Gıda sektöründe sahtecilik hızla artarken, bu dalganın pamuk üretimine de sıçraması üreticilerde büyük bir endişeye yol açtı.
Aydın Söke’den başlayarak uluslararası pazarlara kadar uzanan sahtecilik ağı, hem Söke'de hem de Ege Bölgesi’ndeki pamuk sektörüne büyük zarar vermeye başladı.
Eski yatak, yorgan ve yastıklardan sökülen pamukların “Ege Pamuğu” adı altında Çin’e ve diğer ülkelere satılmaya çalışılması, uluslararası alanda da skandala neden oldu.
10 Aralık’ta düzenlenen Ulusal Pamuk Konseyi Genel Kurulu’nda konuşan Söke Tariş Pamuk Kooperatifi Başkanı İsmail Özer, pamukta sahtecilik konusuna dikkat çekti. Başkan Özer, dolandırıcıların eski pamukları Ege’nin kaliteli pamuğu gibi pazarlayarak Çin’e ihraç etmeye çalıştıklarını belirtti. Özer, “Bu durum sadece Ege Pamuğu’nu değil, Söke ve bölgemiz genelinde pamuk sektörünün itibarını zedeliyor. Bölgedeki ziraat odaları, ticaret borsaları ve sektör paydaşları bu konuda acilen harekete geçmelidir” dedi.
Sahte pamukların Çin'e ihraç edilmesinin, uluslararası pazarda ciddi bir güven krizine yol açtığı öğrenilirken, Çinli firmaların pamuğun kalitesindeki anormallikleri fark ederek hukuki süreç başlattığı bilgisine de ulaşıldı.
Ege ve Söke Pamuğu'nun global pazardaki itibarını ciddi şekilde sarsan soruna UPK Genel Kurulu'nda dikkat çeken Söke Tariş Başkanı İsmail Özer, Doğu ve Güneydoğu illerinden getirilen pamukların da Ege bölgesinde işlenmiş gibi gösterilerek Avrupa’ya pazarlanmaya çalışılmasının ürünün kalitesine ciddi zarar verdiğini kaydetti.
EGE PAMUĞU’NUN İTİBARI TEHLİKEDE
Türkiye'nin en kaliteli pamuk üretim bölgelerinden biri olan Ege Bölgesi'nin, özellikle Söke Pamuğu ile dünya pazarında tanındığına vurgu yapan Başkan Özer, "Bu yastık yorganlardan sökülen pamuklarla ilgili olarak Çin'de patlak veren sahtecilik girişimi gibi olaylar, hem üreticilerin ürettiği ürünün prestijini sarsıyor, hem de bölgenin uzun yıllar içinde oluşturduğu güveni de tehdit ediyor. Eğer bu sorunun önüne geçilemezse bölge ekonomisi de ilerleyen süreçte bundan çok büyük zararlar görecektir" dedi.
KAPSAMLI MÜCADELE ŞART
Pamuk sektöründeki bu krizle başa çıkabilmek için tüm paydaşların ortak hareket etmesi gerektiğini belirten Özer, UPK ile birlikte ziraat odalarını ve ticaret borsalarını da göreve davet ederken, "Ankara'da bazı bakanlıklarda poz vermek yerine bu soruna esaslı çözüm bulunması için sektör paydaşlarının acilen harekete geçmesi şarttır. Ege ve Söke pamuğu için daha fazla geç olmadan bir an önce sahteciliğe karşı kapsamlı mücadele gerekiyor" şeklinde konuştu.
Öte yandan edinilen bilgilere göre, Aydın’ın Söke ilçesinde faaliyet gösteren bazı firmaların söz konusu sahtecilik ağında aktif rol oynadığı öne sürülürken, yetkililerden alınan bilgilere göre, konuyla ilgili olarak uluslararası düzeyde de kapsamlı soruşturma başlatıldı. Sahte pamuğun tedarik zincirine nasıl girdiği ve hangi firmaların bu skandalda yer aldığı araştırılıyor.
UPK KONGRESİ
Ulusal Pamuk Konseyi (UPK) 15. Olağan Seçimli Genel Kurul Toplantısı, Ege İhracatçı Birlikleri Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Pamuk sektörünün tüm paydaşlarını bir araya getiren toplantıda, sektörün geleceğine yön verecek önemli kararlar alınırken, yeni dönem başkanlık seçimleri yapıldı.
Genel kurulda yapılan seçim sonucunda, Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur, tek liste ile katıldığı oylamada konsey üyelerinin oy birliğiyle Ulusal Pamuk Konseyi Başkanlığı’na seçildi. Bertan Balçık dönemini sonlandıran genel kurulda konuşan Fevzi Çondur, Türk pamuk sektörünün stratejik önemine dikkat çekerek, sektörün sürdürülebilirliği için özveriyle çalışacaklarının altını çizdi, “Türk pamuğunu uluslararası pazarlarda hak ettiği konuma taşımak için tüm paydaşlarımızla birlikte kararlılıkla çalışacağız” dedi.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.