0.542. 537 86 70

Başkan Atay’dan alkışlanacak bir hizmet..

Efeler Belediyesi’nin Yedieylül Mahallesinden inşa ettiği bölgenin en kapsamlı Otizm Yaşam Merkezi düzenlenen törenle hizmete açıldı.

2021-12-16

Efeler Belediyesi tarafından Yedieylül Mahallesi'nde inşa edilen ve kapasitesiyle dikkat çeken Otizm Yaşam Merkezi düzenlenen törenle hizmete açıldı.

Efeler’i “Marka Kent” yapma vizyonuyla çalışmalarını ardı ardına hayata geçiren Başkan Atay’ın ilçeye kazandırdığı projelerden sonuncusu olan Otizm Yaşam Merkezi, Yedi Eylül Mahallesi’nde hizmete girdi.

Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay’ın eşi Güneş Atay ile ev sahipliği yaptığı açılış törenine; otizmli bireyler ve aileleri, Cumhuriyet Halk Partisi Kayseri Milletvekili Çetin Arık, Aydın ve diğer illerde faaliyetler gerçekleştiren otizm dernek, vakıf ve federasyon temsilcileri, Efeler Belediyesi Meclis Üyeleri, birim müdürleri, siyasi partilerin temsilcileri, muhtarlar ve çok sayıda vatandaş katıldı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu merkezin açılışı ile ilgili olarak tebrik mesajı gönderdi. Kılıçdaroğlu mesajında “Bölgede fark yaratacak olan Otizm Yaşam Merkezi’nin Efeler ilçesine hayırlı olmasını dilerim. Özel çocuklarımızın yaşam standardını yükseltecek olan bu anlamlı çalışma için belediye başkanımızı ve ekibini tebrik eder, Efeler’de yaşayan tüm vatandaşlarımıza selam ve sevgilerimi iletirim” dedi.

BÖLGENİN EN KAPSAMLI OTİZM YAŞAM MERKEZİ

Açılış töreninde konuşan Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay, Belediye başkanlığı sürecinin en mutlu anlarından birini yaşadığını kaydederek şunları söyledi:

“Yaptığımız işlerin karşılığını gördüğümüz zaman Efeler’imize daha çok güzellikler kazandırmak için heyecanlanıyoruz. Ancak bugünkü açılışımızın önemi çok başka. Belediye başkanlığı sürecimin en mutlu anlarından birini yaşıyorum. Otizm Yaşam Merkezi’mizin geçen yıl temelini atmıştık, 1 yılda tamamlamaya söz verdik ve sözümüzü yerine getirdik. Bölgenin en kapsamlı otizm yaşam merkezini hayata geçiriyor olmaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz. Yerel yöneticiliğin en önemli yanlarından biri halkla birebir teması olan işleri hayata geçirebiliyor olmaktır. Benim işim Efelerli vatandaşlarımla empati kurmaktır. Kimi zaman ders çalışmak isteyen ve bunu gerçekleştirecek bir yer bulamayan öğrenciyle, kimi zaman çocuğunu bütçesine uygun bir kreşe yerleştirme sıkıntısı yaşayan anne ve babayla, kimi zaman sosyalleşmek ve huzurla vakit geçirmek için bir yer arayan kadınla, kimi zaman da çocuğunu dershaneye göndermek zorunda olup bütçesi izin vermeyen baba ile bir olmaktır. Benim belediyecilik ve belediye başkanlığından anladığım şöyle bir şeydir ki halkın sorunlarını çözebilmek için çalışmaktır. Bugün bir verdiğim sözü daha yerine getirmenin onurunu, gururunu, mutluluğunu yaşıyorum arkadaşlar. Otizm dünya genelinde yaygınlaşıyor. Ülkemizde de buna paralel olarak artış göstermekte. Efeler ilçesinde de otizmli birey sayısındaki artışın varlığı bu alanda hizmet sunmanın büyük bir ihtiyaç olduğunu ortaya çıkarmıştır. Buna duyarsız kalamazdık.”

“FARKLILIKLARIMIZLA BİR ARADAYIZ”

Sosyal belediyecilik neyi gerektiriyorsa onu yaptıklarını vurgulayan Başkan Atay, “Bizim yerel yönetim anlayışımızda halkın istekleri ve ihtiyaçları ön plandadır. Bu merkezimizi açarken de konunun ilgilileri ile görüştük. Otizmli bireyler hakkında çalışmalar yürüten bilim insanlarıyla, sivil toplum kuruluşlarıyla ve ailelerimizle görüşmeler gerçekleştirdik. Hayalimizi birlikte kurguladık ve bu güzel yaşam merkezimizi ortaya çıkardık. Bu merkezde tam donanımlı profesyonel bir ekiple 400 otizmli bireye ve ailelerimize fırsat eşitliği çerçevesinde tüm imkânlarımızı seferber edeceğiz. Otizm Yaşam Merkezi’mizde daha önce gerçekleştirdiğimiz mevcut spor faaliyetlerinin devam ettirilmesinin yanında bireysel ve grup eğitimleri gerçekleştirilecek. Ayrıca resim ve müzik alanında da otizmli bireylerin sanatın rahatlatıcı etkisiyle buluşmaları ve iletişim becerilerini geliştirme fırsatları sağlanacaktır. Bu anlamlı açılışımıza Manisa, İzmir, Bursa, İstanbul ve Eskişehir’den gelen değerli misafirlerimize otizm federasyonu vakıf ve dernek başkanlarına ve yöneticilerine, merkezimizin yapım aşamasından bu yana katkılarını esirgemeyen ADÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hatice Aksu’ya, Milletvekili dostum, kardeşim, Çetin Arık’a ve emeği geçen tüm ekip arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum. Son olarak otizmli bireylerimizin farklılıkları bu dünyaya çok şey katacak, yeter ki farkında ve yanlarında olmayı bilelim. Daha güzel bir dünya için farkındayız farklılıklarımızla bir aradayız. Hepinize en içten sevgi ve saygılarımı sunuyorum” diye konuştu.

“KAFESİN KAPISINI ARALADINIZ”

Otizmli bireyleri evlerden alıp sosyal yaşama kattığı için Başkan Atay’a yürekten teşekkür eden CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık, anayasanın 42. maddesinde eğitimde eşitlik ilkesinin yer aldığını buna rağmen Türkiye’de 0-18 yaş grubu arasında 352 bin çocuktan eğitime ulaşabilenlerin sayısının 26 binde kaldığını söyledi.

Otizmli çocuk babası olan ve otizmli bireylerin hayatını kolaylaştırmak için verdiği mücadele ile tanınan CHP’li Vekil Arık, konuşmasında şunları keydatte:

“Hâlbuki bu çocuklarımız gerçekten nitelikli bir eğitim alsalar, sosyal hayatın içerisinde olacaklar. Başkanım siz, bugün bu merkezi açmakla otizmli çocuklarımızın içinde oldukları kafeslerin kapısını araladınız. Bizim toplumumuzda anne babalar dua ederken ‘Allah evlat acısı göstermesin’ der. ‘Benim ömrümden alsın evladıma versin’ der. Ama çok acıdır ki otizmli çocuğu olan annelerin babaların en büyük endişesi kendilerinden sonra çocuklarına ne olacağı endişesidir. Onun için ben size tekrar yürekten teşekkür ediyorum sayın başkanım. Otizmli çocuklarımızın güneşi olduğunuz için sizleri, emeği geçen tüm personeli yürekten kutluyorum.”

 

“EFELER DİYARI SON EFEYİ DE KEŞFETMİŞ”

Otizm Dernekleri Federasyon Başkanı Ergin Güngör ise otizmli birey sayısının son 25 yılda 40 kat artış gösterdiğini söyledi.

Güngör şöyle konuştu:

“Belli ki bir şeyleri yanlış yapıyoruz. Hep birlikte yanlış yapıyoruz ama sorumluluğu ailelerin omuzlarına bırakıyoruz. İşte bugün burada değerli başkanım ve ekip arkadaşları bu sorumluluğun önemli bir kısmını almak üzere çok değerli bir eser yaptılar. Bunun için ne kadar teşekkür etsek azdır” dedi. 2019 yılında yaklaşık 100 sivil toplum örgütü ile birlikte siyasetçilere otizmli bireylerin sorunlarının çözülmesi için çağrıda bulunduklarını söyleyen Güngör, bu çağrıya yalnızca Efeler’den cevap geldiğini belirtti.  Ergin Güngör, “Seçime girecek adaylara dedik ki ‘Bize söz verin, söz istiyoruz. Göreve geldiğinizde otizmlilere yönelik hizmetler yapmanızı istiyoruz’ dedik. Başkan Atay’a dün akşam ‘Neden otizmle ilgili böyle bir çabanız var’ diye sordum. ‘Aileler gelip talep etti, söz verdim, o sözümü tuttum işte, daha ne olsun’ diyerek cevap verdi. Ve gerçekten bizim 81 ilin adaylarından istediğimiz ve tutulan tek sözdür bu. Dolayısıyla başkanın bizim yüreğimizde çok kıymetli bir yeri olduğunu ifade etmek isterim. Burası efeler diyarı ve son efeyi de efeler halkı keşfetmiş anlaşılan. Efeler; yanlışa, zulme, adaletsizliğe, hukuksuzluğa karşı başkaldırının sembolüdür. Ve o başkaldırının içerisinde koca aslan yürek vardır. O aslan yürek zulme uğrayanlara, zalimlerin baskısına maruz kalanlar için de yufka bir yüreğe dönüşür. Efelerin o yufka yüreğini temsilen burası Efe Yüreği Otizm Yaşam Merkezi olsa belki de çok yerinde olacak. Çünkü Efeler’in efesi yaptı bunu. Onun o güzel yüreğinin mimari olarak değer bulmuş hali. Çok teşekkür ediyorum size sayın başkanım.”

“EĞİTİM VE SPOR TEDAVİ DEMEKTİR”

Otizm Gençlik ve Spor Kulübü Başkanı Adnan Özdemir ise Otizm Yaşam Merkezi’ne kavuşmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirterek; “Merkezin temel atma töreninde bize eşlik eden yağmur açılış töreninde bugün yine çiseliyor. Bakın bu yağmur mutluluk gözyaşlarıdır. Temel atma töreninde dediğim gibi büyüksün başkanım. Bölgemizin en kapsamlı, en büyük yaşam merkezini çocuklarımıza armağan ediyorsun. Yüreğinizde insan sevgisi taşımanın, minik yüreklerde mavi ışık yakmanın, sevgi ekmenin işareti bu. Atatürk’ün ‘Eğitimde kaybedilecek tek bir fert yoktur’ sözünün izinden gittiğinizin bir işareti bu. Bizler de sizlere söz veriyoruz ki daha iyi bir eğitim, daha iyi bir gelecek için neler yapabileceğimizi herkese göstereceğiz. Otizm bir hastalık değildir, eğitimle düzeltilebilir. Otizmli çocukların mutlaka ama mutlaka eğitim sistemi içerisinde yer alması gerekir. Çünkü eğitim ve spor otizmi yaşayan bir birey için tedavi demektir. Belediyemizin bizler için yakmış olduğu mavi ışık içimizi ısıttı. Geleceğe daha güvenle bakmamızı sağladı. Yanımızda olduğunu her zaman hissettiren başkanımızın ellerini omuzlarımızda hissetmek mutluluk kaynağı. Böyle bir merkezi ilçemize kazandıran başkanımıza şükranlarımızı sunuyoruz. İyi ki varsınız başkanım, iyi ki bizimlesiniz. Otizmi yaşayan gençler ve aileler olarak bu projede emeği geçen başta başkanımız olmak üzere herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.

“EFELER HALKI ÇOK ŞANSLI”

Anadolu Otizm Federasyonu Başkanı Canan Cihan da, “Biz Bursa’dan 6 aileyle beraber dün geldik, misafir olarak çok güzel ağırlandık. Bursa’ya döndüğümüzde bu merkezi örnek göstereceğiz. Bu örnekler inşallah çoğalır. Herkese çok teşekkür ediyoruz. Çok sağ olun var olun. Efeler halkı böyle bir başkana sahip olduğu için gerçekten çok şanslı” dedi. Başkan Atay’da Canan Cihan’ın sözüne, “Teşekkür ederim, aslında ben Efeler halkıyla birlikte olduğum için çok şanslıyım” diye cevap verdi.

“SADECE ÖLÜLER ÖĞRENEMEZLER”

Anadolu Üniversitesi Otizm Spektrum Bozukluğu Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sezgin Vuran ise konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“Otizm temelde sosyal etkileşim ve iletişim bozukluğudur. 36 yıldır otizmli çocuklarla çalışıyorum, gördüğüm şey şu; biz çevreyi uygun şekilde düzenlediğimizde bizim çocuklarımız bu sendromu büyük oranda aşabiliyorlar. Düzeltebildiğimiz pek çok davranışları var. Şunu unutmayın sadece ölüler öğrenemezler. Herkes öğrenebilir. Eğer bir öğrenciniz öğrenemiyorsa ilerleyemiyorsa bizim dönüp bakacağımız şey hazırladığımız eğitim programı. Buna bakmak gerekiyor. Çocuklarımız doğru davrandığımızda öğrenebiliyorlar. Otizmli bir çocuk mutlaka zihin yetersizliği de taşıyor diye bir şey yok. Otizmlilerin yüzde 70’inde dahiliğe varan potansiyel görüyoruz. 4 yıldır 160 zeka puanının üstünde 3 öğrenciyle çalışıyorum. Gerçekten zaman zaman şaşırıyorum. Onlara ‘benim potansiyelim sizin kadar yüksek değil’ diyorum. Sorularına ‘ben bunu bir öğreneyim de geleyim’ diyorum. Erken dönemde eğitime başlamak çok önemli. Sayın başkanım tekrar tekrar teşekkür ediyorum ben de bu hizmetinize. Bugün burada bir yaşam merkezinin olması otizmli çocuklarımızın nitelikli zaman geçirmelerini sağlayacak. Burada elbette pek çok sosyal beceri öğrenecekler ve iletişim kuracaklar çok teşekkür ederim.”

“BİZ GAYRET EDERSEK HER YENİ TOHUM ÇİÇEĞE DÖNÜŞECEK”

Törene katılan konuklardan otizmli bir öğrencinin velisi olan Zeynep Arıcı da bir konuşma yaptı. Arıcı, “Bugün bizler için ve Efeler için çok özel ve güzel bir gün. Çocuklarımız için kurduğumuz hayallerimizden bir tanesi gerçekleşiyor. Sorunlarımızı başkanımıza anlattık, ilettik. O da sağ olsun bizi kırmadı söz verdi ve bugün çok önemli bir merkeze kavuşuyoruz. Saatlerce konuşsak belki sorunlarımızı anlatmaya yetmeyecek. Ama böyle güzel merkezler açıldıkça bizim umutlarımız artıyor. Otizmli bireylerin her birinin farklı ilgi alanları yetenekleri var, yeter ki biz onları fark edelim, yeter ki biz engel olmayalım. Her yeni tohum çiçeğe dönüşecek biz gayret edersek. Başta başkanım olmak üzere emeği geçen herkese teşekkürler ediyorum” dedi.

Konuşmaların ardından otizmli çocuklarla Otizm Yaşam Merkezi'nin açılış kurdelesini kesen Başkan Atay ve protokol üyeleri merkezi gezerek yetkililerden gerçekleştirilecek olan çalışmalarla ilgili bilgi aldı.

OTİZM YAŞAM MERKEZİ’NDE NELER VAR?

Otizmli bireylerin eğitim ve rehabilitasyon hizmetlerinden ücretsiz olarak faydalanabilecekleri, sanatsal faaliyetler gerçekleştirerek yaratıcılıklarını geliştirebilecekleri ve sosyalleşebilecekleri merkez, 210 metrekare taban alanına sahip ve 400 otizmli bireye hizmet verebilecek kapasitede.

Zemin altı ile beraber 4 kattan oluşan Otizm Yaşam Merkezi’nin giriş katında aile terapisi odası ve Otizm Kafe yer alıyor. Merkezin diğer katlarında ise yaş grupları ve seviyelere göre bireysel ve grup eğitim odalarıyla konuşma terapisi alanları bulunuyor. Resim ve müzik odalarına da yer verilen Otizm Yaşam Merkezi’nde spor parkuru, toplantı ve oyun salonları da bulunuyor. Otizm Yaşam Merkezi’nde kendi alanlarında uzman 10 eğitici ve 5 yardımcı personel hizmet sunuyor.

Sepetim