Aydın
20 Eylül, 2024, Cuma
  • DOLAR
    33.58
  • EURO
    36.76
  • ALTIN
    2577.6
  • BIST
    9881.23
  • BTC
    56398.2$

JES şirketi raporu neden gizledi?

JES şirketi raporu neden gizledi?

Aydın’ın içme suyunusağlayan İkizdere Barajı'na birkaç kilometre uzaklıktaki jeotermal çalışmasınınproje tanıtım dosyasında (PTD), anlatılandan çok gizlenenler dikkat çekiyor.

EvrenselGazetesi’nden Özer AKDEMİR’in haberine göre:

Jeotermal enerji santralleri (JES) ve bu santrallerejeotermal akışkan sağlamak için açılan jeotermal kuyuları ile son yıllardaadeta istila edilen Aydın topraklarında yeni jeotermal kuyu ve aramafaaliyetleri devam ediyor.

Son olarak İncirliovaKarabağ Mahallesi yakınlarında tamamı ormanlık bir alanda jeotermal kuyularınaçılması için ÇED süreci başlatıldı. Aydın’ın içme suyunu sağlayan İkizdereBarajına birkaç kilometre uzaklıktaki jeotermal çalışmasının proje tanıtımdosyasında (PTD) bu konuda tek satır yer almazken, dosyada “hidrojeolojik değerlendirme raporu” da “Yayımlanmasını istemediğimiz bölümler kısmına eklenmiştir” notuile gizlendi.

RUHSAT ALANI 518FUTBOL SAHASI BÜYÜKLÜĞÜNDE

Twin Enerji AŞadlı şirket tarafından başlatılan ÇED süreci için hazırlanan proje tanıtımdosyası Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı internet sitesindeyayımlandı. PTD’deki bilgilere göre; firmanın toplam ruhsat alanı 369.24 hektariken, 6.30 hektarlık ÇED alanında 2 adet sondaj çalışması yapılacağı dilegetiriliyor. 1500 metre ile 750 metre arasında değişen derinliklerde yapılacaksondajlar sonrası çıkan akışkanın verimine göre bölgede JES kurulabilecek. Kentmerkezine 11.5 km uzaklıkta olan proje alanı İncirliova ilçe merkezine 3.5 km,Karabağ Mahallesi’ne ise 350 metre mesafede yer alıyor. Sondaj alalarına enyakın ev ise sadece 130 metre uzaklıkta.

AÇILACAK KUYULARORMAN ALANINDA

Sondaj alanları 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planında “orman vasfı” olan alan olarakişaretli. Çalışma sırasında kaç ağaçkesileceğine PTD’de yer verilmemiş.

Dosyada ilgi çeken bir diğer bölüm ise anlatılandan çokgizlenenler. PTD’de hidrojeolojik değerlendirme raporu “Yayımlanmasını istemediğimiz bölümler kısmına eklenmiştir” notuile dikkat çekiyor.

Jeotermal kuyu noktalarına ve bölge haritasına baktığımızdabunun nedenini anlamak çok da güç değil; jeotermal kuyu lokasyonları Aydın’ınve yöredeki yüz binlerce insanın, canlının içme suyunu sağlayan İkizdereBarajına kuş uçuşu birkaç dakika uzaklıkta! Proje tanıtım dosyasında İkizdereBarajını 1/100.000’lik çevre düzeni planı haritası dışında görmek mümkün değil.PTD’de Bafa Gölü çevresindeki flora fauna türlerine yer verilirken, bu kısımdaadı geçen İncirliova Yayla Gölü diye bir su yapısı bölgedeki haritalarda yeralmıyor.

JES DİRENİŞİ İLE ÜNLÜKÖYLERE KOMŞU

Jeotermal kuyuların açılmak istendiği Karabağ Mahallesigeçtiğimiz yıllarda JES karşıtı mücadelenin en yoğun olarak yaşandığı köylerede komşu. Dereağzı ve Kızılcaköy Karabağ Mahallesi’nin en yakın komşuları olanköyler arasında ve uzaklıkları sadece birkaç kilometre.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!