Aydın
13 Kasım, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    33.58
  • EURO
    36.76
  • ALTIN
    2577.6
  • BIST
    9881.23
  • BTC
    56398.2$

Mavişehir’deki tabut binaların yıkım süreci başladı

Mavişehir’deki tabut binaların yıkım süreci başladı
Bakan Kurum’a teşekkür, Didim Belediyesi’ne sitem…Sonunda insanlar için hayati önem taşıyan soruna Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum el atarak çözdü. Mavişehir'de kentsel dönüşümü isteyen vatandaşlar Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a sorunu çözüp süreci sonlandırdığı için teşekkür ederken görevini yapmayan Didim Belediyesi’ne de sitem ettiler

Aydın’ın Didim ilçesinde 2 bin 500 civarında kişinin yaşadığı 1137 konuttan oluşan 53 yıllık Mavişehir Sahil Sitesi'ndeki tabut binalar Didim Belediyesi’nin yıllardır bir adım atmayışı nedeniyle kentsel dönüşüm çalışmaları başlatılamıyordu. Ancak Mavişehir’deki binalar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından “depreme dayanıksız riskli yapı” ilan edildi.

Mavişehir’deki tabut binaların tamamı Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca “RİSKLİ YAPI” ilan edilerek tapulara “RİSKLİ YAPI ŞERHİ” konulduğu öğrenildi. 

Bilindiği gibi Didim Belediyesi’nin tabut binaları riskli yapı ilan etmeyişi üzerine harekete geçen Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Mavişehir Mahallesi'ndeki Sahil Sitesi’nde iki kez karot testi yaptı. Test sonucu binalar riskli yapı ilan edildi. Didim Belediyesi’nin de “resen karot testi” kararı alarak tüm binalarda kontrol yapması gerekiyor.

Zemin etütleri de zayıf olan Mavişehir’deki binalar hakkında depreme dayanıksız ve çürük tartışmaları uzun süredir devam ediyordu. Sürecin sonunda Bakanlık 1137 Konut’un riskli yapı olduğunu tespit etti ve riskli olduğu tespit edilmiş olan yapıları tapu müdürlüğüne bildirdi. Bu bildirimin yapılmasıyla tabut binaların tapu kütüklerine konutların riskli yapı statüsünde olduğuna dair şerh konuldu.

Tapuda riskli yapı şerhi nedir?

Yıkılma ya da ağır hasar görme ihtimali bulunan binalara riskli yapı denir. Yetkili kuruluşlar tarafından inceleme yapılarak binanın riskli yapı olup olmadığı belirlenir. Teknik verilere dayanan bu incelemeye ise riskli yapı tespiti denir.

Riskli yapı olarak tapu kütüğüne kaydedilen taşınmazların maliklerine, altmış günden az olmamak üzere süre verilecek ve riskli yapıların yıktırılması istenilecek.

Riskli olarak tespit edilen yapı için maliklere iletilen tebligatta, yapının riskli olduğu sebepleriyle birlikte belirtilecek tahliye işlemleri için 60 günden fazla olmamak üzere süre verilecek. Tahliye işleminden sonra Mavişehir'de Kentsel Dönüşümün startı verilerek riskli yapıların yıkım süreci başlayacak.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!