CHP’Lİ YÜKSEL’DEN BABACAN’A “KAYITDIŞI” SORULARI: “12 YILDA GELEN 36 MİLYAR DOLARIN KAYNAĞI NE?”
CHP İZMİR MİLLETVEKİLİ YÜKSEL’DEN, EKONOMİDEN SORUMLU BAŞBAKAN YARDIMCISI BABACAN’A: “CARİ AÇIK ÇIKMAZINDAN KURTULMAK İÇİN ÜRETİME AĞIRLIK VERMEYİ DÜŞÜNÜYOR MUSUNUZ?”
CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel, Türkiye’nin son yıllarda uluslararası kara para trafiğinin kavşağı haline geldiğini ve kayıt dışı para cennetine dönüştürüldüğünü söyledi.
CHP’li Yüksel, Hükümetin son yıllardaki kayıt dışı döviz girişlerinin kaynağını açıklayamadığını belirterek, “Son dönemde kayıt dışı döviz girişlerindeki artış açıklanamıyor. Son 7 ayda Türkiye’ye 8.2 milyar dolar para giriyor ve bu paranın kaynağı belli değil. Altın ihracatında, ihraç edilen ülkelerle rakamlar birbirini tutmuyor. Türkiye’nin adı son yıllarda uluslararası kara para soruşturmalarında geçmeye başladı. Böyle şaibeli ve karanlık ilişkilerle ülke yönetilemez. Üretmeden, tarımı, hayvancılığı, reel sektörü destekleyip yatırımları arttırmadan ekonomiyi düzeltemezsiniz” dedi.
Ekonomiyi yönetenlerin şimdi yapısal reformdan söz etmeye başladığını belirten Yüksel, “Ekonomiyi rasyonel olmayan, popülist ve keyfi kararlarla rayından çıkaranlar, şimdi yapısal reformlardan söz ediyor. Daha önceki yapısal reformları bozan siz değil miydiniz?” diye sordu.
CHP İzmir Milletvekili Yüksel, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in “Cari açıkta bir iyileşme var” sözlerini anımsatarak, “Cari açığın ne kadarı bu kaynağı belirsiz parayla kapatılmıştır. Bu para nereden gelmektedir, döviz girişinin kaynağı nedir? Cari açıkta bir gerileme var ise bu nereden kaynaklanıyor” sorusunu yöneltti.
CUMHURİYET TARİHİNİN EN BÜYÜK KAYITDIŞI PARA GİRİŞİ
AKP’nin iktidara geldiği 2002’den itibaren Türkiye’ye kaynağı belirsiz gizemli para girişinde patlama olduğunu söyleyen Yüksel, “Türkiye’ye 2002’den bu yana artarak büyük miktarda kaynağı belirsiz döviz giriyor. Bu paranın kaynağı belli değil. Bu para, Merkez Bankası’nın “ödemeler dengesi” tablosunda kayıt dışı рara “net hata ve noksan” kalemi altında gösteriliyor. 12 yılda 36 Milyar dolar kaynağı belirsiz para girişi bu kalemde gösteriliyor. Bu, Cumhuriyet tarihinin en büyük kayıtdışı para girişi. Bunu “muhasebeleştirme hatası” olarak görüp “net hata ve noksan” diye geçiştirip, üstünün örtülmesine izin vermeyeceğiz” dedi. Yüksel, Kayıtdışı sermaye girişlerindeki artışın, 17 Aralık Yolsuzluk ve Rüşvet Operasyonları ile ortaya çıkan tabloyla örtüştüğünü de sözlerine ekledi.
KAYITDIŞI PARA GİRİŞİ TBMM GÜNDEMİNDE
CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel; Cari açık, kaynağı açıklanamayan kayıt dışı döviz girişleri ve ekonominin üretime dönük yapısal reformlarla ilgili soru önergesi verdi. Yüksel, Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’a “2013 sonunda 65 Milyar Dolar olan Türkiye’nin cari açığı, 2014 sonunda kaç milyar dolar olacak” diye sordu.
KAYITDIŞI PARA MEŞRULAŞTIRILDI MI?
Yüksel önergesinde, 2008 Krizi döneminde Arap Coğrafyasından ülkeye giren kaynağı belirsiz paranın bir kısmının, hükümetin çıkardığı varlık barışı ve mali aflarla meşrulaştırıldığı bilgisinin doğru olup olmadığını da sordu.
İşte CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel’in Soru Önergesi:
1. 2002 ile 2014 yılının ilk 6 ayını da kapsayan dönemde ülkemize kaç TL. lik para girişi olmuştur? Aynı dönemde kaç TL. lik para çıkışı söz konusudur? Para girişlerinin kaynağı nedir?
2. 2002 yılından içinde bulunduğumuz bu dönemde dahil olmak üzere, Cumhuriyet tarihinin en büyük kayıt dışı girişlerinin olduğu, bu girişlerin Merkez Bankası’nın “ödemeler dengesi” tablosunda “muhasebeleştirme hatası” olarak görülüp “net hata ve noksan” kalemi altında gösterilerek, geçiştirildiği iddiaları doğru mudur?
3. Yıllık açığın 2013 sonunda 65 milyar dolar olduğundan hareketle, 2014 yılının kaç milyar dolar cari açıkla kapatılması öngörülmektedir?
4.Ülkemize cari açığı kapatacak ölçüde net sermaye girişi var mıdır? Sermaye hareketiyle net döviz girişi ne kadar TL’dir?
5.Ocak 2014’ten bu yana cari açık aylar itibariyle nedir? Cari açıkta bir gerileme var ise bu nereden kaynaklanmaktadır?
6.İddia edildiği gibi cari açığın nedeni, tarım ve sanayide ithalata bağımlı hale gelen üretim yapısı mıdır? Eğer öyle ise tarım ve sanayide üretim yapımızın değiştirilmesi noktasında hükümetinizin herhangi bir çalışması var mıdır?
7.Bu yıl ekonomi ortalama ne kadar büyümüştür? Cari açığın GSYH’ya oranı nedir?
8.Büyümenin yarı yarıya düşmesine rağmen cari açık / GSYH oranımızın aynı çizgide olduğu doğru mudur?
9.Dış sermaye girişine dayalı bir ekonomi ve büyüme yerine, ihracatı artıracak bir üretim yapısının hala kurulmamış olmasının nedenleri nelerdir?
10.Cari açık çıkmazından kurtulmak için yatırım ve üretim politikalarını değiştirmeyi, üretime ağırlık vermeyi düşünüyor musunuz?
11.2008 krizi döneminde ülkeye kaynağı belirsiz kayıt dışı para girişi olduğu, söz konusu paranın Ortadoğu’dan, Arap coğrafyasından geldiği, Hükümetlerinizin çıkardığı varlık barışı ve mali aflarla da kayıt dışı paranın bir bölümünün vergilendirmek suretiyle meşrulaştırıldığı doğru mudur?
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.