Aydın
18 Kasım, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    33.58
  • EURO
    36.76
  • ALTIN
    2577.6
  • BIST
    9881.23
  • BTC
    56398.2$

Bir Kadın; 32 kütüphane kurdu

Bir Kadın; 32 kütüphane kurdu

  • Her köye bir kütüphane düşüncesiyleyola çıkan Yazar Yelda Yolay, 10 yılda Türkiye’nin çeşitli beldelerinde tam 32kütüphane kurulmasını sağladı. Yolay’ın “Ulusal Kelebek Projesi” kapsamındasırada Bolu var.

Türkiye’ninçeşitli yerlerinde elbirliğiyle kütüphaneler kurulduğuna çok şahit olduk. Amaaydın bir kadın; Kariyer Koçu ve Yazar Yelda Yolay, azim ve kararlılığıyla bukonuda çok daha fazlasını başardı.

2013 yılındabir kültür aktarım projesi olarak “Ulusal Kelebek Projesi”ni başlatan YeldaYolay, proje kapsamında bugüne kadar 32 kütüphane kurulmasını sağladı. Sırada iseBolu Çimento Çaydurt İlkokulu var. Yaklaşık her 4 ayda bir kütüphanekurulmasına önayak olan Yolay, bir kütüphane tamamlandığında hemen yenisi içinçalışmalara başlıyor. Kütüphanelere; Yıldız Kenter, Adile Naşit, Kemal Sunalgibi sanatçı isimleri veriliyor. Bolu’da kurulacak olan kütüphane isetango sanatçısı müzisyen Şecaattin Tanyerli’nin ismini taşıyacak.

Otomobili Gezici Kütüphane Gibi

Kitaptoplayarak kütüphane kurmayı bir yaşam biçimi haline getiren Yelda Yolay tambir kitap aşığı. Her ay bütçesinin önemli bir bölümünü kitap alımına harcıyor.Girdiği her ortamda hemen sosyalleşerek yeni kurulacak kütüphane için kitaptoplayan, evinin bir köşesini kitap toplama alanı olarak ayıran Yelda Yolay’ınotomobilinin arkası da adeta gezici kütüphane gibi.

Kariyer koçuolarak 10 yıldır bireysel ve kurumsal hizmet veren Yelda Yolay’ın; KafkaYayınevi’nden çıkan “Kelebeğim Olur Musun?” ve “Ben De Varım” isimli iki kitabıbulunuyor. Yolay, kütüphane kurduğu beldelerde aynı zamanda kitap bağışıkarşılığı başarı ve özgüven konusunda kariyer seminerleri veriyor.

Hedef Her Köye Bir Kütüphane

Hedefinin 81ilde; ihtiyaç olan her köyde ve beldede kütüphane kurmak olduğunu ifade edenYelda Yolay, Ulusal kelebek Projesi’ni ömür boyu sürdüreceğini söyledi. Türkiye’ninher ilinde, her ilçesinde kütüphane kurmak gibi bir misyonu olduğunu belirtenYolay, “Ben yaşadığım sürece bu proje devam edecek. Okuyan bir ülkeistiyorum.  Sanırım yaşlandığımda biryandan bastonla seminer verip bir yandan kütüphane kuruyor olacağım” dedi.

Kütüphaneprojelerinde Milli Eğitim Müdürlükleri ile işbirliği yapan Yelda Yolay, 10yıldır yürüttüğü “Ulusal Kelebek Projesi” konusunda şunları söyledi:

Okuyan İnsan Doğru Karar Verir

Okuyan bir ülke olursak aydın bir ülke oluruz, doğrukararlar veririz. Çocuklarımıza daha iyi bir gelecek bırakırız diyedüşünüyorum. Çocuklarımıza en iyi mirasımız okumak, okutmak olacaktır. Ben dekitap okuma oranını artırmak misyonu ile 10 yıl önce yola çıktım. ‘UlusalKelebek Projesi’ 2013 yılında başlattığım bir proje, bir kültür aktarımprojesi. Projeye Denizli’de kitap toplayıp kütüphane kurarak başladık, sonraprojemizi Türkiye’nin farklı illerine köylerine taşıdık. Gittiğim okullardaözellikle çocuklarla çok güzel etkileşimde bulunduk. Okuma etkinlikleri, resimatölyeleri yaptım. Beraber film izledik, dans ettik, mesleki tanıtımlar yaptık.

Diğer yandan gittiğim illerdeki üniversitelerde, bazenticaret ya da sanayi odasında kitap bağışı karşılığı ‘Ben De Varım’ isimlikariyer seminerleri veriyorum. Bu seminerlerde iş dünyasında başarı, güç,özgüven gibi konuları anlatıyorum. Bireylerin varmak istedikleri noktaya nasılvarabilecekleri konusunda bir yol haritası çizmeye çalışıyorum.

Üç Kitap Bağışlaİmzalı Kitabını Al

Denizli’de birçok kütüphane kurduktan sonra, Aydın, İzmir,İstanbul, Antalya, Manisa, Sinop, Hatay, Şanlıurfa, Siirt’te kütüphanelerkurduk.  Şimdi sırada Bolu var. Birkütüphane için en az 500 kitap gerekiyor. Okulun büyüklüğüne, öğrenci sayısınagöre kütüphanedeki kitap sayısı değişkenlik gösteriyor.

Tabii ki tek başına yapılacak bir şey değil bu. Halkımız vebasın projelerimize sahip çıktı. İnsanlar kitap bağışları için sürekliarıyorlar. Hepsine çok teşekkür borçluyum. Bazen şehir dışından da destek alıyorum. Ama para kabul etmiyoruz.Projemizin bir ibanı yok. Sadece kitap bağışı kabul ediyoruz.

İmza günlerinde kendi kitaplarımı 3 kitap bağışıkarşılığında veriyorum. Kitaplarımın internet satışından da para almıyorum.Kafka Yayınevi internet üzerinden satın alınan her kitabım karşılığında banaKafka yayınlarından, İş Bankası yayınlarından başka kitaplar veriyor. Okitaplar da kurduğumuz kütüphanelere gidiyor.”

Yelda Yolay Kimdir?

Pamukkale Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesiİşletme Fakültesi mezunu olan Yelda Yolay yine Pamukkale Üniversitesi’ndeYönetim Organizasyon konusunda yüksek lisans yaptı.  Çeşitli kurumlarda çalışan ve insankaynakları alanında kariyer yapan Yelda Yolay, 10 yıldır da kariyer koçu olarakbireysel ve kurumsal hizmet veriyor.

Bütünsel gelişim eğitimleri veren, sosyoloji ve felsefealanına ilgi duyan Yolay’ın Kafka Yayınevi’nden çıkan iki kitabı bulunuyor.“Kelebeğim Olur Musun?” isimli ilk kitabında anne ve kadın olmak konusunafarklı bir bakış açısı getiren Yolay’ın ikinci kitabı “Benimle Var Mısın?” iseaforizmalardan oluşuyor;  Dostoyevski,Franz Kafka, Kierkagaard ve Nietzsche’ye yazdığı mektupları içeriyor.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!