Aydın
23 Ekim, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    33.58
  • EURO
    36.76
  • ALTIN
    2577.6
  • BIST
    9881.23
  • BTC
    56398.2$

Kadınlar neden aldatıyor?

Kadınlar neden aldatıyor?

  • KADINLAR DUYGUSALALDATMAYI AFFETMİYOR
  • Psikolog Ebru ÖzerÖzkul, aldatılan kadınların fiziksel aldatmayı zaman zaman affedebildiğini,ancak duygusal aldatma durumunda genellikle ilişkisini ya da evliliğinisonlandırdığını söyledi. Özkul, erkeklerde ise durumun tam tersi olduğunu ifadeetti.
  • Aldatılmak insanlardaduygusal travmaya neden olan, çoğu kez evliliklerin, ilişkilerin sonlanmasınayol açan üzücü bir durum. Peki kimler, neden aldatıyor? Aldatılan kişi nasılbir psikolojiye giriyor? Psikolog Ebru Özer Özkul, aldatmanın sebepleri vesonuçları konusunda önemli bilgiler verdi.

Psikolog Ebru Özer Özkul, kadınların fiziksel aldatmayı, birgecelik ilişkileri zaman zaman tolere edebildiğini, ancak erkeğin duygusalaldatmasını affetmediğini kaydetti. Erkeklerde durumun tam tersi olduğu anlatanÖzkul şunları söyledi:

“Erkeğin cinsel ilişkiye girmesi, fiziksel olarak aldatmasıbazı kadınlar tarafından affedilebilirken, erkeğin duygusal yönden aldatmasınıhemen hiçbir kadın affetmiyor. Eğer erkek ‘aşık oldum’ diyorsa kadın bunutolere etmiyor.’ Hata yaptım, bir gecelik bir şeydi, aslında seni seviyorum’dediğinde ise affedebiliyor. ‘Aldattı ama ona bağlanmadıysa, bana bağlıysailişkimiz devam edebilir’ diye düşünüyor.

Erkeğin bakış açısından ise tam tersi durum söz konusu.Erkek duygusal yakınlaşmayı çok önemsemiyor. Cinsel birliktelik yaşayıpyaşamadığını soruyor. Sadece konuştuysa, mesajlaştıysa erkek affedilebiliyor.

Sadakatsizlik Nedir?

Ebru Özer Özkul, eşi ve partneri dururken, kişinin flörtözihtiyacını başka birinden karşılamak üzere motivasyonun olmasınınsadakatsizlik olduğunu söyledi. Aldatmanın; flört etmek, sosyal medyadanyazışmak, duygusal ilişki yaşamak, cinsel ilişki kurmak gibi farklı şekillerdeolabildiğini belirten Özkul, sadece evlilerde değil sevgili, nişanlı gibi diğerpartner ilişkilerinde de bu durumların aldatmak olarak nitelendirildiğini ifadeetti.

Psikolog Ebru Özer Özkul, aldatmanın sebepleri, sonuçları vealdatılma sonrası psikolojik durumla ilgili şu bilgileri verdi:

Kadınlar veErkeklerin Aldatma Eğilimi Eşit

“Ülkemizde erkeklerin ve kadınların aldatma eğilimibirbirine eşit. Ancak aldatma eylemine baktığımızda erkeklerin daha dürtüseloldukları için aldatma eylemini daha fazla yaptıkları görülüyor. Toplumsal bakışaçısında kadının aldatması ile erkeğin aldatması arasında fark var. Ülkemizde‘erkektir yapar’ gibi bir algı var ve erkeğin aldatması kimilerince normalkarşılanıyor. Böyle çevrede büyüyen bazı erkekler de aldatmayı bir hak olarakgörüyorlar. Kadınların aldatması ise asla hoş karşılanmıyor.

Kadınlar NedenAldatıyor?

Kadınlar evlilik doyumu, ilişki tatmini aşağıda olduğunuhissettiğinde daha çok duygusal ihtiyaçlarını karşılamak için aldatıyorlar.Erkek içinse arada duygusal bir bağ olması şart değil. Şartlar uygunsa ve hakgörmeci bir bakış açısı varsa sadece fiziksel olarak cinselliğini yaşamak içinaldatabiliyor. Duygusal olarak bir şey hissetmese de aldatabiliyor. Erkeklerdaha dürtüseller ve dürtülerini kontrol etmekte daha zorlanıyorlar. Önce yapıpsonra düşünüyorlar. Dürtüsel kadınlar da var ama çoğunlukla duygusal tatminamaçlı aldatıyorlar.

Aldatılan KişiAffetmeli mi?

Bu kişilik yapısına, ilişkinin kalitesine, ilişkinindinamiğine, evlilikten elde ettikleri doyuma, ilişkilerin giriftliğine göre değişenbir şey.

Bazen aldatma bir sinyal olarak algılanıyor ve ilişkinindüzelmesine vesile oluyor. İlişkiyi tamir etmeye, sürdürmeye motivasyonu olançiftler için bu bir sinyal olarak algılanabiliyor. Bir şeylerin yanlışgittiğine dair bir farkındalık oluşuyor. Nerede hata yaptıklarına bakıpilişkiyi başka bir formatta sürdürebiliyorlar.

Bazen de aldatma çok yaralayıcı, yaslı olabiliyor. Aldatılankişi duygusal olarak bunu kaldıramayıp adeta bir insanın ölümü gibialgılayabiliyor ve yas sürecine girebiliyor. Kişi bu şekilde hissediyorsaaldatma ilişkiyi öldürüyor, bitiriyor. Ya o ilişkiyi daha farklı bir düzlemegetiriyorsunuz ya da sonuç yıkım oluyor.

Aldatılan kişiyi suçlayarak bir yere varmak mümkün değil. Builişkinin kurtarılmasını, ilerlemesini zorlaştıran bir durum. Kişinin ‘ Evetböyle bir şey benim başıma geldi, bunu yaşayan bir tek ben değilim, şimdi neyapacağım? Ben evliliği daha iyi bir tarafa doğru çekmek mi istiyorum? Yoksa builişkiyi bitirmek mi istiyorum?’ diye durum muhasebesi yapmasını öneriyoruz.İlişkinin dinamiklerine bakıp ya tamam ya devam demesi gerekiyor.

Eğer kişi kararsızsa, ya da bu durumu atlatıp ilişkisinidaha iyi bir düzleme taşıma niyetindeyse, partneriyle veya bireysel olarakpsikolojik destek almasını öneriyoruz. Uzman psikolog desteği, daha sağlıklıkarar vermesini ve içinde bulunduğu olumsuz psikolojiyi daha çabuk atlatmasınısağlar.

“Affedeyim AmaBurnundan Getireyim” Anlayışı

Bazen aldatılan kişi o ilişkiden beslenmeyi sürdürmek içinaffediyor ama bir yandan da intikam almaya yönelik tavırlar içine giriyor.İlişkinin restorasyonu için adım atmayıp hep haklı pozisyonda kalmayı seçiyor.Özellikle aldatılan kadınlar böyle bir durumu tercih edebiliyor. Kendisineevliliğinde avantaj sağlıyor. ‘Sen de bunu yapmadın mı?’ diye karşısındakinisusturmaya çalışıyor, üstünlük kurma çabasında koz olarak kullanıyor. Bu hiçsağlıklı bir yaklaşım değil.

Eğer karşıdaki kendini çok haksız görüyorsa ve kendinisuçluyorsa bu tür ilişkiler sağlıksız bir şekilde devam edebiliyor. Ama budurumda birincil ilişkisinden beslenemeyen erkek yine aldatıyor. Bastonilişkiler kurarak hayatını sürdürüyor.

Bağlanma ModellerineGöre Aldatmaya Yatkınlık

Erkeklerde anti sosyal, dürtüsel, narsist özellikler taşıyaninsanlar aldatmaya daha çok meyilli. Kadınlarda ise daha borderline, dahadürtüsel kişilik özelliklerine sahip olanlar aldatıyor.

John Bowlby’e göre insanların çocukluk deneyimlerine görefarklı ilişkiye bağlanma modelleri var. Bu bağlanma modelleri güvenli bağlanma,kaygılı-korkulu bağlanma, kaçınan bağlanma ve saplantılı

bağlanma. Bu bağlanma modelleri de kişinin aldatmaya yatkınolup olmadığı konusunda ipucu veriyor.

Kaçınan bağlanma modeline sahip insanlar ilişkilerindesınırlı temas kuruyorlar. Karşılarındakine güven duymuyorlar ve her anteyakkuzdalar. Bu nedenle evlilik beklentilerini karşılamakta zorlanıyorlar.Teslimiyetçi değil daha temkinli bir bağlanma şekilleri var. Bir türlü emin olamıyor,güven ortamı sağlayamıyorlar. Bu tür insanların aldatma eğilimleri var.

Kaygılı Korkulu bağlanma stilinde kişinin hem kendine hem debaşkalarına yönelik olumsuz değerlendirmesi var. Hem kendine güvenmiyor hem debaşkasına güvenmiyor. Hem kendinin hem de başkalarının sevilmeye layık olmadığıinancını taşıyor. Kişi yakın ilişkilerden kaçınıyor.

Saplantılı bağlanma stiline sahip kişiler kendilerinedeğersiz buluyorlar. Başkalarını değerli buluyorlar. Diğerleriyle yakın ilişkikurmaya çalışırken kabul görmek için yapışık tarzda hareket ettiklerindenkarşındakini kendilerinden uzaklaştırabiliyorlar.

Kayıtsız bağlanma modelinde ise kendilerini sevilebilirbulup değerli görürken başkalarını değersiz görüp onlara karşı olumsuz tutumsergiliyorlar.

İdeali ise güvenli bağlanma modeli. Güvenli bağlanmamodeline sahip insanlar bir insanla birlikteyken bir başkasına ihtiyaçduymuyor. Kendini seviyor, benlik saygısı yüksek, aynı zamanda karşındakine dedeğer veriyor. Başkalarına karşı duyarlı davranışlar sergiliyor.

Eşiniz ya da partneriniz sizi aldattıysa kendinizisuçlamanız haksızlık olur. Çünkü aldatma sizinle ilgili değil, aldatanınkişilik özellikleriyle, bağlanma modelleriyle ilgili bir durum. Yani bir kişisizi aldatıyorsa sizden ötürü değil, o güvenli bağlanmayı ve güvenli ilişkimodelini yaşayamadığı içindir.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!