0.542. 537 86 70

Didim’de operasyon bilmecesi…

Didim’de Hazine arazileri işgalcilerine göz yuman, yıkım kararını durdurma kararına uyulmasını sağlayamayan devlet görevlilerinin gündem değiştirmeye yönelik işgüzarlığı gündeme damgasını vurdu. Didim Şanlıurfalılar Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı ve bazı üyelerinin ikametlerinde hukuksuz konut araması gerçekleştirildiği iddia edildi.

2022-01-30

İddialara göre;

İzmir Şanlıurfalılar Federasyonuna bağlı Didim Şanlıurfalılar Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin Dernek Başkanlığını yapmakta olan Ahmet Özcan ve bir kısım dernek üyeleri hakkında 28. 01. 2022 günü sabah saat 07.00 sıralarında hukuka aykırı bir şekilde konut araması gerçekleştirildi.

Didim Şanlıurfalılar Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin ve İş İnsanı Ahmet Özcan’ın Avukatı Şiyar Açmaz yaptığı yazılı açıklamada; “Didim Jandarma Komutanlığınca dernek başkanı ve üyeleri tarafından, Göçmen Kaçakçılığı ve Suç Örgütü Kurulması, Yönetilmesi suç isnadıyla sabah saatlerinde kolluk marifetiyle arama faaliyeti gerçekleştirilmiştir. Didim Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen 2018 tarihli soruşturma dosyası kapsamında; 2019 yıllarında Didim Sulh Ceza Hakimliği’nce iletişimin tespiti, dinlenmesi ve kayda alınması kararı aldırılarak dernek başkanı ve üyelerinin yasal koşulları oluşmamasına rağmen cep telefonları dinlenmiştir. Dinlenen cep telefonlarında suç teşkil edecek bir hususa rastlanılmamasına rağmen tam 5 yıl sonra 28. 01. 2022 tarihinde Didim Jandarma Komutanlığı’nca Dernek Başkanı ve üyelerinin konutlarında sabah vakitlerinde eş zamanlı arama işlemleri gerçekleştirilmiştir” dedi.
Didim Şanlıurfalılar Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Ahmet Özcan www.didimpostasi.com adresinden yayın yapan Rehber Gazetesi’ne konuya ilişkin açıklama yapt

Ahmet Özcan açıklamasında şunları söyledi:

“İzmir Şanlıurfalılar Federasyonuna bağlı Didim Şanlıurfalılar Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğinin Dernek Başkanlığını yapmaktayım. Uzun süredir Aydın İlinin Didim İlçesinde ikamet etmekteyim. Didim’in kültürel ve turistik anlamda gelişimine katkı sunabilmek için elimizden gelen çabayı sarf etmekteyiz. Türkiye Cumhuriyetinin ekonomik anlamda kalkınmasına fayda sağlayabilmek adına hizmet etmeye, istihdam sağlamaya devam edeceğiz. Cafe, Tarım, İnşaat, Petrolcülük ve Turizm alanında faaliyet göstermekteyim. Ortağı bulunduğum turizm odaklı bir çok restaurant ve cafe işletmem bulunmaktadır. Sadece bir işletmem adına Aydın Valiliği keseneğine 1 milyon TL’den (Bir milyonTL) fazla kira ödeneğinde bulunmaktayım. Yaklaşık olarak 130 işçiye istihdam sağlamaktayım.

Didim Şanlıurfalılar Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğimizin asıl amacı, Didim ilçesinde ikamet eden Şanlıurfalı hemşerilerimizle yardımlaşma, dayanışma içerisinde sosyal faaliyetlerde bulunmak, Şanlıurfa ilinin kültür ve sanat zenginliklerinin dünyaya tanıtılması ve canlılığını koruması adına faaliyette bulunmak, öğrenci ve eğitimcilerimizi burs ve benzeri yöntemlerle desteklemektir.

Son bir kaç aydır derneğimize ve dernek üyelerimize kolluk tarafından yönelimler hat safhaya çıkmış, dernek binamızın üzerinde kameralı sirenli drone uçurulmuş, hiç bir şekilde arama kararları olmamasına rağmen, dernek üyelerine ait araçlar gece vakti trafik polis ekiplerince keyfi bir şekilde durdurulmuş, araç sürücüsünün Didim Şanlıurfalılar Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin başkanı ile aynı soyadını taşıdığı gerekçesiyle aracında arama yapılacağı bildirilmiştir. Araca durdurma işlemini uygulayan kolluk görevlileri değil, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Amirliği’nde görevli özel bir ekip durumdan haberdar edilerek aranma faaliyeti bu özel ekip tarafından gerçekleştirilmiştir. Bu hususta dernek üyelerimizin derneğimize yapmış olduğu başvurulara istinaden CİMER üzerinden vaziyeti (durumu) bildirir şikayet dilekçemizi dernek başkanı olarak 23. 01. 2022 tarihinde akşam saatlerinde İçişleri Bakanlığı’na iletmiş bulunmaktayız.

CİMER ŞİKAYETİMİZ SONRASI

CİMER’e şikayet dilekçemiz üzerinden 4 gün geçtikten sonra gerçekleşen arama faaliyetinin şikayet başvurumuzun sonucu olduğu kanaatindeyiz. Şikayet başvurumuza misilleme olarak dernek başkanı ve üyelerinin konutları usule aykırı bir şekilde aranmıştır. Zira; 2018 yılında başlayan bir soruşturmadan, arama yapılan dernek üyelerince olay ile ilgilerinin olduğu yönünde basit şüphe dahi bulunmazken ve herhangi bir ifade alma işlemi gerçekleşmeden dosyaya şüpheli olarak kaydımız yapılmış ve arama yapılması hususunda hiç bir gerekçe yok iken olayın gerçekleştiği tarihten 4 yıl sonra sabah vaktinde zor kullanılarak narkotik köpekleriyle arama yapılmıştır. Kolluk görevlilerinin taşrada güç gösterisi yaparak merkeze yapılan şikayetimizi geçersiz kılmak maksadıyla hareket edip, görevlerini kötüye kullandıkları kanaatindeyim. Derneğimize ve dernek üyelerimize karşı gerçekleşen keyfi aramaların ve usulsüz durdurma, kimlik sorma uygulamaları kınıyorum. CİMER şikayetimizin etkin bir şekilde yürütülüp Aydın ili Didim ilçesinde derneğimize karşı gerçekleşen olumsuz tutum ve davranışların son bulacağını, İnsan Hak ve Hürriyetine müdahalenin keyfi bir şekilde sınırlandırılmadığı, dernek faaliyetlerimizin engellenmediği bir ortamın yaratılacağına olan inancımı koruyorum. Bütün yetkililere bu hususta çağrıda bulunuyorum. Tüm dernek üyelerimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.”

Didim Şanlıurfalılar Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ve İş İnsanı Ahmet Özcan’ın Avukatı Şiyar Açmaz da yaptığı açıklamada aramanın hukuksuz olduğunu kaydederek şunları kaydetti:

“Didim Şanlıurfalılar Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Ahmet Özcan’ın konutunun aranması için 07.55'te ikametine gelindiği esnada Başkan Ahmet Özcan Muğla ili  Bodrum ilçesinde yapmış olduğu inşaat projesi sebebiyle Bodrum’da bulunmakta idi. Görevli kolluk memurlarına derhal Didim ilçesindeki konutuna geleceğini konutunun kapısını açacağını ve arama için gerekli tüm kolaylığı sağlayacağını belirtmesine rağmen kolluk görevlilerince kendisinin Bodrum’dan dönüşünün beklenmeyeceği ve derhal arama faaliyetine geçileceği, kapı kilidinin çilingir marifetiyle kırılacağını beyan etmesi üzerine avukatı ile iletişime geçen Ahmet Özcan, avukatının arama yerine derhal intikalini sağlamıştır. Avukatının da kolluk görevlilerine hukuki açıklamaları fayda etmemiş, aramaya konu konutun sahibinin tüm kolaylıkları sağlamasına rağmen, parmak izi okumaya endeksli çelik kapı kilidi çilingir marifetiyle kırılarak konuta giriş gerçekleştirilmiştir. Didim (Yenihisar) Sulh Ceza Hakimliğinin 27. 01. 2022 tarihli kararında adli aramanın "Göçmen Kaçakçılığı suç isnadına özgü yapılması" hususu açık bir şekilde belirtilmesine rağmen, "Ödev" isimli narkotik köpeği ile konutta uyuşturucu veya uyarıcı madde aranmıştır. Aramanın konusu olmamasına rağmen narkotik köpeğiyle uyuşturucu madde aranmış olması arama işlemini usule aykırı hale getirmektedir.

DİNİ DEĞERLER YOK SAYILMIŞTIR..

Dernek Başkanı Ahmet Özcan’ın avukatının "Müvekkilinin Şafii mezhebine sahip olduğunu ve konutta köpek ile arama yapılmamasını" talep etmesine rağmen kolluk görevlilerince talep kabul görmemiş ve arama faaliyetine köpek marifetiyle başlanılmıştır. "Ödev" isimli narkotik köpeğinin eğitmeninin köpeğe tam anlamıyla hakim olamaması sebebiyle narkotik köpeği Ahmet Özcan'ın yatak odasında bulunan yatağının, oturma odasında bulunan kanepelerinin üzerine çıkarak uyuşturucu araması gerçekleştirmiştir. Arama faaliyeti bu yönüyle de ahlaka aykırı hale gelmektedir. Gerçekten de göçmen kaçakçılığı suç isnadı ile yapılan aramada kolluğun uyuşturucu madde arayışına yönelmesi aramanın dernek başkanı tarafından yapılan CİMER Başvurusuna misilleme olduğu yönündeki düşünceyi kuvvetlendirmektedir. 

KONUT ARANMASI KOŞULLARI OLUŞTURULMADI..

CMK m.119/4 "Cumhuriyet Savcısı hazır olmaksızın konut, işyeri veya diğer kapalı yerlerde arama yapabilmek için o yer ihtiyar heyetinden veya komşulardan iki kişi bulundurulur."
Didim Şanlıurfalılar Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Ahmet Özcan'ın konutunda yapılan aramada işlem tanığı olarak mahalle muhtarı azalarından yalnızca bir kişinin bulundurulmuş olması, arama faaliyetini usulsüz hale getirmektedir. Yargıtayın 20. Ceza Dairesi bu konu ile ilgili kararında; “Dolayısıyla arama sırasında ihtiyar heyeti azalarından veya komşularından bir kişinin eksik bulundurulmuş olmasının kanuna aykırılık teşkil ettiği, delillerin sıhhatini şüpheli hale getiren bir durumun söz konusu olmuştur" demek suretiyle yalnızca bir işlem tanığı ile yapılan aramayı kanun metnine aykırı olduğu ve bu haliyle sağlıklı bir arama faaliyetinden bahsedilemeyeceğini vurgulamıştır.

MÜVEKKİLİM ŞİKAYETTE BULUNACAK

Arama faaliyeti sonrasında ne Didim Şanlıurfalılar Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Ahmet Özcan ne de diğer dernek üyelerinin konutlarında herhangi bir suç unsuruna rastlanılmamıştır. İş insanı olan Ahmet Özcan'ın kendisinden kişisel çıkar temin edebilmek için böylesi keyfi muamelelere maruz kaldığını beyan etmiş, ilgisi bulunan kolluk görevlileri hakkında şikayetçi olacağını beyan etmiştir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve milleti için üzerine düşen sorumluluğun farkındalığı ve bilinciyle bu güne değin sınırsız hizmet verdiğini vermeye de devam edeceğini yetkililere taşradaki olumsuz keyfi muamelelerin sonlanması için yardım ve desteklerini sunma hususunda çağrıda bulunmuştur.”

Sepetim