Aydın
26 Ekim, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    33.58
  • EURO
    36.76
  • ALTIN
    2577.6
  • BIST
    9881.23
  • BTC
    56398.2$

Bakan Göktaş: “Her gün Gazze’de 120 çocuk öldürülüyor

Bakan Göktaş: “Her gün Gazze’de 120 çocuk öldürülüyor

  • Aile ve SosyalHizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Filistin’de yaşanan olaylar sonrasındaBirleşmiş Milletler’e üye ülkelerdeki mevkidaşları ile sosyal ve insanikonularda faaliyet gösteren uluslararası kuruluşların yöneticilerine gönderdiğimektupta, “Tüm devletleri ve uluslararası kuruluşları bir an önce Gazze’deinsani ateşkesin tesisine yönelik girişimlere destek olmaya davet ediyorum.Ailelerin, kadınların, çocukların, engellilerin ve yaşlıların refahındansorumlu Bakanlıklar ve kuruluşlar olarak, sivillerin katledilmesini durdurmak,daha fazla acı yaşanmasının önüne geçmek için birlik olmalıyız. Saldırılarıkınamak ve barışçıl bir çözüm adına çaba göstermek ahlaki ve insanigörevimizdir” dedi.

Bakan Göktaş, 7 Ekim’den bu yana İsrail-Filistin arasındayaşanan olaylar nedeniyle Birleşmiş Milletler’e üye ülkelerdeki mevkidaşlarıile sosyal ve insani konularda faaliyet gösteren uluslararası kuruluşlarınyöneticilerine acil iş birliği mektubu gönderdi.

Göktaş, mektubunda Türkiye Cumhuriyeti Aile ve SosyalHizmetler Bakanı olarak, İsrail yönetiminin özellikle Gazze'de devam edensaldırılarına ilişkin derin kaygısını ve üzüntüsünü dile getirerek acil eylemeyönelik ihtiyacı vurguladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Filistinlilerinkendi topraklarından göçe zorlanması kabul edilemez” sözüne de mektubunda yerveren Bakan Göktaş, Filistin-İsrail çatışmasına adil bir çözüm bulunmadan OrtaDoğuda kalıcı bir barışın tesisinin mümkün olamayacağını, hiç vakit kaybetmedenuluslararası toplumun bu konuyu gündeme alması gerektiğinin altını çizdi.

Bakan Göktaş, Filistin’de hamile kadınların, çocukların vebebeklerin güvenliği ve korunmalarına ilişkin ivedilikle adım atılması gerektiğinivurguladığı mektubunda şöyle dedi:

“Değerli Meslektaşım, Son dönemde Filistin'de yaşanan trajikolaylar dolayısıyla, ailelerin, kadınların, çocukların, engellilerin veyaşlıların korunmasından ve refahından sorumlu Türkiye Cumhuriyeti Aile veSosyal Hizmetler Bakanı olarak, İsrail yönetiminin özellikle Gazze'de devameden saldırılarına ilişkin derin kaygı ve üzüntümü dile getirmek ve acil eylemeyönelik ihtiyacı vurgulamak istiyorum.

“Her gün Gazze’de 120çocuk öldürülüyor”

Bu derin insani kriz ve trajedi karşısında sessiz kalmakevrensel olduğu düşünülen temel insani değerler, hak ve özgürlükler, hukukunüstünlüğü gibi kavramlara güveni küresel ölçekte sarsmaktadır. BM GenelKurulunun, 29.11.1947 tarihli, 181 (II) sayılı kararı ve BM GüvenlikKonseyi'nin 22.11.1967 tarihli, 242 sayılı kararına rağmen, İsrail insanhaklarına ve uluslararası hukuka aykırı bir şekilde Filistin’e yöneliksistematik bir işgal gerçekleştirmektedir. 7 Ekim 2023 tarihinden bu yanaİsrail’in işgalin de ötesine geçen, soykırıma varan operasyonlarına şahitoluyoruz. Her gün Gazze’de 120 çocuk öldürülüyor. Hayatını kaybedenlerin sayısı4.651'e yükseldi (22 Ekim 2023), bunların %62’si çocuklar ve kadınlardır. Nüfuskaydından tamamen silinen aileler var. Bazı bölgelerde insanların tüm yaşamalanları tamamen yok edildi.

206 eğitim kurumuna, 62 sağlık tesis ve aracına saldırıdüzenlendi, 7 hastane tamamen hizmet dışı bırakıldı. Sivillerin, sosyalalanların, altyapı sistemlerinin ve insanların evlerinden kaçarak sığındıklarıokulların, hastanelerin, kiliselerin ve camilerin hedef alınması hiçbir surettekabul edilemez. Batı Şeria’da da İsrailli askerler ve yerleşimciler tarafındanyapılan saldırılar artmıştır.

Batı Şeria’da bulunan 163 kontrol noktasıyla gözaltındatutulan siviller hapis hayatı yaşamakta ve mahalleleri arasında dahi geçişyapamamaktadır. Ayrıca, İsrail güçleri ve yerleşimciler, bölgedekiFilistinlilerin sağlık hizmetlerine erişimlerinin engellenmesi amacıyla sağlıktesislerine saldırılar düzenlemeye devam etmektedir. İnsan hakları veuluslararası hukuka aykırı bir şekilde Filistinlilere yönelik uygulanan ablukakabul edilemez.

“Bebekler içinherhangi bir koruma imkânı bulunmuyor”

Gazze’de su, elektrik, gıda ve ilaç gibi temel insaniihtiyaçlara erişim İsrail tarafından engellenmektedir. Dünya Sağlık Teşkilatı’nagöre bir insanın günlük su tüketim ihtiyacı 50-100 litre arasında iken Gazze’deinsanlar tüm ihtiyaçları için yalnızca kişi başı 1 litre su tüketebiliyor vegünde sadece 1 öğün yemek yiyebiliyor. BM ajansları, Filistin'de 50.000 hamilekadının bulunduğunu belirtmektedir. Bu kadınlar, eğer hayatta kalırlarsa veilaç ve tıbbi açıdan yeterli imkânı bulabilirlerse doğum yapabilecekler.Bebekler için ise herhangi bir koruma imkânı bulunmuyor. Hamile kadınlar,çocuklar ve bebeklerin güvenliği ve korunmalarına ilişkin derhal adım atılmasıgerekmektedir. Filistin’de çocuklar, öldürülmeleri halinde kimliklerinintespiti için ellerine, kollarına, ayaklarına isimlerini yazıyorlar. Çocukların,kalemlerini bu amaçla değil resim yapmak, okuma yazma öğrenmek için kullanmalarınısağlamalıyız.

“Filistinlilerinkendi topraklarından göçe zorlanması kabul edilemez”

Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın da belirttiğiüzere, “Filistinlilerin kendi topraklarından göçe zorlanması kabul edilemez”.Son 17 gündür İsrail tarafından Filistin’e yönelik toplu bir cezalandırmapolitikası yürütülmekte ve insanlar göçe zorlanmaktadır.  BM İnsani İşlerKoordinasyon Ofisi'nin yaptığı açıklamaya göre, Gazze'nin 2.3 milyonluknüfusunun %60'ından fazlasını oluşturan yaklaşık 1,4 milyon kişi zorla yerindenedilmiştir. Bu insanların %15’i engellidir ve herhangi bir ihtiyacını karşılayamamaktadır.Tüm devletleri ve uluslararası kuruluşları bir an önce Gazze’de insaniateşkesin tesisine yönelik girişimlere destek olmaya davet ediyorum.

“Çocuk, kadın,engelli ve yaşlılara yönelik sosyal hizmetlerin sağlanabilmesi için bir acileylem planı oluşturulmalı”

Şiddeti kınamak ve barışçıl bir çözüm için çaba göstermekahlaki ve insani görevimizdir. Bu doğrultuda, Filistinli mevkidaşlarımlagörüşmemde ortaya konulan öncelikli ve acil adımlar konusunda çağrıda bulunmakistiyorum. Saldırılar ivedilikle sonlandırılmalı, insan haklarına veuluslararası hukuka uygun bir yaşam alanı oluşturulmalı. Güvenli insani yardımgeçitleri oluşturulmalı ve insani yardımların sınırlandırılmadan bölgeyeulaştırılması sağlanmalı. İnsanların yerlerinden edilmesi engellenmeli. Çocuk,kadın, engelli ve yaşlılara yönelik sosyal hizmetlerin sağlanabilmesi için biracil eylem planı oluşturulmalı.

Bu insani sorumluluğun yerine getirilmesi için adımatacağınıza yürekten inanıyorum. Filistin-İsrail çatışmasına adil bir çözümbulunmadan Orta Doğuda kalıcı bir barışın tesisinin mümkün olmadığı açıktır.Hiç vakit kaybetmeden uluslararası toplumun bu konuyu gündeme alması elzemdir.”

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!