Aydın
20 Eylül, 2024, Cuma
  • DOLAR
    33.58
  • EURO
    36.76
  • ALTIN
    2577.6
  • BIST
    9881.23
  • BTC
    56398.2$

Atık yönetimi

Atık yönetimi

  • Zaman zaman sosyal medya mecralarında paylaşırım, “sosyal yardım ve hizmet işlerini Büyükşehir belediyeleri yapacaksa, ilçe belediyeleri ne iş yapacak?” diye. Bu soruyu bir başka şekilde sormakta mümkün elbette, Büyükşehir belediyeleri sosyal yardım ve hizmet yaparsa, sadece Büyükşehir belediyelerine özgülendirilmiş olan ulaşım sisteminin kurulmasından atık yönetim planlarına, alt yapı hizmetlerinden bir bütün olarak sunulması gereken ilaçlama hizmetlerine kadar, hizmetler nasıl etkin bir şekilde yapılacak?

Bir önceki yazımda kara ulaşımına dair, içinde anılarımın da yer aldığı değerlendirmelerde bulunmuştum. Bugünde atık yönetimi konusunu yazalım.

Atık yönetimini, sıvı ve katı atık yönetimi olarak ayrı ayrı değerlendirmek lazım.

İlk olarak sıvı atık, yani atık su konusunu kaleme alalım önümüzde ki günlerde de katı atık konusunu yazacağız.

Ülkemiz maalesef atık su arıtma tesisleri çöplüğü halindedir.

Atık su arıtma tesisleri fizibilite yanlışları, işletme hataları, yanlış teknoloji ile dizayn edilmiş olmaları, yüksek elektrik maliyetleri, kentlerin gelişimine göre oluşturulmayan kapasiteler gibi çok temel nedenlerle etkin bir şekilde çalışamamaktadır.

Konunun uzmanı olan herkesçe bilinmektedir ki, atık su arıtma tesisleri göstermelik, halkta oluşacak tepkileri giderme amaçlı çalıştırılan tesisler haline gelmiştir. Bağımsız kuruluşlarca tesisten çıkan arıtma suyu ölçülmüş olsa ülkemizde ki tesislerin önemli bir kısmının kapatılmış olması gerekecektir.

Dünyanın birçok ülkesinde bizatihi arıtma tesislerini gezmek amaçlı seyahatlerim oldu.

Bizdeki arıtma tesisleri, bilindiği gibi şehirlerin uzağında, adeta gizlenmiş ve etrafa yoğun koku yayan, köylere giderken hasbelkader gördüğünüz ve kokudan hızlıca uzaklaşmak istediğiniz yerlerdir.

Dünyada ise, şehirlerin merkezinde adeta bir botanik bahçesi gibi görünen, çocukların eğitim amaçlı gezdirildikleri, büyüklerin şehirlerde yeşili gördükleri yerlerdir. Yanlış okumadınız bırakın kokuyu kirliliği, yeşilin görüldüğü yerlerdir dünya uygulamasında tesisler.

Örneğin Doğuş Atık Su grubu, Yakın dostum rahmetli Ahmet Düren, Koçak Grup Başkanı İsmail Koçak ile İspanyol Suez Grup tarafından işletilen Budapeşte Atıksu Arıtma Tesisinde çektiğim birkaç fotoğrafı sizinle paylaşmak isterim.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!