Aydın’da 2020 yılında Çevre Mühendisi Tevfik Fikret Koca tarafından ildeki Gıda, Tarım ve Hayvancılık alanlarında faaliyet gösteren üreticilerin karşılaştıkları sorunları tek bir çatı altında toplayarak çözüm önerileri sunmak ve bürokratik engellerin ildeki girişimciler nezdinde daha kolay aşılmasını sağlamak amacıyla kurulan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Üreticileri Derneği (AYUDER), Aydın Basını ile tanışma ve kaynaşma toplantısı düzenledi. Başkan Koca, dernek olarak çalışmaları ve bazı talepleri hakkında bilgilendirmede bulundu. 46. ve 47. Dönem Bayındırlık ve İskan Bakanı Cengiz Altınkaya, Gıda, Tarım ve Hayvancılık üreticilerinin yaşadığı sorunları dile getirirken, “Aydın her tarımsal projede pilot il olmalı, Büyükşehir Yasası’nda bazı değişiklikler yapılarak köyler mahalle statüsünden kurtarılmalı ve her köyde Türk Bayrağı dalgalanmalıdır” dedi. Altınkaya, barajlardaki suyun hoyratça kullanıldığına dikkat çekerken damlama sulama yöntemine geçilmesi düşüncesini paylaştı.
“DERNEĞİMİZ BÜROKRATİK ENGELLERİ AŞMAK İÇİN KURULDU..”
AYUDER Başkanı Koca, toplantın açılışında yaptığ konuşmasında “AYUDER olarak faaliyetlerimize hız kesmeden yönetim kurulu üyelerimizle birlikte sürdürüyoruz. Biz esasında öncelikli olarak ilimizde yatırım yapmak isteyen girişimcilerimizin karşılaştıkları bürokratik bazı sorunları aşma amacıyla kurulmuş bir oluşumuz. Bunun yanında Aydın’da hayata geçmesini istediğimiz bazı projelere ilişkin de üzerinde ciddi ciddi taleplerimizi de ilgili mercilere taşıyoruz. Örneğin Aydın’da Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin (OSB) kurulmasını gerektiğini defalarca ilgili kurumlarla da görüştük. Manisa Akhisar’da ikinci Zeytin İhtisas OSB kuruldu. Aydın’da bir tane yok. Aydın yelpazesi bakımından biz beş katı durumdayız. Aydın’da bir tane Gıda İhtisas OSB’miz yok. Özellikle Aydın’da halen ‘İncir İhtisas OSB’ kurulamamasına anlam veremiyoruz. Gıda İhtisas OSB’nin kurulmasını sürekli gündemde tutuyoruz. Kurumlarla ve belediyelerle de görüşmeler yaptık. Bazı belediyeleri teşvik etmeye çalışıyoruz. Ücretsiz destek verip işlemleri takip edelim diyoruz çünkü avantajları ortada. Bir noktada Gıda İhtisas OSB, evvela bürokrasiyi azaltıyor. Türkiye’nin yatırımcı ve üretici için bürokrasidir. Biz AYUDER’i de bürokratlarla devlet memurlarıyla uğraşmayalım diye kurduk” dedi.
GES YASASINA KARŞI ÇIKTI
Aynı zamanda Aydın Efeler’de danışmanlık firması da bulunan Koca, bugüne kadar 400 adet tarımsal hibe projesi hazırladığını da belirterek şöyle dedi:
“200’ün üzerindeki fabrika ve tesis kurduk. Biz Aydın’da bürokrasiyle uğraştığımız kadar hiçbir şeyle uğraşmadık. Birinin evet dediğine, diğeri hayır diyor. Alakasız kurumlar birbirinden izin istiyor ve yetkiyi birbirlerinin üzerine atıyorlar. Yönetim kurulu üyelerimizin hepsi fabrika sahibi insanlar. Zeytinyağı fabrikası kuracağız diye göbeğimiz çatladı. Bazı projelerimizle ilgili de ne yazık ki destek alamıyoruz. Yönetim kurulu üyelerimizin tamamı kendilerine ait tesislerde Güneş Enerji Santrali (GES) kuracaktı ancak geçen ay çıkan yasa enerjinin fazlasını satamazsın, bedavaya alırım diyor. Bu yetki gaspıdır. Ürettiğinin fazlasının bedavaya alınması ne demektir. Hani Türkiye’de enerji açığı vardı? Türkiye’de üretilen enerjinin yüzde 60’ını doğalgazla üretiyoruz. Doğalgazın da yüzde 100’ünüyse yurtdışından alıyoruz. Bu yasa acilen revize edilmelidir. Almanya’nın güneş enerji potansiyeli bizim Karadeniz’den az ancak ne hikmetse Dünya’da en çok GES’ten enerji üreten ülke sıralamasında 2. Sırada. Türkiye’de bu konuyla ilgili olarak OSB’lerde tahsis yapılırken GES zorunlu olmalıdır da dedik. Ancak bunlar da dikkate alınmıyor.”
ALTINKAYA: “AYDIN HER PROJEDE PİLOT İL OLMALIDIR..”
Aydın’ın tarım açısından Dünya’da en çok çeşitli ticari tarım ürünü yetiştiren bir bölge olduğunu belirten 46. ve 47. Dönem Bayındırlık ve İskan Bakanı Altınkaya, “Türkiye’de Devlet Su İşleri’nden tarımsal sulama talebi 365 gün devamlı olan tek bölge Aydın’dır. Başka hiçbir bölgede DSİ’den ve sulama birliklerinden 12 ay boyunca sulama talep eden tarımsal faaliyet yok. Aydın’da incir ve pamuk araştırma enstitüleri, Söke’de Tarımsal Üretim Mesleki Yayınlar Enstitüsü var. Dolayısıyla ben siyaset kurumunda yer alan biri olarak Tarım Bakanı olarak yeni atanan bakanlara ilk ziyaretinizi Aydın’a yapın derim. Aydın’a giderseniz eksiğinizi de tamamlarsınız diye de belirtirim. Bunun yanında Aydın’ı her projede pilot yapın diye de söylerim. Aydın tarımsal projelerde pilot olmalıdır. Bunu memleketimizin selameti ve ülkemizin de gelişmesi açısından hepimizin benimsemesi lazım. Bu çok büyük bir eksiklik. Tarım ürünlerimizin yetiştirilmesi kadar satılması ve değerlendirilmesi de önemlidir” dedi.
“OTOYOLDA YEREL ÜRÜN SATIŞ ÖNERİSİ..”
Altınkaya, yapımı devam eden Aydın-Denizli Otoyolu’ndaki istasyonlarda yerel ürünlerin satışına ilişkin projesini aktarırken şunları kaydetti:
“Oda, borsa ve belediyelerimiz ve Devletimizin kurumları var. Şu anda Aydın-Denizli Otoyolu devam ediyor. Yaklaşık 7 adet sağlı sollu servis istasyonu yapılacak. Yani 15-20 kilometrede bu yerler olacak. Bu bölgede bizim yerel ürünlerimizin yani bu noktada çiftçimizin traktörüyle giriş-çıkışının ücretsiz olarak sağlayacak bir sistemi hayata geçirilmesi gerekiyor. AYUDER Başkanımızla birlikte bunun da başvurusunu yapalım. Aydın’daki otoyol servislerinde, benzin istasyonu olan ya da olmayanlar da dahil olmak üzere tüm yerel ürünlerin satışı için elverişli mekanlar hazırlanmalıdır. Çiftçimize de bu yerlere bedelsiz giriş-çıkış izni tanınmalıdır. Bolu’da örnek bir uygulama var. Otoyola ücretsiz giriyor ve malını satıyor. Bunu Aydın’da Karayolları Bölge Müdürlüğü’ne Ziraat Odasının da paydaş olmasıyla aktarmamız lazım. Şu anda İzmir ve Denizli’ye kadar olan yollarda Karayolları yetkilileri çıksa her yıl milyonlarca lira para cezası toplarlar. Şu an karayollarında satışı yapılan yerel ürünler, gıda denetiminden geçmiş midir, ne kadar hijyeniktir?”
“MENDERES OVASINDA ACİLEN ELEKTRİKLİ SULAMAYA GEÇİLMELİ.”
Aydın Ovası’nda elektriksiz parsel bırakılmaması gerektiğine de dikkati çeken Altınkaya, “Damlama sulama sistemine geçilirse Aydın’daki barajlar 20 tane Menderes Ovası’nı sular. Bu sulama tekniği yabani ot mücadelesini sıfıra indirger, gübre doğrudan doğruya bitkiye gider. Boşu boşuna havaya nemi çoğaltacak buharlaşma da yapmamış oluyorsunuz. Ayrıca su tasarrufu da yapıyorsunuz. Aydın’da Menderes Ovası’nda acilen elektrikli sulamaya geçilmesi gerekmektedir. Bunları bugün söylemek belki kolay ama doğru programlama yapılırsa birkaç yıl içinde gerçekleşeceğini düşünüyorum. Salma sulama yerine elektrikli sulama şarttır. Bütün bu tarımsal alanda elektrik olduğu zaman hayvansal faaliyetler de bundan istifa eder. Dağlarımızdaki bütün ürünlerimizde organik ancak sertifikalarımız yok. Sultanhisar’da geçmişte çalışma yürütüldü ama tamamlanamadı. Bu konuda TARİŞ’e iş düşüyor. Çoğu üretici de TARİŞ’in ortağıdır. Bölüm bölüm bu zeytinler organik sertifikaya çevrilmelidir. İngiltere’de örneğin organik ürün ile normal ürün arasındaki fiyat farkı yüzde 20’dir” diye konuştu.
Altınkaya konuşmasının devamında Büyükşehir Yasası’na göre köylerde kümes ve ahır yapmanın mümkün olmadığını ancak yasanın 5’er yıllık ertelemelerle devam ettirildiğini dikkatlere sunarken, mevcut yasanın revize edilmesinin şart olduğunu vurguladı.
Daha sonra Altınkaya ile Koca, Aydın ile ilgili bazı konulara ilişkin basın mensuplarının sorularını sohbet ortamında yanıtladı.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.