Aydın
20 Eylül, 2024, Cuma
  • DOLAR
    33.58
  • EURO
    36.76
  • ALTIN
    2577.6
  • BIST
    9881.23
  • BTC
    56398.2$

Düşük kur-düşük faiz politikası ihracattan çok ithalatı destekliyor

Düşük kur-düşük faiz politikası ihracattan çok ithalatı destekliyor

  • Düşük kur-düşük faiz politikası, Türkiye’de enflasyonrakamlarını düşüremezken, ihracatçının daha katma değerli ihracat yapmasınıönlerken, ithalatın miktar ve değer olarak ihracattan çok daha fazla artmasınave dış ticaret açığının kar topu gibi büyümesine yol açıyor.

Türkiye’nin, son yıllarda uyguladığı kur ve faiz politikasınedeniyle ithalata daha fazla kaynak ayırmak durumunda kaldığı, ihracattan dahaaz döviz geliri elde ettiğini Türkiye İstatistik Kurumu verileri desteklernitelikte.

Türkiye’nin 2022 yıllarındaki dış ticaret performansıincelendiğinde ithalatı miktar bazında yüzde 8,2 artarken, bu ithalata ödediğidövizdeki yükseliş yüzde 24’e ulaştı.

İhracatımızın miktar ve değer artışına baktığımızda TÜİKverileri Türkiye’nin, 2022 yılında ihracatının miktar bazında yüzde 4,8artabildiğini, ihracattaki değer artışının ise; yüzde 8 ile sınırlı kaldığınıortaya koyuyor.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun yayınladığı Dış TicaretEndeksleri; Türkiye’nin düşük kur politikasının dış ticaret dengesini debozduğunu gösteriyor.

Türkiye 2021 yılında 46 milyar dolar dış ticaret açığıvermişken, 2022 yılında dış ticaret açığının 110 milyar dolara dayandığıgörülüyor.

Türkiye’nin dış ticaret verilerini yorumlayan Ege İhracatçıBirlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Türkiye’nin ihracat miktarındakiartışın 2021 yılında yüzde 17 iken, 2022 yılında yüzde 5’e gerilediğini, bunakarşın ithalat miktar endeksindeki artışın 2021 yılında yüzde 3,3 iken, 2022yılında yüzde 8,2’lik ilerlediğine dikkati çekti.

İhraç ürünlerinin 2022 yılında değer bazında yüzde 8 artış gösterdiğinibuna karşın ithalatın yüzde 24 daha pahalı yapılır hale geldiğini aktaranEskinazi, “İthalatımızdaki artış hem miktar, hem de değer olarak ihracatımızınartışının çok üzerinde. Türkiye düşük kur-düşük faiz politikasıyla enflasyonudüşürme, kişi başı milli geliri yüksek gösterme çabası içerisinde. Bütün bunlarkulağa hoş gelen hedefler ancak ekonominin dinamikleriyle örtüşmüyor. Düşükkur, düşük faiz politikasına geçtiğimizden beri enflasyon tüm yakıcılığıylaarttı ve son 25 yılın en yüksek seviyelerini gördük. Dış ticaretimizde busüreçte olumsuz etkilendi. 2021 yılında 46 milyar dolar olan dış ticaretaçığımız, 2022 yılında 110 milyar dolara dayandı. Bu tablo Türkiye’ye bu zamandiliminde yabancı yatırım girişinin de ötelenmesine neden oluyor” şeklindekonuştu. 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!