Aydın
20 Eylül, 2024, Cuma
  • DOLAR
    33.58
  • EURO
    36.76
  • ALTIN
    2577.6
  • BIST
    9881.23
  • BTC
    56398.2$

Bir proje için açıktan 3 milyon lira istemişler…

Bir proje için açıktan 3 milyon lira istemişler…
Aydın Şafak Gazetesi, Efeler Belediyesi'ndeki halkın, “Moğol Sürüsü” adını taktığı çıkar gruplarının peşini bırakmıyor. Seçimlerin üzerinden henüz altı ay bile geçmeden sosyal patlama alanı haline gelen Efeler Belediyesi'nde neredeyse, “Selam verdim, rüşvet değüldür diye almadılar” şeklindeki ata sözü gerçek oldu.

Bilindiği gibi Aydın Şafak uzun süredir yasa dışı şekilde halktan alınan paraları gündeme taşımıştı. Halktan çıkar elde etmek adına özellikle müteahhitlik sektöründek iş insanlarının boğazı, adeta sıkıldı. Kimine bilgisayar, kimine bank yapacağız diye kereste malzemesi, kimine meşrubat, kimine konteyner bağışı adı altında milyonlarca liralık paralar ödetildi.

Fakat yönlendirilen firmalara bağış adı altında paralar ödetilirken, bu malzemelerin çoğu alınmadığı gibi sadece KDV’lerinin perde gerisi bu ortaklara ödendiği, geri kalan paranın çıkar grupları arasında pay edildiği öne sürülüyor.

Mağdur iş insanlarından gelen ihbara dayalı bilgilere göre, sadece çöp konteyneri için ödetilen para üç milyon lira artı KDV. Bu konteynerlerin alınmadığı, sadece KDV’sinin ödenerek geri kalan paranın pay edildiği, mağdurlar tarafından öne sürülen iddialar arasında yer alıyor.

BASKINA NEDEN OLAN MİLYONLARCA LİRALIK RÜŞVET TALEBİ

Öte yandan resmen kamu yetkisiyle haraca bağlanmaya çalışılan iş insanlarının Efeler Belediyesi'ndeki olaylar sırasında söyledikleri, 1881 yılında kurulan ve Atatürk ile yaşıt olan Aydın-Efeler Belediyesi için yüz kızartıcı şekilde tarih kitaplarına yazılacak iddialar olarak haberimize konu oluyor.

Bilindiği gibi yaklaşık 70-80 kişilik bir grup Efeler Belediyesi'ni işgal ederek, özellikle Başkan Yardımcısı İbrahim Metin Başer'i neredeyse darba kalkışmışlardı. “Belediyenin her odasında ayrı mı soyulacağız” isyanlarını dile getiren mağdurların tepkisi karşısında Başer'in kendisini odaya kilitlediği öğrenildi.

Başer'in mağdur ettiği iş insanları, “Bizim projemizin tek bir eksiği yok. Varsa kendimiz iptal ederiz. Bizden alacağınızı aldınız zaten. Şimdi de üç milyon mu istiyorsunuz?” sözleriyle tepkilerini dile getirdiler.

EEFELER SİTEMLİ ŞEKİLDE SOYGUN VE HARAÇ DÜZENİNE TABİ. BAŞKAN YETİŞKİN İSE ZEYBEK OYNUYOR…

Aydın Şafak Gazetesi'nin ihbar ve şikayetleri araştırdıktan sonra mükerrer şekilde dile getirdiği Efeler Belediyesi'ndeki soygun ve haraç çarkı şöyle işliyor;

Siyasi olarak ayağını Süha Bayırlı-Barış Altıntaş- Ozan Çavuşoğlu ve Polat Bora Mersin'in oluşturduğu Çerçioğlu yapılanması olarak bilinen grubun alt katmanında bürokrat olarak Efeler Başkan Yardımcıları İbrahim Metin Başer-Muttalip Özsemerci ve İmar Müdürü Tamer Toyran bulunuyor. İbrahim Metin Başer ile Tamer Toyran, imar ve ruhsat konusunda yetkililer. BŞB bağlantısıysa Genel Sekreter Vekili Ertuğrul Yamen.

İmar işlerinden elde edilen rakamlar Efeler Belediyesi'ndeki yapılanmaların ve bürokratların payı ayrıldıktan sonra kalan kısmı Ozan Çavuşoğlu eliyle BŞB’deki üst katmana iletiliyor. İş insanları ne kadar yasalara uygun iş yapsalar da kendilerinden talep edilenleri ödemeden, adım atamıyorlar. Efeler Belediyesi'nde yaşananlar sırasında mağdur iş insanlarından bazılarının, “Kime gitsek Özlem Çerçioğlu ekibi diyorlar. Özlem Çerçioğlu bu işin neresinde?” sorusu, artık kamu oyunun başını nereye çevirdiğinin göstergesi olarak yorumlanıyor.

SIRADA ANCIN PROJESİNDEKİ BÜYÜK RANT VAR

Efeler ve BŞB’deki yapılanmanın gözünü şu anda diktiği yerin, Şehir Hastanesi giriş yolunda bulunan Kuyulu Mahallesi’ndeki Ancın İnşaata ait proje olduğu kaydediliyor. Yine iş dünyasından edinilen bilgilere göre burada bir villa veya residance daire için 1 milyon dolar isteniyor. İlk planlamada arka taraf villa ön taraf ticaret alanı olarak belirlenen proje, altında iş merkezleri üstünde residance olarak da çevrilebiliyor.

Ancın Projesi'nde yer alan saha içerisinde bir iş insanına ait yer ile Efeler Belediyesi'ne ait yaklaşık 2 buçuk dönümlük ayrı bir parsel bulunuyor. İş insanı kat karşılığı anlaşmaya yanaşıyor. Fakat Efeler Belediyesi'ne ait arazi, yaklaşık 15-20 milyon lira değerle satın alınmak isteniyor.

Önceki Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay, “Anca villa karşılığı veririm. Yoksa kamu zararı büyük olur” cevabıyla, Efeler Belediyesi'ne ait kamu alanını vermemişti. Çünkü ister villa ister rezidance dairelerin fiyatının bir milyon dolar olarak belirlendiği dikkate alındığında, kamunun zararı parayla sattığında büyük oluyor.

Efeler Belediyesi'ndeki “Moğol Sürüsü”nün planlamasına göre bu yer parayla satılacak. Fakat villa veya daire olarak verilse en az üç buçuk katına gidecek yer, neredeyse bedavaya devredilecek. Aradaki on milyonlarca fark ise her zaman olduğu gibi Efeler-BŞB hattında pay edilecek. Bunun yanında projedeki imalat miktarının da üstünde imar artışı sağlanarak, büyük bir yasa dışı gelir elde edilecek. Bu rakamların toplamda 20 ila 30 mlyon dolar arası olacağı öne sürülüyor.

SİZ ŞEYTAN PABUCU DİKERSİNİZ BİZ ŞEYTAN TAŞLARIZ

Öte yandan Efeler'deki olayların korkusu, Didim Belediyesi'ndeki bazı bürokratları da sarstı. Aydın Şafak Gazetesi, Didim Belediye Başkanı Hatice Gençay ile Aydın BŞB Başkanı Özlem Çerçioğlu arasındaki sıcak savaşa rağmen, Didim'de İmar işleri eski Didim şu anda Efeler Belediye Başkan Yardımcısı İbrahim Metin Başer üzerinden, Aydın BŞB Genel Sekreter Vekili Ertuğrul Yamen arasında bir imar trafiği hattı kurulduğu iddialarını gündeme taşımıştı.

İlgili haberimizde Başer'in sürekli bağlantı kurduğu kişilerin telefon görüşmeleri olduğu yer alıyordu. Yeni ulaşılan bilgilere göre bu görüşmeler başkaları üzerinden alınan hatlarla yapılıyor. Aydın Şafak Gazetesi'nin haberi üzerine Didim Belediyesi'nde paniğe kapılanların devlet tarafından izlendiği korkusuyla hareket ettiği kaydediliyor.

Didim Belediye Başkanı Hatice Gençay da imardan başlayıp çevresini düzenlemez ise beklenen sonun Efeler Belediyesi'nden farklı olmayacağı konusunda uyarmayı, kamu ve yasalar adına görev olarak görev biliyoruz.

Rejim çatışmasını fırsat bilerek insanların safiyane duygularını kullanan siyasi çıkar grupları ile siyasilerin korumasında bu çürümüşlük ve yolsuzluk batağına saplanan bürokratları da ayrıca şu sözlerle uyarıyoruz; “Siz şeytan pabucu dikersiniz, Aydın Şafak şeytan taşlamayı iyi bilir...”

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!