Aydın
20 Eylül, 2024, Cuma
  • DOLAR
    33.58
  • EURO
    36.76
  • ALTIN
    2577.6
  • BIST
    9881.23
  • BTC
    56398.2$

Didim’de sit alanına yapılan inşaata nasıl ruhsat verildi?

Didim’de sit alanına yapılan inşaata nasıl ruhsat verildi?

  • Aydın KültürVarlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü’nün kararına rağmen Didim’de sit alanıüzerine yapılan 7 katlı kaçak yapıya Didim Belediyesi ruhsat verdi. AydınBüyükşehir Belediyesi ASKİ Daire Başkanlığı suyunu, AYDEM elektriğini bağladı.İnşaatın Kanuna muhalefet edilerek izinsiz yapıldığı belirtilirken AydınValiliği, Didim Kaymakamlığı, Didim Cumhuriyet Başsavcılığı ve DidimBelediyesi’ne yapılan suç duyurularından ise aradan 3 yıl geçmesine rağmen halabir sonuç alınamadı.

“Kaçak yapılaşma ve rüşvet” iddialarıgündemden düşmeyen CHP’li Didim Belediyesi 3 yıl önce sit alanı üzerine yapılaninşaata ruhsat verdi. Ancak aradan üç yıl geçmesine rağmen Aydın Kültür VarlıklarınıKoruma Bölge Müdürlüğü’nün, Aydın Valiliği, Didim Kaymakamlığı, DidimCumhuriyet Başsavcılığı ve Didim Belediyesi’ne bildirdiği yıkım kararı dabulunan yasal olmayan inşaat hakkında yetkililer yıkım kararına uymadıklarıgibi hiçbir işlem de yapmadı.

YASAL OLMAYAN İNŞAATANASIL RUHSAT VERİLDİ?

CHP’li Didim Belediyesi’nde yasal olmayan imar uygulamalarıgündemi işgal ederken, Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü sitalanı üzerine yapıldığını tespit ettiği 7 katlı binanın yasal olmadığını veyıkılması gerektiğini bildirmesine rağmen yapımı devam etti ve Didim Belediyesiyasal olmayan bu binaya hem inşaat hem de oturma ruhsatı verdi.

Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü’nün aldığıkararda tapunun 1986 ada 2 ve 11 parseller üzerinde yapılan binanın 2863 sayılıKültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na muhalefet edilerek izinsizyapıldığı belirtilerek ilgililer hakkında Aydın Valiliği, DidimKaymakamlığı, Didim Cumhuriyet Başsavcılığı ve Didim Belediyesi’ne suçduyurusunda bulunuldu. Ayrıcaizinsiz yapılan yapının Müze Müdürlüğü denetiminde Didim Belediyesi’nceyıkılması kararı da verildi. Aydın Kültür Varlıklarını Koruma BölgeMüdürlüğü’nün kararına rağmen inşaat bitirilerek tamamlandı veruhsatlandırıldı. Üstelik sit alanına yapıldığı tespit edilen ve yıkım kararıbulunan bu binaya Aydın Büyükşehir Belediyesi ASKİ Daire Başkanlığı suyunu,AYDEM’de eletiriğini bağladı.

YETKİLİLER GÖREVİNİNEDEN YAPMIYOR?

Öte yandan Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğübinanın sit alanı üzerine izinsizyapıldığını, Aydın Valiliği başta olmak üzere Didim Cumhuriyet Başsavcılığı’na dava açılması için, CHP’li DidimBelediyesi’ne de kaçak yapının yıkımı için göndermesine karşın yetkilileringörevlerini aradan 3 yıl geçmesine rağmen yerine getirmemiş olmaları “Yetkililer görevlerini neden yapmıyor?” sorusunuakıllara getiriyor. Yasa tanımayansorumlular ise ellerini kollarını sallayarak Didim’de gezmeye devam ediyor.

Didim’de “Kaçakyapılaşma” iddiaları gündemden düşmezken 1800 civarında kaçak yapı için yıkım kararı bulunuyor. Hatta başkasit alanları üzerinde de kaçak inşaatlar yapıldığı ve ruhsata bağlandığından dasöz ediliyor.

Didim’de işini düzgün yapan müteahhitler yasalarçerçevesinde inşatlarını yaparken Belediye Başkanı Ahmet Deniz Atabay’ın gözü dönmüş müteahhitlerin kanunsuzişlerinin “rüşvet karşılığı” yasalhale getirildiği iddialarının da ardı arkası kesilmiyor.

SORULAR

Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü’nün kararıDidim Belediyesi’nde nasıl sümen altı ediliyor?

Didim Savcılığı’nın bu konuda açtığı bir soruşturma var mı?

Arkeolojik Sit alanı üzerine nasıl inşaat yaptırılıyor?

Didim’de kaçak inşaat yapan yandaş müteahhitleri kimlerkoruyor?

Aydın Valiliği başta olmak üzere yetkililer yasal olmayankonulara neden sessiz ve duyarsız kalıyorlar?

Sit Alanı üzerine kaçak bina dikiliyor üstelik iskan ruhsatıverildiği de iddia ediliyor. Suç ortada duruyor ama neden herkes susuyor?

Sit alanına yapılan ve yasal olmayan bu binaya “YapıDenetim firması imara uygun” diye projeyi onaylayıp nasıl belediyeyegönderiyor?

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü niye yapı denetim firmasınaceza vermiyor?

4708 Sayılı Yapı Denetim Kanunu 8. madde gereğince yapıdenetim firmasına sahte evrak düzenlemesinden dolayı neden ceza kesilmiyor?

Yapı denetim Uygulama Yönetmeliğinin 5. maddesine göre Çevreve Şehircilik İl Müdürlüğü sit alanına yapılan bu yapıya neden müdahaleetmiyor?

Aydın Valisi Sayın Hüseyin Aksoy, “Biz hukuk dışı, kanun dışı hiçbir işe asla müsaade etmeyiz. Kim olursaolsun, kimin tarafından yapılırsa yapılsın. Türkiye bir hukuk devletidir.Hukuk Devleti içerisinde yapılması gereken her şey mutlaka yapılacaktır” sözünerağmen yasal olmayan bu duruma neden el koymuyor?

Neden hiçbir yetkili yasal olmayan bu durumu araştırmazahmetinde bulunmuyor?

Devletimiz Didim’de bu kadar mı aciz ve duyarsız mı?

Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü’nünkararına rağmen tapunun 1986 ada 2 ve 11 parseller üzerinde yapılan binanın2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na muhalefet edilerek sitalanına izinsiz yapıldığı iddia edilen 7 katlı kaçak yapı hakkında tümyetkilileri görevlerini yapmaya kamuoyu adına talep ediyoruz. 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!