihisar Körfezi içindedir. Yıkım çapı yaklaşık 150 kilometredir. Burada can kaybı olmaması mümkün değil. Umarız yoktur. Kırsal kesimden henüz haber yok. Rum evlerinin hepsi depreme dayanıksız evler, taş yapılar. Son dönemde satın alındı bu evler. Olasılıkla o yapılarda yıkılmalar, göçmeler bekliyorum. Burada güzel olan şey depremin oluş saati. İnsanların dışarıda olması nedeniyle ölüm ve yaralı sayısı düşük olacak. Akşam olsaydı ölüm sayılarının daha fazla olmasını beklerdik. Buradaki en kötü olay salgın döneminde olması. Salgın, 'Sakın dışarı çıkmayın' diyor. Deprem de 'evlere girmeyin' diyor. İnsanlar salgını da unuttular" dedi.

12 GÜN ÖNCE UYARMIŞTI

Deprem Bilimci Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, 19 Ekim’de Ege Denizi'nde saat 11.07'de meydana gelen 4,3 büyüklüğündeki depremin ardından bölgede büyük bir deprem beklediğini açıklamış, “Bu deprem kuzey Ege'de 6,3 ile 7 arasında bir deprem yaratmak üzere hazırlandığını gösteriyor. Bundan Çanakkale, İzmir, Balıkesir, Edirne kıyı kesimi depremden etkilenir” demişti.

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, SİSAM (İzmir) M7 DEPREMİ’ni sosyal medya hesabından şöyle açıkladı.

“Sisam Kuzey-Batı ucunda M7 büyüklüğünde, 30 Ekim Cuma 14.51’de olan depremin odakta olan yıkımgüç(şiddeti) I=9 olarak gerçekleşmişti. Depremin sarsma süresi 25 ile 27 saniye sürmüştür. Kırık göçüntü türü olduğundan etkisi büyük olmuş, yaklaşık 0,6 metre yüksekliğinde süpürdü dalgası oluşturmuştur. Deprem olmadan önce 20 km yarıçaplı alan Seferhisar, Gümüldür, Özdere, Sığacık da içine olmak üzere kabarmıştır. İzmir'e 70 km uzakta İzmir'de özellikle Bayraklı Manavkuyu'da yapılara dokunmuş, kimilerini göçertmiştir. 15 ile 30 gün içinde olacak artçı depremler M5,9 ileM6 büyüklüğüne varabilir. İzmir, Bayraklı, Alaybey, Karşıya, Bostanlı Mavişehir, Çiğli deprem 4 kat daha büyük duymuştur. Deprem odağındaki yamulma 2 metre 36 santimdir. Depremden çıkan enerji yaklaşık 40 atom bombası gücündedir (10**22.3 erg) En güvenli yer olarak Yamanlar Dağı davranmıştır. Bu büyüklükte ya da daha büyük deprem olmaz. Depremin burada olacağını, ayrıca büyüklüğünü 12 gün önce Sözcü gazetesinde uyarmıştım.M7 büyüklüğünde ki deprem M6,6'nın 4 katı büyüktür. Deniz içinde oluşan kırık boyu yaklaşık 74 km'dir. Son 2500 yıl içinde bu bölge, bu büyüklükte depremlerin sayısı yaklaşık 17 tanedir.”

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!