Aydın
24 Eylül, 2024, Salı
  • DOLAR
    33.58
  • EURO
    36.76
  • ALTIN
    2577.6
  • BIST
    9881.23
  • BTC
    56398.2$

Aydın depreme hazırlıklı değil..

Aydın depreme hazırlıklı değil..
TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Aydın Şubesi Yönetim Kurulu, Ege Denizi’nde yaşanan 6.9 şiddetindeki deprem sonrasında Aydın’ın Efeler ve Kuşadası ilçelerinde 867 binada hasar tespiti yapıldığını açıkladı. Efeler ilçesindeki hasar tespit çalışmaları Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay’ın direktifi ile Efeler Belediyesi İmar İşleri Müdürlüğü ve İnşaat Mühendisleri Odası Aydın Şubesi işbirliğinde yürütüldü.

Depremin ardından gerçekleştirilen çalışmalara İMO Aydın Şubesi olarak destek verdiklerini sosyal medya hesabından açıklayan İMO Aydın Şubesi Yönetim Kurulu, “30 Ekim 2020 tarihinde Ege Denizi'nde meydana gelen deprem ve sonrasında yaşadığımız can kayıpları nedeniyle derin üzüntü içindeyiz. İzmir’de deprem sonucu hayatını kaybeden yurttaşlarımızın yakınlarına başsağlığı ve sabır, tüm İzmir ve çevre illerde depremi yaşayanlara geçmiş olsun diliyoruz. Pandemi sürecinde her şeyi göze alarak deprem bölgelerinde çalışan öncelikle arama kurtarma ekiplerine, sağlık çalışanlarına, lojistik hizmet veren personele ve yıkılma riski olduğunu bildiği halde binanın içine girerek hasar tespit çalışmasına katılan inşaat mühendisi meslektaşlarımıza minnettarız” dedi.

HASARLI BİNALAR TESPİT EDİLDİ

Efeler Belediyesi ve İMO Aydın Şubesi’nin hasar tespit çalışmalarını birlikte yürütüldüğü kaydedilen açıklamada, “Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay’ın direktifi ile Efeler Belediyesi İmar İşleri Müdürlüğü ve İnşaat Mühendisleri Odası Aydın Şubemiz hasar tespit çalışmalarını birlikte yürüttü. Gelen 67 binanın hasar tespiti yapıldı. 65 binada yapısal olmayan hasarlar tespit edildi. 4 adet binada yapı sahipleri uyarılarak gerekli önlemler alındı. Her gün 20 civarında gelen hasar tespit çalışmaları devam ediyor. Kuşadası Belediyesi’nde, Ömer Günel Başkanlığında oluşturulan kriz masasına gelen 800 hasar başvurusu oldu. İnşaat Mühendisleri Odası Kuşadası Temsilciliğimiz ile Kuşadası Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü ekipleri yapılan 800 hasar başvurusunu tek tek değerlendirdi. Yapılan inceleme sonunda 15 binanın ağır hasarlı olduğu tespit edilirken, 89 orta hasarlı bina tespit edildi. Devam eden çalışmalara halen eşlik ediyoruz. İzmir’de de Yapı Denetim Derneği aracılığı ile 20 inşaat mühendisi arkadaşımız hasar tespit çalışmalarına devam etmektedir” denildi.

“AYDIN’DA YAPI KALİTESİ İSTENİLEN DÜZEYDE DEĞİL..”

Efeler’de hasar tespit için gidilen binaların çoğunda yapısal sorunla karşılaşmadıklarını dile getirilen açıklama şöyle devam etti:

“Genel olarak kolon-kiriş duvar birleşim yerlerinde çatlaklar ve bitişik olan binaların birleşim yerlerinde yapılan sıvalarda kopmalar vardı. İnşaat Mühendisleri Odası Aydın Şubesi olarak 17 Ağustos tarihinde teknik açıklamamızı ve uyarılarımızı yaptık. Biz söylemiştik demenin zamanı değil. Zaman destek zamanı. Aydın’da hasar yok denecek kadar az. Ancak depremin merkez üssünün Efeler ilçemize olan uzaklığı ve depreme daha yakın yerleşimlerde hiç hasar almamış binalar olduğu göz önüne alındığında genel yapı kalitemizin istediğimiz düzeyde olmadığı açıktır. Bu noktada Aydın halkının tedirgin olması doğaldır. Biz inşaat mühendisleri olarak her türlü desteğe hazırız. Binanızla ilgili aklınıza gelen her konuda bizi arayabilirsiniz.”

“AYDIN DEPREME HAZIRLIKLI DEĞİL..”

“Aydın depreme hazırlıklı değil” denilen açıklamada kaydedilenler şöyle:

“Ancak bu sıkıntılı süreçten sonra; şehrin içinden geçen aktif fay hattını, imar aflarının ve imar barışının yanlış olduğunu, riskli yapıların kentsel dönüşüm yolu ile yenilenmesini, riskli kamu kurum binalarını, riskli binalarda hizmet veren eğitim kurumlarını, toplanma alanlarının yetersizliğini, Aydın’ın depreme hazırlıklı olmadığını, deprem eğitimini her platformda dile getireceğiz. Aydın’ın depreme daha dayanıklı bir kent olması için çalışıp, biz Aydınlıların da geleceğe daha güvenle bakmasını mümkün kılacağımıza inancımız tamdır. Bu felaket bize bir kez daha gösterdi ki; deprem değil tedbirsizlik ve ihmal öldürüyor. Bundan sonrası için binaların deprem ve diğer felaketler karşısında uygunluğu ve eksiklerinin araştırılmasında her kurumla uyumlu çalışmaya hazırız, çağrımızı yineliyoruz.”

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!