Aydın
24 Ekim, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    33.58
  • EURO
    36.76
  • ALTIN
    2577.6
  • BIST
    9881.23
  • BTC
    56398.2$

CHP’li Bülbül, yargıdaki rüşvet çarkı için önerge verdi

CHP’li Bülbül, yargıdaki rüşvet çarkı için önerge verdi

  • CHP Aydın Milletvekilive Adalet Komisyonu Grup Sözcüsü Süleyman Bülbül, yargıdaki rüşvet ve baskıiddialarına ilişkin, “HSK ve Adalet Bakanı neden günlerdir sessiz?” diye sordu.CHP’li Bülbül Adalet Bakanı Tunç’u göreve çağırdı.
  • CHP’li Bülbül, “yargıdarüşvet ve usulsüz işlem iddialarının kapsamlı şekilde araştırılması ve buhususta devlet kurumlarınca gerçekleştirilmesi gereken politikaların tespitiamacıyla” araştırma komisyonu kurulması için de Meclis’e önerge verdi.

Yargıdaki rüşvet çarkı, usulsüz verilen kararlar ile hakimve savcılar üzerindeki baskılara dair gündeme gelen iddialarla ilgili CHP AydınMilletvekili Süleyman Bülbül yazılı bir basın açıklaması yaptı. Bülbül,açıklamasında bu iddiaların yapıldığı haberlere verilen erişim engellini deeleştirerek şunları söyledi:

“İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı İsmail Uçarhaberlere erişim engelinin, adli kontrol ve tahliye kararlarının rüşvetlealındığını anlatmıştır. Bahsi geçen iddiaların yanı sıra talep edilen kararagöre fiyat listesi yapıldığı dahi kamuoyuna yansımıştır. Sayın Uçar’ınmektubunun üzerinden günler geçmesine rağmen ne HSK’dan ne de AdaletBakanlığı’ndan yargıdaki bu vahim iddialara ve çürümüşlüğe karşı ses çıkmıyor.Ne bir soruşturma başlatıldığına dair açıklama ne de yapılacak işlemlerlealakalı bilgilendirme var. Bununla birlikte Sayın Uçar’ın yazısında adı geçenyargı mensuplarından herhangi bir yalanlama da gelmedi.”

“ERİŞİM ENGELİ KARARITAM BİR AYMAZLIK”

Tüm bu yargıdaki çürümüşlüğü ortaya koyan iddialara rağmen,habere erişim engeli getirilmiş, ardından da içerikten çıkarılmasına kararverilmiştir. Bu karar yargının hesap verebilirlik ilkesinin ve halkın haberalma hakkının ihlalidir. İddiaların yargı mensupları tarafındansoruşturulmayacağı, soruşturulsa da yapılacak yargılamada objektifolunmayacağı, vatandaşın gerçekleri bilmesinin istenmediğinin ispatıdır. Ayrıcaerişim engeli kararı için yargı mensuplarının para aldığı iddiası da yeralırken bu tam bir aymazlıktır.

Buradan Adalet Bakanlığı’nı, HSK’yı ve işini layıkıyla yapansavcıları göreve davet ediyorum. Bu vahim iddialar bir an önce araştırılmalı, rüşvetağına karışan herkes hakettiği cezayı çekmeli ve kirli düzene bir an önce sonverilmelidir.”

ARAŞTIRMA KOMİSYONU İÇİNÖNERGE

CHP’li Bülbül, “yargıda rüşvet ve usulsüz işlem iddialarınınkapsamlı şekilde araştırılması ve bu hususta devlet kurumlarıncagerçekleştirilmesi gereken politikaların tespiti amacıyla” araştırma komisyonukurulması için de Meclis’e önerge verdi.

Ayrıca Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un yanıtlaması istemi ilebir soru önergesi de verdi. Önergesinde ‘’İstanbul Anadolu CumhuriyetBaşsavcısı İsmail Uçar’ın bu önemli raporundaki hususlar yargı bağımsızlığı,hukukun üstünlüğü, mahkemelerin ve hakimlerin tarafsızlığı ilkelerininkalmadığını ortaya koymakla birlikte, vatandaşın haklarının gasp edildiğinin degöstergesidir.’’ diyen Bülbül şu soruları yöneltti:

1. İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı İsmail Uçar’ınHSK’ya sunduğu rapora dair adli ya da idari bir soruşturma başlatılmış mıdır?

2. İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı İsmail Uçar’ınHSK’ya sunduğu raporda somut olarak suç işlediği iddia olunan kişiler ileilgili savcılık soruşturması başlatılmış mıdır?

3. Bahsi geçen suçlara ilişkin faillerin tahliye edilmesiiçin rüşvet verildiği yönünde iddialar araştırılmış mıdır? Rüşvet alan yargımensuplarının bilgileri tespit edilmiş midir? Edildi ise bu yargı mensuplarıhakkında adli ya da idari bir soruşturma başlatılmış mıdır?

4. Haberlere erişim engeli kararlarının rüşvetle verildiğineilişkin iddialar araştırılmış mıdır? Rüşvet alan yargı mensuplarının bilgileritespit edilmiş midir? Edildi ise bu yargı mensupları hakkında adli ya da idari birsoruşturma başlatılmış mıdır?

5. Bazı hakimlerin rüşvet alabilmek amacıyla dosya takibiyaptığına ilişkin iddialar araştırılmış mıdır? Bu yargı mensuplarının bilgileritespit edilmiş midir? Edildi ise bu kişiler hakkında adli ya da idari birsoruşturma başlatılmış mıdır?

6. Hakimlerin görevde yükselmesi yönünde önerilerde bulunanyargı mensuplarının olduğuna ilişkin iddialar araştırılmış mıdır? Bu yargımensuplarının bilgileri tespit edilmiş midir? Edildi ise bu kişiler hakkında adliya da idari bir soruşturma başlatılmış mıdır?

7. Mobing uygulayan yargı mensuplarının olduğuna ilişkiniddialar araştırılmış mıdır? Bu yargı mensuplarının bilgileri tespit edilmişmidir? Edildi ise bu kişiler hakkında adli ya da idari bir soruşturmabaşlatılmış mıdır?

8. İddialarda adı geçen yargı mensuplarının ve bu kişilerineş ve çocuklarının mal varlıkları ile ilgili herhangi bir inceleme başlatılmışmıdır? Mal varlıkları hakkında herhangi bir yaptırım uygulanmış mıdır?

9. Ülkemizde yargının geldiği son durum göz önüne alınarakyargının bağımsız ve tarafsız olması, vatandaşın yargıya olan güvenininsağlanması adına Bakanlığınızca yapılan yahut yapılması planlanan herhangi biruygulama mevcut mudur?

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!