Aydın
20 Eylül, 2024, Cuma
  • DOLAR
    33.58
  • EURO
    36.76
  • ALTIN
    2577.6
  • BIST
    9881.23
  • BTC
    56398.2$

Fakirliği ifşa eden STK’lar...

Fakirliği ifşa eden STK’lar...
Bazı STK kuruluşları Ramazan ayı nedeni ile hayır-hasanet işlerini sosyal medyadan gözümüze sokaa sokaa sergilediler. İçinde bulunduğunuz çaba sadece kendi ekseninizdeki bir avuç diğer kasabalı statüsündeki burjuvadan başka hiç kimseyi ilgilendirmiyor. Etrafınıza bakın; böyle bir hayır-hasaneti şakşaklayan yok, olmaz.

Bir Ramazan Ayı’nı daha hayır-hasanetli tüy dikerek bitirdik.

Doğanın bize mecbur kıldırarak geliştirttiği insani değer, İslam dini aracılığı ile inançta kültür, dilimizde de deyime dönüştüğünü zannettiğimiz bir eylemimiz var; “hayır, hasane-t yapmak.” Halk dilinde şive ile asimile olmuş bir söze benzese de, okunuşu ile anlamı aynıdır. “Hayır” karşılıksız yardım etmek, “hasene” kelimesinden türeyen, “hasanet” de iyilik, iyi iş yapmak anlamına gelip, birbirini tamamlayan eylemlerdir.

Yok olanın eksiğini, varı çok olanın fazlası ile tamamlamak doğanın denge yasalarından birisidir. Doğanın adaleti bunu bütün canlılara kendi yaşayışlarında acımasızca tecrübe ettirerek öğretmiştir ve uygulatır.

Biz insanlar bu yasayı paylaşım adı altında her dinde vecibe olarak, dini kültür bahaneleri ile de uygulamaya çalışıyoruz. Öte yandan da bize bu Arapça isimleri ve içeriğini öğreten İslam dini “bir elin verdiğini, öbür el görmeyecek” gizliliği şartını bu Hadis-i şerif ile belirtmiş. Yani insanın fakirliğini yüzüne vurma demiş!

* * *

Kötü görüntüler, kötü niyetler, kötü eylemler sonucunda benim içimde bir ateş yanar ve bu ateşin alevi, ışığıyla, sebep olan konu ile ilgili etrafımı daha iyi görmemi sağlar. O ışıkla gördüklerimin bende tesellisi yoktur, o ateş beni yakmıştır artık. Kalbim o acıyı tatmıştır.

Bazı STK kuruluşları Ramazan ayı nedeni ile hayır-hasanet işlerini sosyal medyadan gözümüze sokaa sokaa sergilediler.

Nasıl mı? Kimi STK’lar fotoğraflı açıklamaları ile, kimi STK’lar ellerinde birer zarf, (içinde market hediye çeki olduğunu bile açıklayarak) karşılarına ihtiyaçlı insanları dizip, STK’lıların eliyle zarfı verirken, ihtiyaçlı vatandaş alırken Girne Mahalle Muhtarlığında, 7 Eylül Mahalle Muhtarlığında hayırlarını ifa ederken, ifşa etme gereği de duymuşlar.

Kendilerine kocaman alkışlaaarrr!

Eğer particilik oynamıyorsanız;

Bütün ihtiyaçlılar Efeler ilçesinin sosyal ve ekonomik durumu en iyi mahallesi olan Girne Mahallesi’nde mi toplanmış? Öyleyse Girne Mahalle muhtarının oradaki vazifesi ne? Ya da STK’lar Girne Mahallesi’nde çalışma yapmazsa Efeler Belediyesi desteğini keseceği bir durum mu var?

7 Eylül Mahalle Muhtarlığını ilk kez böyle bir piyeste gördüm. Güzelhisar Mahallesi, kenardan izlemiş. (Mahallelisini ifşa ettirmeyişini, Oktay amcanın tecrübesine vermek isterdim ama hiçbir görüntüde olmamalıydı, hiç böyle bir şey yapmazdı; Acaba görüntü için rica mı edildi?)

* * *

Hasanet için hayır yapayım demişsiniz de, konunun öznesi olan “NİYET”i unutmuşsunuz, ya da niyetin sizlerdeki niyeti farklı.

Türk menşeyli olmayan bir dernek dışında, bu tavrınız ile hepiniz yerli kıvamınızdan hiçbir şey kaybetmediğinizi ispatlıyorsunuz; asıl gerçek bu. Ama benim memleketimin ve ilimin yerlisi hayrını ifşa etmez!

Açıklamanız gereken dernek başarınız, ramazan hayrınız değil. Klişe projeleriniz insanları incitmekten başka hiçbir işe yaramaz.

Bu tip insanlarda kelimeleri ağızda çiğnemeye benzer konuşma tarzı fark ediyorum, bu farklı imaj verme çabası olabilir, ayrıca bu anlam veremediğim başka bir “şey” ve işte burada yakalıyorum; Çünkü biz, bizi biliriz.

Siz buralısınız, yerlisiniz, Aydın’ın başarılı bir ilçe ya da gelişmede öncelikli bir ilden öteye geçemediği gerçeğinden dolayı, bu ilin sosyal hayatı sizi bir yerden, bir yere taşımadı; taşıyamaz. Bu ilde de bu eyleminiz ile bunu onaylıyorsunuz. Kasabalı yapılarımızdan hiçbir şey yitirmemiş olup, olduğumuzu zannettiğiniz yerdeki herhangi birileriyiz, bunu hep hatırlamanızı öneririm.

İçinde bulunduğunuz çaba sadece kendi ekseninizdeki bir avuç diğer kasabalı statüsündeki burjuvadan başka hiç kimseyi ilgilendirmiyor. Etrafınıza bakın; böyle bir hayır-hasaneti şakşaklayan yok, olmaz.

Bu hayır reklamları ve benzeri tavırlar komik olarak sivrilme olup, bunun üzerine süs için dikilen tüy.

* * *

Biz olun, bizim gibi konuşun ve bizim gibi davranın, bizim gibi iyilik yapın. O zaman her yıl Aydın ilinin HASANETLİ ZEYTİN, İNCİR VE PAMUK GÜZELLERİ yarışmasının birincisi olma ihtimaliniz yüksek. Bizlerden başka bir şey çıkmaz.

Ama bu ihtiyaçlı insanları ifşalarınız sosyal “hayatta kalabilmek” adına, gerçek yerinizi kabul edemediğinizden kaynaklanan kontrol kaybı ve bu vahşet kalbimi çok acıttı…

Siz de dahil olmak üzere…

Sevgiyle kalın dostlar…

NOT: Fotoğraflar Türk Kadınlar Birliği ve Türk Kadınlar Konseyi sosyal medya hesabından alınmıştır.

#KÖŞE YAZILARI

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!