Aydın
20 Eylül, 2024, Cuma
  • DOLAR
    33.58
  • EURO
    36.76
  • ALTIN
    2577.6
  • BIST
    9881.23
  • BTC
    56398.2$

İzmir’in Kuzey aksı temiz enerji merkezi olacak

İzmir’in Kuzey aksı temiz enerji merkezi olacak

İzmir, hem temizenerji kaynaklarının hem de ana ve yan sanayide faaliyet gösteren şirketlerinkümelenmesiyle Türkiye’nin temiz enerjiye geçişinde kilit bir rol oynuyor.

Türkiye’de İhracatçı Birlikleri arasında sürdürülebilirlikteöncü Ege İhracatçı Birlikleri, temiz enerji sektörünün daha güçlü bir şekildetemsili için Türkiye’nin ilk Temiz Enerji Ekipman ve Hizmet İhracatçılarıBirliği'nin kurulması girişimlerine devam ediyor.

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi,“Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı'nın (IRENA) verilerine göre dünyadayenilenebilir/temiz enerji üretim kapasitesi 2022'de 295 GW (yüzde 9.6) arttı.Bu kapasite artışının 141 GW'lik kısmı (yüzde 48'i) Çin'den geldi. Türkiye'dekiartış ise 2.8 GW yani dünyadaki artışın yüzde 0.9'u. Dünya güneş enerjisiteknolojisi ve üretim kapasitesinde Çin'in başat konumu giderek daha dayoğunlaşıyor. İzmir, Türkiye’nin rüzgar enerjisi kurulu gücünün yüzde 17’sinesahip. Özellikle Aliağa, Bergama, Çandarlı, Dikili, Menemen’de temiz enerjiyeyönelik yeni nesil yatırımlar söz konusu. İzmir’in Kuzey aksının çok yakındatemiz enerji imalatında merkez olacağını net bir şekilde söyleyebiliriz” dedi.

Temiz enerjiekipmanları ihracatı yıllık 1,5 milyar dolar seviyesinde

Eskinazi, EİB bünyesinde kurmayı planladıkları Temiz EnerjiEkipman ve Hizmet İhracatçıları Birliği’nin Türkiye'ye yatırım yapmayı düşünenuluslararası sermaye için de referans noktası olacağını vurgulayarak şunlarıkaydetti:

“Yapılan saha araştırmaları, Türkiye’nin temiz enerjiekipmanları ihracatının yıllık 1,5 milyar dolar seviyesinde olduğunugösteriyor. Ancak temiz enerji sektöründe faaliyet gösteren; makine, ekipman,komponent ve aksam üreten firmalarımızın yaptıkları ihracatları kayıt altınaalan özel bir Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu (GTİP) tanımlaması bulunmuyor.EİB bünyesinde Temiz Enerji Ekipmanları ve Hizmet İhracatçıları Birliği kurmaçalışmalarımıza geçtiğimiz sene başladık. Sektör bu konuda istekli, kamuoyundanbüyük bir destek görüyoruz. 200'ü İzmir'de olmak üzere temiz enerji ekipmanlarıalanında ihracat yapan 309 firmanın ürün ve hizmet bazlı incelemesinisürdürüyoruz. Önümüzdeki süreçte bu Birliğimizi Ege İhracatçı Birlikleri’nekazandırmak önceliklerimiz arasında olacak.” 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!