Aydın
20 Eylül, 2024, Cuma
  • DOLAR
    33.58
  • EURO
    36.76
  • ALTIN
    2577.6
  • BIST
    9881.23
  • BTC
    56398.2$

Çelik yapı sistemi Türkiye’nin gündemine oturmalı

Çelik yapı sistemi Türkiye’nin gündemine oturmalı

  • Avrupa ve Amerika'daçelik sistem kullanımı yüzde 40'lardayken, bu rakam Türkiye’de yüzde 1

Türkiye, Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremle sarsıldı.Nüfus ve ekonominin lokomotif kentleri, İstanbul ve İzmir de en fazla tehlikearz eden bölgelerden ikisi konumunda.

Büyük bir bölümü deprem kuşağında yer alan Türkiye içinbilinirliği oldukça düşük olan çelik yapı sistemi kilit önemde. Avrupa veAmerika'da çelik sistem kullanımı yüzde 40'lardayken, bu rakam Türkiye’de yüzde1 civarında seyrediyor.

Türk ihracatçılar depremin hep birlikte mücadele edilmesi vebilimsel verilerle değerlendirilmesi gereken doğal bir afet olduğunu ve gerekliönlemlerin deprem olmadan önce alınmasının şart olduğunu vurguluyor.

Türk çelik sektörümüzher türlü malzemeyi üretebilir durumda

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi,“6 Şubat’ta yaşanan depremde maalesef birçok vatandaşımızı kaybettik, onlarırahmetle anıyoruz. Aynı deprem İstanbul’da olsaydı tahribat daha büyük olurduve Türkiye 50 sene geriye giderdi. Ülkemizde lokomotif sektörlerden biriinşaat. Dünyada Endüstri 4.0’a öncülük eden üç ülke: Almanya, ABD ve Japonya’dalokomotif sektör sanayi. Ipsos'un 2022 yılındaki bir araştırmasına göre;Türkiye, yüzde 77 ile insanların doğal afet beklentilerinin en yüksek orandaolduğu ülkeler arasında. Ancak ne toplum ne de devlet buna hazırlıklı değil.Japonya'da ise bu oran yüzde 85 ama Japonya buna hazır. Türk çelik sektörümüzknow-how olarak son derece gelişmiş ve her türlü malzemeyi üretebilir durumda”dedi.

İnşaat sektöründeivedilikle yeni bir yol haritası ortaya koyulmalı

Türkiye’nin 30 yılda bir büyük depremlerle sarsıldığınadeğinen Eskinazi, “Bizdeki can kayıpları on binleri aşarken dünyadaki cankayıpları çok az. İnşaat sektöründe yanlışlar yapılıyor ve biz yanlış yapmayadevam ettikçe kayıplar artacak. Devletin milletiyle barışması imar affı ileolmaz sağlam yapılarla olur. Ülkemizde inşaat sektörünün algısının baştan aşağıdeğişmesi gerekiyor ve ivedilikle yeni bir yol haritası ortaya koyulmasıgerekiyor. Bilim insanları ile hareket edilerek imar planı hazırlanmalı.Türkiye’nin başlıca hedeflerinden biri bu olmalı” diye konuştu.

Çelik yapı modelininyaygınlaştırılması gerekiyor

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı EgeDemir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Başkanı Yalçın Ertan, “Depremdeğil bina öldürür sözünün üzülerek doğruluğu ile tekrar yüzleşmek durumundakaldık. Artık deprem olduktan sonra çare üretmek yerine yapılarımızı depremedayanıklı halde inşa edilmesi için biz üstümüze düşen çalışmaları yapmayahazırız. Güvenlik için binalarda kırılgan olmayan esnek yapısı, dayanımı vehafifliği ile depreme karşı son derece güvenli bir model olan çelik yapımodelinin yaygınlaştırılması gerekmekte. Betonarme yapılara kıyasla çelikkonstrüksiyon yapıların özellikle deprem kuşağında yer alan bölgeler için birçokavantajı bulunmaktadır. Çelik yapı sisteminin maalesef ki Türkiye'debilinirliği oldukça düşük. Avrupa ve Amerika'da çelik sistem kullanımı yüzde40'lardayken, bu rakam Türkiye’de yüzde 1 civarında seyrediyor” dedi.

Türkiye yenibinalarda, kentsel dönüşüm projelerinde ve geçici konut yapımlarında çelikkonstrüksiyona yönelmeli

Çelik konstrüksiyon yapıların imalat ve montajının çok dahakısa sürede tamamlandığının altını çizen Yalçın Ertan sözlerine şöylenoktaladı:

“Yapım süresinin kısa olması; binanın en kısa süredeoturulabilir/kullanılabilir hale getirilmesi açısından önem arz etmektedir.Hızlı yapılan ve aynı zamanda sürdürülebilir özellikte olan çelik konstrüksiyonyapılar ekonomik olarak da diğer yapılara nazaran daha avantajlıdır. Çelikkonstrüksiyon yapılar betonarme yapılara göre oldukça hafiftir. Binanınhafifliği ve çelik yapıların betonarmeye kıyasla daha fazla esneme özelliğininolması zemine gelen yükün azalması sebebiyle depremin etkisinin azalmasını sağlar.Deprem kuşağındaki ülkemizde yeni yapılacak bütün binalarda, kentsel dönüşümprojelerinde ve geçici konut yapımlarında deprem şartları da göz önüne alınarakçelik konstrüksiyona yönelmekte fayda görülmektedir. Korozyon ve çürüme riskibulunmayan yapı özelliğiyle yaygın kullanımdaki betonarme modeline göre uzunkullanım ömrüyle önemli avantaj sağlıyor. Çelik yapı sistemini daha fazlapaydaşa anlatmak için önümüzdeki dönemde çalışmalar yürütmeyi planlıyoruz.”

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!