Aydın
20 Eylül, 2024, Cuma
  • DOLAR
    33.58
  • EURO
    36.76
  • ALTIN
    2577.6
  • BIST
    9881.23
  • BTC
    56398.2$

Aydın BŞB’nin SGK borç faizleri halka yıkılmak isteniyor

Aydın BŞB’nin SGK borç faizleri halka yıkılmak isteniyor
Aydın BŞB'nin gecikmiş sigorta borçları 700 milyona (Eski birim 700 trilyon) ulaşmış iken, “yemez yedirmez, çalmaz çaldırmaz” denen Özlem Çerçioğlu'nun, faturayı halka nasıl yıkmaya çalıştığı ortaya çıktı.

Aydın BŞB'nin, Özlem Çerçioğlu'nu kurtarmak için sigorta borçları yapılandırma başvurusunda bulunduğu öne sürülüyor. Borçların çoğunun, Aydın BŞB’ye bağlı şirketlerden kaynaklandığı öğrenildi. Şirketlerin harcamalarının ise Özlem Çerçioğlu'nun seçim harcamalarında kullandığı belirtiliyor.

İhtiyacı olan olmayanlara yapılan sınırsız yardımlar sebebiyle sigorta pirimleri ödenmedi. Bu ise yüzlerce milyon liralık sigorta gecikme cezalarına yol açtı. Yasalara göre bu gecikme faizlerinin sorumlu ita amiri olan Özlem Çerçioğlu'nun şahsi mal varlığından karşılanması gerekiyor.

Daha önce Aydın Belediyesi eski başkanı İlhami Ortekin için yasaları uygulayan ve gecikme borçlarını yapılandırma yerine yasalar böyle deyip borcu Ortekin’e ödeten ve onun yokluk içerisinde hayata gözlerini yummasına sebep olan Çerçioğlu, söz konusu şahsi serveti olunca faturayı halka yıkmaktan bir dakika bile imtina etmediği ortaya çıkıyor.

Özlem Çerçioğlu'nun seçimlerde kullandığı kamu kaynakları nedeniyle yatırmadığı SGK primlerinin faizlerinden kaynaklanan borçları kendisi ödemesi gerekirken, yapılanmaya gidip halka yıkma çabasına başta AK Parti Aydın İl Başkanı Gökhan Ökten ve Cumhur İttifakı meclis üyelerinin neden tek kelime etmediği, hangi çıkarlar karşısında sustukları ve bu yasa dışılıklara ortak olduklarının sorusu, açıklığa kavuşmayı bekliyor.

AK Parti ve Cumhur İttifakı meclis üyelerinin bu tutumlarına sert tepki gösteren vatandaşlar, “Acaba kimler kaça gittiler?” sorusuyla, tepkilerini dile getiriyorlar. İş kendine gelince yasalar böyle deyip önceki belediye başkanlarının mallarına el koyduran, söz konusu kendi serveti olunca yapılandırma kılıfıyla faturayı halka yıkan Özlem Çerçioğlu'nun gerçek yüzünü ortaya koyan, kendi aldırdığı 2012 yılına ait belediye meclisine ait 06. 09. 2012 tarihli Belediye Meclisinin 9 No'lu Kararını kamuoyunun dikkatine sunuyoruz.

“9. Belediyemizin 2009 mali yılı hesap iş ve işlemleri ile ilgili T.C. Sayıştay Başkanlığı 3. Daire 2012-40 sayılı kararı B) fıkrasında Aydın Belediyesi’nin yüklenici Koçu İnşaata olan borcun zamanında yerine getirilmemesi nedeniyle ortaya çıkan 33.985,12 TL gecikme faizi ödendiği, Aydın Belediyesi işçilerine yapılan ödemelerden yapılan işveren SGK kesintilerinin zamanında yatırılmaması nedeniyle 1.496.674,93 TL gecikme zammı, kanuni faiz ve tecil faizi ödendiğini ve Aydın Belediyesi’ne ait vergi yükümlülüklerinin zamanında yerine getirilmemesi nedeniyle 554.869,24 TL tutarındaki gecikme zammı, kanuni faiz ve tecil faizi ödendiği, bu itibarla 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nun 34. maddesinin 2. fıkrasına uyulmaması nedeniyle belediye bütçesinden karşılanmak durumunda kalınan gecikme cezası veya faiz ödemelerine sebebiyet veren sorumlu ya da sorumluların saptanması ve kamu zararının rücuen kendilerinden tahsiline ilişkin işlem yapılıp yapılmadığı tespiti hususunda; 21/05/2009 tarihi itibari ile Belediyemiz borç listesi tablosu toplam: 81.661.257,74 TL olup bu borçtan 52.330.531,55 TL’si kamu kurum ve kuruluşlara olan borç olup, SSK borcu 39.841.996,91 TL, Vergi Dairesi borcu 6.289.020,22 TL olduğu, bu borç yükünün, yıl içerisinde her ay personel maaşı, elektrik, telefon, bakım onarım vs. gibi rutin ödemelerinde devam ettiğinden, geçmiş dönemden kaynaklanan, yüklü ödenmeyen bu borçla ilgili ödenen gecikme zammı, kanuni faiz ve tecil faizinden o dönemin Belediye Başkanı İlhami Ortekin’in sorumlu tutulmasına Meclis Üyeleri Suayip Yegen, Bünyamin Esen, Özcan Petekkaya, Nebil Alparslan, Mustafa Üretmen’in red oylarına karşılık toplantıya katılan üyelerin oy çokluğuyla karar verildi.”

 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!