Aydın
18 Ekim, 2024, Cuma
  • DOLAR
    33.58
  • EURO
    36.76
  • ALTIN
    2577.6
  • BIST
    9881.23
  • BTC
    56398.2$

“Didim Türkiye’nin en kirli şehri…”

“Didim Türkiye’nin en kirli şehri…”
Aydın BŞB ASKİ’ye ait Didim arıtma tesislerinden denize salınan atıkların gündem olması üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı işbirliğinde yapılan gerçek deniz suyu ölçümlerinde kirlilik normal değerlerin beş katı çıktı.

AYDIN BŞB ASKİ’NİN YALANI ORTAYA ÇIKTI

Aydın Şafak Gazetesi tarafından Didim'deki halk ve çevre sağlığını tehdit eden haberi ulusal boyuta taşındı. Bilindiği üzere ilk olarak Aydın Şafak Gazetesi Yazarı Dr. Erkan Karaarlsan, Aydın ve ülke genelinde pek çok yerde arıtma tesislerinin ömrünü tamamladığına dikkat çekmiş, yeni yatırımlar yapılmadığı için halk ve çevre sağlığının büyük tehdit altında olduğunu belirtmişti.

Daha sonra Aydın Şafak Gazetesi tarafından video çekimleri ve delilleriyle gündeme taşınan konu, AK Parti MKYK Üyesi ve Genel Başkan Vekili Yardımcısı Dr. Umut Tuncer tarafından yerinde gündeme taşınmıştı.

Aydın BŞB ile ASKİ ise bu haberlerin ve açıklamaların gerçek dışı olduğunu belirterek Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından verilen temiz raporunu yayınlamıştı. Daha sonra konuyla ilgili inceleme yapan ve Türkiye'nin en önemli çevre uzmanlarından, aynı zamanda önceki Çevre-Şehircilik ve İklim Bakanlığı Müsteşarlarından Prof. Dr. Mustafa Öztürk de konuya müdahil olmuştu.

Prof Dr. Mustafa Öztürk yerinden alınan numulerle yaptırılan tahlil sonuçlarını açıklarken Didim'in Türkiye'nin en kirli şehri olduğunu açıkladı. Prof. Dr. Öztürk, Didim'in kirlililik sınır değerlerinin en az beş katı daha kirli olduğuna dikkat çekerek, buralarda denize girilmemesi için tabelalar da asılmasını istemişti.

SKANDALLAR NASIL GİZLENDİ VE TEMİZ RAPORU VERİLDİ? TEMİZ RAPORLARINI KİMLER YA DA HANGİ KURULUŞLAR VERDİ?

Asli sorumlusu Aydın BŞB bağlı kuruluşu ASKİ Genel Müdürlüğü olan çevre ve halk sağlığını tehdit eden kirliliğin boyutlarına rağmen temiz raporunun nasıl verildiği  sorgulanırken Aydın Şafak Gazetesi de kirliliğin ortaya çıkarılmasında üzerine düşen kamu görevini yaptı.

Aydın Şafak Gazetesi yaptığı uzun süreli araştırmalar sonucu Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nde bazı menfaat düşkünü kamu görevlilerinin ilgili yerlerden numuneler almadığı, ya da anlaşmalı özel laboratuarların da bir şekilde bağlanıp numulerin değiştirildiği öne sürülüyordu.

Yapılan tüm incelemelerde ASKİ kontrolündeki arıtma tesislerinin işlevlerini yıllar önce yitirdiği, ek rehabilitasyon ve geliştirme çalışmaları yapılmayışı nedeniyle atık suların sadece detarjan dökülerek ve koku gidericiler kullanılarak denize akıltıldığı ortadayken, temiz raporlarının kimler tarafından nasıl verildiği ve sorumlularının kim olduğu ortaya çıkarılmayı bekliyor.

Aydın BŞB ve ASKİ’den yapılan açıklamada Didim'de atık tesisinin gerektiği gibi çalıştığı ve bu konudaki haberlere itibar edilmemesi istenmişti.

Aydın Şafak Gazetesi de yayınladığı 2019 yılı Mülkiye Teftiş Kurulu raporunda tek sorumlu olarak Özlem Çerçioğlu’nun yargılanması istenilen belgeyi ortaya koymuştu. Soruşturma izni verilen Bakan imzalı Bakanlık raporunun Danıştay’dan döndüğü bilgisine ulaşılırken Aydın Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildiği öne sürülen bu soruşturma raporunun beş yıldır sümen altlarında gizlendiği iddia ediliyor. Hakkında iddiname düzenlenerek yargılanması gereken Aydın BŞB ASKİ ve Özlem Çerçioğlu'nun çevre sağlığıyla oynayıp üzerine gerçek dışı temiz raporlarıyla kamuoyunu yanılttığı yetmiyormuş gibi Aydın Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderiler raporun 5 yıldır akibetinin nasıl meçhul bırakıldığı kamuoyunda büyük merak uyandırıyor.

ÇEVRE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜNDEKİ UTANMAZLIK

Bu gerçekliklerin ortaya delileriyle çıkarılması ardından Aydın Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün, bir hayli karıştığı kaydediliyor. Utanma ve arlanma duygularını yitirmiş, çevre katliamı ve halk sağlığını doğrudan tehdit eden kamusal suçların gizleyicisi konumundaki başta Müdür Taha Al olmak üzere yetkili görevlilerin, “Bu adamlar bu işleri nereden öğrendi?” sözleriyle, kaynak arayışına girdikleri öne sürülüyor. Bu durum adeta şahsi menfaat karşılığı kurulan kirli düzenin bir ifşa ve itirafı olarak yorumlanıyor.

Kirlilik sınır değerlerin beş katı üzerindeyken numuleri alan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ndeki görevliler ile bu numuleri inceleyip temiz raporu veren özel laboratuarlar, bunun yanında Özlem Çerçioğlu başta Aydın BŞB ASKİ görevlileri hakkında acilen bir soruşturmanın başlatılması ve gereğinin yapılmasını, Aydın Şafak Gazetesi olarak kamu adına talep ediyoruz. Ayrıca TEMİZ RAPORU VEREN LABORATUVARLARIN DERHAL KAPATILMALARI İÇİN ÇALIŞMA BAŞLATILMALIDIR.

Çünkü her yıl Aydın sahillerinden denize giren milyonlarca insanın sağlığı hiçe sayılarak, hem halk sağlığı hem çevre kirliliği açısından topluca milyonların hayatına kast edildiği ortadadır.

İŞTE PROF. DR. MUSTAFA ÖZTÜRK'ÜN DİDİM HAKKINDAKİ O PAYLAŞIMI.

Aydın ili Didim ilçesinde PM10 kirliliği tehlikeli seviyede seyrediyor.

Türkiye'nin en kirli şehri Didim'dir.

Didim'de PM10 kirliliği sınır değerlerinin en az 5 kat üzerindedir.

Aydın Didim'de

PM10 kirliliği için sınır değeri, 50 µg/m³ (24 sa. ort.)

PM10 ölçülen sınır değeri, 277 µg/m³ (24 Saatlik Ortalama)

Prof. Dr. Mustafa Öztürk

https://x.com/ozturk_mustafa/status/1845088573214584840?t=ZEcf7rhwJ_mugDyDrsX-Vw&s=08

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!