Didim Mavişehir’in mahalle statüsüne kavuşmasının ardından kooperatif hüviyetini kaybeden ancak Didim Mavişehir Yönetim Kurulu’nca bu durum dikkate alınmadan yıllarca üyelerden aidat adı altında paralar toplandığı daha önceki haberlerimizde konu edilmişti.
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Kentsel Dönüşüm Başkanlığı Aydın Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü’nce Mavişehir’deki binaların “Depreme dayanıksız riskli yapı” olduğunun raporlanması ve tutanak altına alınarak tapulara şerh konulması ardından bu kez Savcılık talimatı ile KOM ve Organize Şube Amirliği ekiplerince Mavişehir Yönetim Kurulu binasına operasyon düzenlendi.
Mavişehir Mahallesi Mavişehir Caddesi’ndeki Yönetim Binasında Yönetim Kurulu Üyesi Hacı Ahmet Özdemir ile görüşülerek Yönetim Kurulu Karar Defteri ve Vaziyet Planı’nın olup olmadığı kendisine soruldu. Hacı Ahmet Özdemir karar defterinin olduğunu ancak vaziyet planının 1980’li yıllarda kaybolduğunu bildirdi.
Didim Belediyesi ve Didim Tapu Müdürlüğü kayıtlarında olması gereken ancak bu kurumların arşivlerinde de bulunamayan Mavişehir Sitesi’nin gerçek vaziyet planının site yönetim arşivlerinden kaybolduğunu belirten Hacı Ahmet Özdemir, planın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan temin edilebileceğini kaydetti. Ancak bunun yerine hiçbir hukuki geçerliliği olmayan (sahte üretildiği iddia edilen) 2008 yılında CHP’li Didim Belediye Başkan Vekili Ahmet Karaoğlu ve Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Anat imzalı MAVİŞEHİR KONUŞ PLANI isimli belgeye ve 5 yıllık süreyi kapsayan Karar Defterine el konuldu. Kanunen Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’nce verilen ve Yönetim Kurulu Binası’nın duvarında asılması gereken gerçek VAZİYET PLANI ise bulunamadı.
Öte yandan kooperatifin 5 yıllık tüm hesaplarının da incelemeye alındığı öğrenildi.
VAZİYET PLANI NEDİR?
Vaziyet planı; bir projede yer alan inşaat alanı içerisindeki bütün varlıkların gösterildiği haritadır. Ölçeklenerek hazırlanan bu haritada; bina yerleri, caddeler, sokaklar, yönler, ağaçlar, yol durumu, eğim, su ve elektrik hattı gibi mimari projede inşa edilecek yapıların ve altyapının detayları yer alır. Yerleşim planı olarak da isimlendirilen bu harita, tasdikli kotlu kroki ile 1/1000 ölçekli imar planı paftalarından yola çıkılarak çizilir.
Vaziyet planı, projenin mimarı tarafından hazırlanır. Bu haritalarda, yapı katlarının yanı sıra yapıların plan görünüşleri belirtilir. Ayrıca bu ölçekli haritalarda, inşaatı yapılacak projeye komşu parsellerdeki yapılar kendi arsaları içerisinde gösterilir ve kaç katlı oldukları belirtilir. Çizim yapılırken kuzey yönüne de bir işaret koyulur. Böylece vaziyet planında yer alan arsanın konumu da belirtilmiş olur.
Vaziyet Planı detaylarında birçok öğe vardır. Bunlar; elektrik direği, telefon hatları, su hatları, otoparklar, binanın giriş kapısı, arsanın giriş yönü, yol durumu, ağaçlar, eğim, yönler, hakim rüzgar, güneş, gölge analizi, toplam metrekare (imar bilgileri doğrultusunda toplam emsal ve toplam inşaat alanı), çatı gösterimi, silüet, arazi kesiti, cadde sokak tanımları, sınır çizgileri (arsa sınırı ve yapı yaklaşım sınırı), otopark, sığınak, müştemilatlar vb. detaylar yer alır. Belirtilenlerden somut öğelerin yerleri ve nasıl konumlandırılacağı bu planla oluşturulur.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.