Aydın
19 Ekim, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    33.58
  • EURO
    36.76
  • ALTIN
    2577.6
  • BIST
    9881.23
  • BTC
    56398.2$

Müfettiş bağlama derdindeki müfettiş

Müfettiş bağlama derdindeki müfettiş
Daha önce Aydın BŞB hakkındaki açık delilli soruşturmaları kapatan ve emekli olduktan sonra Aydın BŞB’de danışman olarak başkan maaşının üçte ikisi gibi afaki bir meblağ ile işe başlayan Naci Çetin Aker, büyük bir yasa dışılık peşinde.

Bilindiği gibi Aydın Şafak Gazetesi, Naci Çetin Aker'in danışman olarak Aydın BŞB’de işe başlayacağını, görev alanının ise soruşturma dosyalarına bakan muhakkik, sayaıştay denetçisi, müfettiş gibi devlet görevlileriyle bağ kurup, raporların istenilen şekilde çıkmasını sağlamak olduğu iddialarını gündeme getirmişti.

İddialar her geçen gün sabit eylemlerle sübut bulmaya başladı. Naci Çetin Aker'in süren soruşturmalarla ilgili etkileme çabaları ve gelecek müfettişleri de aynı şekilde yönlendirebilmek için çeşitli faaliyetlerde bulunduğu bilgisine ulaşıldı.

PANİKLE ERTUĞRUL YAMEN'İ KURTARMA TELAŞINDALAR

Aydın BŞB’de iki günlük bayram havasını tersine döndüren gelişmeyse, Genel Sekreter Ertuğrul Yamen hakkındaki gelişmeler oldu. Daha önce haberlerimize de konu olduğu şekilde iki muhakkik tarafından yasa dışı şekilde şikayetçisi dinlenmeden, deliller toplanmadan kapatılan dosya, Danıştay'dan dönmüştü.

Ardından atanan ikinci muhakkikte de aynı filmin tekrarı yaşanma çabalarına girildi. Yasalara göre 30 gün artı 15 gün içerisinde delilleri toplayıp raporu sunmakla görevli muhakkik, yaklaşık dört ay boyunca dosyayı geciktirdi. Dosya teslimi beklenirken ya izne ayrıldı ya rapor aldı. Bu süreç içerisinde Ertuğrul Yamen'in, asaleten göreve atanması için zaman kazanıldı. Yapılan incelemede muhakkikin aslında çok basit olan delilleri, bir önceki muhakkikler gibi toplamadan adeta dosyayı kapatmak istercesine rapor hazırladığı görüldü.

Üst makamlar tarafından yapılan denetimde soruşturmanın eksik yapıldığı, delillerin tamamlanmadığı görülünce üç konuda yeniden araştırma istendi.

Bu tespitler yapıldığında, zaten açık suçlarrın ortaya çıkacağı endişesine kapılan Aydın BŞB, hemen Naci Çetin Aker'i devreye soktu. Aker'in geçmişten bu yana Ertuğrul Yamen ile olan yakın ilişkileri zaten biliniyordu ve haberlerimize konu olmuştu.

DOSYANIN GEÇMİŞİ VE İÇERİĞİ

Evrakta sahtecilik gibi hukuken yüz kızartıcı suç içeren eyleme yönelik olaylar, şöyle gerçekleşmişti:

2017 yılında Moskova'da düzenlennen Türk Festivali'ne, Aydın BŞB’den üç memur ve belediye meclis üyeleri gönderildi. Organizasyonu yapan tek yetkili kuruluş, Türkiye Belediyeler Birliği tarafından görevlendirilen TÜROFED oldu.

TÜROFED adına ise üç memurun yol ve konaklama giderleri, Yedi Reklam Şirketi tarafından karşılandı. Meclis üyelerinin harcamaları ise Aydın BŞB Özel Kalem Müdürlüğü tarafından gerçekleştirildi. Ve bunun için İzmir'de faaliyet gösteren, Baran isimli şirket ile anlaşıldı. Fakat meclis üyelerinin vizeleri olmadığı için havaalında kaldılar ve yapılan masraflar güme gitti. Ortaya çıkan kamu zararını ceplerinden ödemek yerine iki meclis üyesi ve memur olarak Ertuğrul Yamen üzerinden, sahte fatura kesildi.Kamu zararı Aydın BŞB yani kamuya yatması gerekirken, İzmir'deki özel firmaya yatırıldı. Bunun yanında o günün rayiciyle Ertuğrul Yamen üzerinden yaklaşık iki bin lira gösterilmesi gereken rakam, 10 bin lira civarı gösterildi. Bunu yaparken de Ertuğrul Yamen adına, sahte harcirah evrakı tanzim edldi.

Haberin üst kısmında işaret edildiği gibi Yamen ve diğer iki memurun tüm masrafları TÜROFED tarafından karşılandığı halde Baran firmasından kesilen gerçek dışı faturayla kat be kat para Aydın BŞB yani kamudan tahsil edilip, özel firmaya yatırıldı.

Konuyla ilgili ilk iki muhakkik şikayetçiyi dinlemeden, TÜROFED ve ilgili firmadan uçak biletleri dahil kimlerin ne harcama yaptığını tespit etmeden, dosyayı kapattı.

Danıştay tarafından kaptılan dosyanın yeniden açılması üzerine sorulturmaya başlayan muhakkik, Danıştay'ın belirttiği konularda tarafsız şekilde delil toplamak yerine, yine THY başta uçak bilet tespitlerini dahi yapmadan, dosyayı kapatmaya çalıştı. Hatta müfetişler incelesin mazeretiyle, süreci uzatmaya çalıştı.

Oysa TÜROFED’den daha önce yapılan yazışlamalarda gelen evrakta, Moskova'da düzenlenen fuarda tek yetkili kendileri oldukları ve memurları kendilerinin yolladığı açıkça belirtilmişti.

Bu zaten başlı başına Ertuğrul Yamen'in üzerinden düzenlenen harcırah evrakındaki sahteciliği ortaya koyuyordu. Masrafları TÜROFED tarafından karşılandığı halde Ertuğrul Yamen'in üzerine Baran firmasından düzenlenen sahte harcırah evrakıyla ayrıca devletten para alması, üzerine kamu yerine gidip tekrar Baran firmasına yatırması hem evrakta sahteciliği hem de yaşanan Ağır Cezalık skandalları ortaya koyuyordu.

Önce muhakkik raporuyla açığa alınması, sonrasında Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma açılıp yargılanması ve devlet memurluğundan atılması gereken Ertuğrul Yamen bu uzayan süreçte Çevre ve Şehircilik Bakanlığı üzerinden muhakkikler benzeri kurulan bağlantılarla asaleten atamasını yaptırmıştı.

AYDIN BŞB DOSYALARI NASIL KAPATILIYOR?

Aydın Şafak Gazetesi olarak geçmişe yönelik açık suç delillerine rağmen kılıf üzerine kılıf bulunarak dosyaların nasıl kapatıldığı, süren titiz bir araştırma sonucu ortaya çıktı.

Muhakkikler başta adamın adamını bulma yöntemi denen usülle soruşturmaları yürüten kişilere ulaşılıyor. Kimi kayıtlara geçmeden menfaat temini, kimi Aydın BŞB’ye nakil ve makam sahibi yapılıp, kiminin ise yakınları işe alınıyor ya da bankamatik yapılıyor. Karşılığında Aydın BŞB’nin istediği yönde hazırlanan raporlara imza attırılıyor. Bu iddialar ötesi gerçeklere dayalı durumlar, yıllar boyu çok sayıda habere konu olmuştu.

YETKİLİLERİ KAMU ADINA UYARIYORUZ

Aydın Şafak Gazetesi olarak başta Aydın Valiliği olmak üzere Aydın'daki tüm kurum amirlerini kamu adına uyarıyoruz.

Herkes memuruna sahip çıksın. Mülki idare yerel idareyi denetlemekle görevlidir. Suçlara kılıf bulma, kanunlara takla attırma, bu yolla suç aklama yerleri değildir.

Anayasal görevimiz olan denetleyenleri de denetleme haklarımız sadece haberlerimiz için geçerli olmayıp, geçmişte açık delillere rağmen usulsüzce kapatılan dosyaların da peşinde olduğumuzu ve de sorumluları hakkında hem idari hem adli suç duyurularında bulunacağımızı, kamu adına ilan ediyoruz.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!