0.542. 537 86 70

Didim’de “ranta hayır” diyen CHP Meclis üyelerine baskı…

Yasa dışı uygulamalara onay vermeyen CHP’li meclis üyeleri CHP’li Belediyenin baskısı altında…

2022-07-28

Didim Belediye Meclisi’nde ilginç olaylar yaşanıyor. Her gün yeni bir kaos veya skandalla güne uyanan Turizm Beldesi’nde bu kez hedefte, CHP’li belediye meclis üyeleri bulunuyor.

Baskı altına alınmaya, alınamayınca itibarsızlaştırılmaya çalışılan CHP’li Belediye Meclis Üyeleri ile ilgili ve karmaşık olduğu kadar skandallar zincirine dönen süreç, şöyle gelişti;

Aydın Valiliği’nce kamu yararına tahsis edilen Didim’in cennet koylarından biri olan 2. koyda bir kısmı SGK’ya ait arazi üzerine inşa edilen Amfitiyatro, Belediye Başkanı Ahmet Deniz Atabay tarafından, yeniden adaylığı için fırsata çevrilmeye kalkışıldı.

CHP Genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve CHP’lilerin “hırsızlık-yolsuzluk” şeklinde tanımladığı 21-B usulü ihale yöntemiyle Amfitiyatroyu yaptıran Ahmet Deniz Atabay, Belediye kasasını har vurup harman savrulduğu için müteahhit firmaya yaptırdığı işin parasını ödeyemedi.

Bu nedenle çözüm arayışlarına giren Belediye Başkanı Ahmet Deniz Atabay, Belediyeye ait DİBEL şirketi üzerinden, İller Bankası’ndan kredi istedi. Kurulduğu günkü amacından saptırılıp Atabay yandaşı başta 40 kadar HDP’li bankamatik çalışanın istihdam edildiğinin gösterildiği şirkete, İller Bankası’ndan kredi onayı çıkmadı. Çünkü bankamatiklerin istihdam edildiği DİBEL şirketinin vergi-sigorta gibi yüklü borçları olduğu ortaya çıktı.

Bunu takiben DİHİZ adıyla yandaşa yeni bir şirket kurdurularak alel acele Didim Belediyesi’ne devredildi. Kamu yararına hazineden tahsis edilen arazi üzerinde kurulduğu için belediye tarafından ücretli faaliyetlerde kullanılması mümkün olmayan halkın 50 milyon lirasıyla yapılan Amfitiyatro, DİHİZ  bünyesine aktarıldı. Bu şekilde Aydın Valiliği’nce tahsis edilen kamu arazisinde kurulan ve kamu parası harcanarak yapılan Amfitiyatro, Atabay’a yakın isimlere kiraya verilerek, yandaşların yüklü kazançlar elde edilmesinin yolu açıldı. Aynı zamanda Didim Belediyesi’nin yine apar topar kurduğu Beton Santrali’nin de yeni kurulan şirkete devredilerek, ayrı bir rant kapısı yaratılması hedeflendi.

10 CHP’Lİ MECLİS ÜYESİ BORÇLANMA YETKİSİ VERMEDİ

Belediye Meclisi’nde belediye kasası boş olduğu için Amfitiyatro’yu yapan müteahhit firmanın parasını ödeyemeyen ve bunu da yine Ahmet Deniz Atabay’ın tek yetkilisi oluğu DİHİZ isimli belediye şirketi üzerinden ödemek amacıyla borçlanma yetkisi talep eden Atabay’a, bu kez 10 CHP’li belediye meclis üyesi, borçlanma yetkisi vermedi.

CHP’nin duyarlı 10 belediye meclis üyesinin bu tavrı Atabay’da şok etkisi yaratmakla kalmadı CHP cephesi karıştı. Ortalık bir birine girince, Atabay’ın karşısında dik duruş sergileyen ve borçlanma yetkisi vermeyen CHP’li meclis üyeleri tek tek aranıp, aba altından sopa gösterilerek Ağustos ayı Meclisinde evet oyu vermeleri istendi. Meclis üyeleri bu baskıları da reddedince bu kez Didim Belediyesi tarafından beslenen yandaş medyada, aleyhlerinde haberler yaptırılmaya, sanki rantçılarmış gibi kara propaganda yapılmaya başlandı.

Asıl vurguna karşı çıkan hem de CHP’li Belediye Meclis üyelerinden pek çoğunun, Ağustos Meclisinde yine Atabay’a borçlanma yetkisi vermeyecekleri için, Didim’in CHP’li Belediye Başkanı tarafından çok yoğun baskılara maruz bırakılmaya devam edecekleri öğrenildi.

HALKA KAZIK-YANDAŞA RANT-ATABAYA SİYASİ KORUMA

Didim Belediyesi tarafından Aydın Valiliği’nden kamuya hizmet amaçlı kurulacağı gerekçesiyle alınan arazi üzerine yaptırılan Amfitiyatro, kanun gereği belediye tarafından gelir getirici işlemlerde kullanılamıyor ve halkın ücretsiz kullanımı zorunlu kılınıyor.

Didim Belediyesi tarafından sürekli 21-B ihaleleriyle beslenen yandaş firmaya kamu kaynaklarından yaptırılan ve Belediye Şirketi DİHİZ üzerinden yapılacak borçlanma ile yine halka ödettirilmeye çalışılan Amfitiyatro üzerinden, ayrıca yandaşlara yeni gelir kapıları açılıyor.

Didim’de yerinde yaptığımız araştırmalar sonucu Belediye tarafından yandaşa peşkeş çekilemediği için DİHİZ üzerinden ranta açılmaya çalışılan Amfitiyatronun, yine Mehmet Ağar’a yakınlığıyla bilinen Elazığlı Bünyamin Karhan ile kardeşi Gelecek Partisi Didim İlçe Başkanı Metin Karhan’a sudan ucuz kiralanacağı iddia ediliyor. Aynı zamanda Didim Denizköy Mahalle Muhtarı olan Bünyamin Karhan’ın da kamu yararına yaptırılan Amfitiyatro’yu başta konserler olmak üzere çeşitli etkinlere kiraya vererek, yüklüce kazanç elde edeceği şimdiden Didim halkı arasında konuşuluyor. Mehmet Ağar’a yakınlığıyla bilinen Karhan Kardeşlerin aynı zamanda Valilik başta olmak üzere devlet kurumlarında Ahmet Deniz Atabay adına yaptıkları lobi faaliyetleri, çeşitli makale ve haberlerimizde kamuoyuna aktarılmıştı.

Kamu arazisine kamu parasıyla yapılan Amfitiyatro DİHİZ üzerinden hülle yöntemiyle kamuya paralı hale getirilip, Ahmet Deniz Atabay’ın siyaset ve devlet mekanizmasında himayesinde rol alan isimlere rant sağlanarak Didim’de kurulan ve siyaset-devlet-iş dünyası-medya alanındaki çarkın devamına kaynak sağlanmaya çalışılıyor.

Takdiri namuslu ve dürüst devlet-siyaset kadrolarıyla, namuslu gazeteciler ve kamuoyuna bırakıyoruz.

DİDİM’İN GERÇEK RANTÇILARI

Didim Belediye Başkanı Ahmet Deniz Atabay’ın rant tekliflerini reddettikleri için Didim Belediyesi’nce beslenen basın tarafından rantçılıkla suçlanan ve, “Didim Belediyesi Ranta Geçit Vermedi” başlığıyla para karşılığı yandaş medyaya yaptırılan haberler sonrası, “Didim’de gerçek rantçılar kim?” sorusu, tekrar tartışmaya açıldı.

Aydın Şafak Gazetesi tarafından ortaya çıkartılan ve tutarları yüz milyonlarca lirayı bulan rant vurgunlarından sadece iki tanesini, tekrar kamuoyuna hatırlatıyoruz;

1- Didim CHP eski İlçe Başkanı ve halen Didim Belediye Meclis Üyesi olan Sevinç Karataş, ailesi üzerindeki arazide yapılan ve bazı AK Partili Meclis Üyelerinin de desteğiyle yapılan imar planı tadilatında, yaklaşık 150 milyon liralık bir haksız kazanç olduğu tarafımızdan gündeme taşınmış ve hiç kimse tarafından tek kelime cevap verilememişti.

2- SGK arazisi vurgunu. Bilindiği gibi Atabay’ın yandaşlarına DİHİZ adlı belediye şirketi üzerinden devrine çalıştığı Amfitiyatro’nun hemen önünde, Sosyal Güvenlik Kurumu’n ait, 5 bin 824 metrekare alan, açık artırım usulü ihaleye çıkmıştı. Ahmet Deniz Atabay Belediyeye ait olmayan araziyi yasa dışı şekilde resmen gasp etmiş, 21-B usulü ihale yöntemiyle halkın 7 milyon lirasını harcayıp, araziyi kaçak şekilde yeşil alana çevirmişti. Daha sonra SGK tarafından satışa çıkarılmış araziyi belediyeye alıp yeşil alan yapacaklarını söyleyip, iş insanlarını tek tek arayıp ihaleye girmelerini önlemişti. Değeri 150 milyon olan denize sıfır arazinin ihalesine kimseyi sokmadıktan sonra Didim Belediyesi de girmeyince, 150 milyon lira değerindeki arazi 18 milyon lira açılışı fiyatıyla tek teklif veren CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba’nın ağabeyi Hür Ağbaba’nın ortağı olduğu firmaya kalmıştı. Karşılığında Veli Ağbaba’nın da, Atabay’ın üçüncü kez adaylığı için CHP Parti Meclisinde destek vereceği öne sürülmüştü.

Haberlerimiz sonrası ihale iptal edilmiş, Ağbaba ailesi ile Ahmet Deniz Atabay’ın kurduğu plan bozularak halkın 150 milyon lirası devlet kasasında kalmıştı.

Durum bu iken ranta geçit vermeyen CHP’li Belediye Meclis Üyelerini dahi yandaş medyasına rantçı olarak servis eden Atabay ile şurekasının gerçek planlarının aslında ne olduğunu, hem hukuk hem kamu vicdanına havale ediyoruz.

AYDIN ŞAFAK

Sepetim