Aydın
23 Ekim, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    33.58
  • EURO
    36.76
  • ALTIN
    2577.6
  • BIST
    9881.23
  • BTC
    56398.2$

Ege’den Eylül ayında 2,3 milyar dolar ihracat

Ege’den Eylül ayında 2,3 milyar dolar ihracat

  • Eylül ayında EgeBölgesi’nin ihracatı 2 milyar 338 milyon dolar olurken, İzmir 1 milyar 412milyon dolarlık ihracat performansıyla Ege Bölgesi ihracatını domine etmeyedevam etti. Aydın ilinin ihracatı 79 milyon dolar oldu.

Ege İhracatçı Birlikleri üyeleri 2023 yılının ilk 9 aylıkdöneminde 13 milyar 688 milyon dolarlık ihracata imza atarken, son bir yıllıkdönemde yüzde 1’lik artışla ihracatını 18 milyar 297 milyon dolara taşıdı.

Eylül ayında tarım ürünlerinde ihracatını yüzde 1’likartışla 594 milyon dolara çıkaran EİB üyeleri, sanayi ürünleri ihracatındayüzde 4 artışla 835 milyon dolarlık, madencilik sektöründe ise; 85 milyondolarlık ihracat performansı ortaya koydu.

Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği 2023 yılıEylül ayında ihracatını yüzde 72’lik artışla 51 milyon dolara çıkararak Eylülayında EİB bünyesinde ihracat artış rekortmeni oldu.

Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliğiihracatını yüzde 21 artırarak 232 milyon dolara yükseltirken, Ege İhracatçıBirlikleri bünyesindeki 12 ihracatçı birliği arasında liderliğini açık arasürdürdü.

Su ürünleri sektörünün lokomotif olduğu Ege Su Ürünleri veHayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği, Eylül ayında 128 milyon dolarlıkihracatı hanesine yazdırdı.

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği, Eylül ayında ihracattabaşarılı bir grafik ortaya koyarak ihracatını yüzde 3’lik artışla 114 milyondolara taşıdı.

İstihdamın lokomotifi ve moda endüstrisinin temsilcisi EgeHazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği 111 milyon dolarlıkihracat performansı ortaya koydu.

Doğal taş ihracatında Türkiye lideri olan Ege Madenİhracatçıları Birliği’nin Türkiye’ye kazandırdığı döviz 85 milyon dolar olarakgerçekleşti.

Kuru kayısı ve çekirdeksiz kuru üzümde yeni sezona giren,kuru incirde yeni sezon hazırlıklarını sürdüren Ege Kuru Meyve ve Mamulleriİhracatçıları Birliği ihracatını yüzde 2’lik artışla 82 milyon dolara taşıdı.

Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleriİhracatçıları Birliği, 2023 Eylül ayında yüzde 78 milyon dolar döviz gelirielde etti.

Türkiye’nin geleneksel ihracatçı sektörlerinden Ege Tütünİhracatçıları Birliği 73 milyon dolarlık ihracatı hanesine yazdırırdı.

Kağıt, mobilya ve odundışı orman ürünlerini bünyesindebarındıran Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Eylülayında 71 milyon dolarlık ihracata imza attı.

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Eylülayında ihracatını yüzde 75’lik artışla 43 milyon dolara getirmeyi başardı.

Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği, 14 milyondolar ihracatla Eylül ayını geride bıraktı.

Ege Bölgesi ihracatı2,3 milyar dolar 

Eylül ayında Ege Bölgesi’nin ihracatı 2 milyar 338 milyondolar olurken, İzmir 1 milyar 412 milyon dolarlık ihracat performansıyla EgeBölgesi ihracatını domine etmeye devam etti. İzmir’deki iki serbest bölgeİzmir’in ihracatına 267 milyon dolarlık katkı sağladı.

Manisa 2023 yılı Eylül ayında ihracatını 469 milyon dolaraçıkardı. Denizli’nin ihracatı 383 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Muğla, Eylül ayında 84 milyon dolarlık ihracatla Denizli’ninardından yerini alırken, Balıkesir 82 milyon dolarlık, Aydın 79 milyon dolarlıkihracat yaptı.

Kütahya 34 milyon dolar dövizi Türkiye’ye kazandırırken,Afyon hanesine 30 milyon dolarlık ihracat yazdırdı. Uşak ise; 27 milyondolarlık ihracat performansı ortaya koydu.

Ege Bölgesi tarımsektöründe ihracat lideri

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, “Bu dönemdeihracatçılarımız için en önemli konu, uygun miktar-vade-faizli yatırım kredisiolmayışı. Yatırım kredisi kaynağı beklentimiz var. Yatırım yapamadığımız takdirderakiplerimizle bu yarışın içinde kalamayız. Ege Bölgesi tarım sektöründeihracat lideri konumda. Kuru meyve, zeytin-zeytinyağı, tütün, yaş meyve sebze,meyve sebze mamulleri sektörlerindeki ihracatçılarımız bu dönemde 1 yıl boyuncaişleyip ihraç edecekleri ürünlerin hammaddelerini aldıkları bir zamandiliminden geçiyorlar. Bu süreçte tarım ihracatçılarımıza özel uygun vadeli birkredi programının hayata geçirilmesini istiyoruz. İşlerin durgun, kapasitelerinpek çok sektörde zayıf olduğu yüzde 30’lara düştüğü bu süreçte elektrik vedoğal gaza yapılan zamlar ihracatçılarımızın maliyet hesaplarını bozacakboyutta. Bu zamlar ihracattaki kayıpları artıracağı kesin. İhracatçılar olarakenerji fiyatlarındaki artışı ihraç fiyatlarımıza yansıtmamız mümkün değil.Maliyet artışları, alım gücündeki azalış, talepte yaşanan düşüş ve yüksekenflasyon bizi bu noktaya getirdi. Finansman maliyetlerimizde faizler yüzde 50seviyelerine yükseldi. İşletmelerimiz ayakta kalmak için çok büyük uğraşveriyor. Devletimizden uygun vadeli finansman, işçilik, enerji, hammaddefiyatları konusunda acil destek bekliyoruz” dedi. 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!