Aydın
20 Eylül, 2024, Cuma
  • DOLAR
    33.58
  • EURO
    36.76
  • ALTIN
    2577.6
  • BIST
    9881.23
  • BTC
    56398.2$

KADIKALESİ GÖRÜCÜYE ÇIKTI

KADIKALESİ GÖRÜCÜYE ÇIKTI
Tarih öncesinden , Osmanlı’ya kadar uzanan süreçte Deniz Ticaretinde çok önemli bir konuma sahip Kadı Kalesi (Anaia) kazılarının son durumu turizmcilere gösterildi.

Kuşadası’ndaki  Kadı Kalesi (Anaia) kazılarında ortaya çıkan eserlerin turizmcileri hayran bıraktı. Kazıların bu yılki bölümünün tamamlanması nedeniyle düzenlenen  Kadı Kalesi kazısı resepsiyonuna yoğun ilgi kazı ekibini şaşırttı. Turizmcilerin büyük bölümü Kuşadası’nda böyle bir eserin varlığından habersiz olduğunu söyledi.

Tarih öncesinden , Osmanlı’ya kadar uzanan süreçte Deniz Ticaretinde çok önemli bir konuma sahip Kadı Kalesi kazı evindeki resepsiyonuna Belediye Başkanı Özer Kayalı ev sahipliği yaptı. Kültür ve Turizm İl Müdürü Nuri Aktakka, akademisyenler, belediye meclis üyeleri, Sivil Toplum Örgütü temsilcileri  ile turizmcilerin katıldığı resepsiyon öncesi, davetlilere kazı alanı gezdirildi.

Kazı başkanı Prof.Dr. Zeynep Mercangöz yaptığı açıklamada, “Anaia, Tarih öncesi dönemden Osmanlıya kadar çok uzun bir zaman aralığında da iskân görmüş. Ege deniz ticaretinde çok önemli bir noktaya kurulan Kadıkalesi/Anaia Höyüğündeki bilimsel kazılar 2001 yılından bu yana Ege Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümünden bir ekip tarafından özveriyle sürdürülüyor.  Kuşadası ve bölge tarihine ışık tutan Anaia Kazılarının kazı evi, kazı deposu gibi önemli sorunlarının Yerel yönetim, ilgili kurumlar ve Kuşadalıların desteğiyle bir an önce çözülmesi gerekmektedir. Önümüzdeki yıllarda höyükte, kalede, anıtsal kilise ve altyapısında hak ettiği desteği görerek yapılacak kazı ve restorasyon çalışmaları alanın değerini daha da artıracaktır. Ayrıca yapımı planlanan Kadıkalesi Ziyaretçi Tanıtım Merkezi ve Ege Araştırmaları Enstitüsü Kuşadası için önemli bir katma değer olacaktır” dedi.

Belediye Başkanı Özer Kayalı’da kazıların başladığı günden bu yana çok önemli buluntuların gün ışığına çıktığını belirterek “Kadı Kalesinde çok önemli bir çalışma yürütülüyor. Kazı başkanı hocamız Prof.Dr. Zeynep Mercangöz ve ekibini emekleri için yürekten kutluyorum. Önümüzdeki yıllarda, Kültür ve Turizm bakanlığı, Belediyemiz ve Turizmcilerimizin desteği ile kazıda karşılaşılan sorunları sorunların üstesinden geleceğimize inanıyorum. Bir çok turizmcimiz böyle bir buluntudan habersizdi. Bu gün herkesin gözlerindeki heyecanı gördüm” dedi.

 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!