0.542. 537 86 70

Aydın Valisi’nin dikkatine sunulur…

Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü’nün kararına rağmen Didim’de sit alanı üzerine yapılan 7 katlı kaçak yapıya Didim Belediyesi ruhsat verdi. İnşaatın Kanuna muhalefet edilerek izinsiz yapıldığı belirtilirken Aydın Valiliği, Didim Kaymakamlığı, Didim Cumhuriyet Başsavcılığı ve Didim Belediyesi’ne yapılan suç duyurularından aradan 2 yıl geçmesine rağmen hala bir sonuç alınamadı.

2022-04-14

“İmar ve rüşvet” iddiaları gündemden düşmeyen Didim Belediyesi 2 yıl önce sit alanı üzerine yapılan inşaata ruhsat verdi. Ancak aradan iki yıl geçmesine rağmen Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü’nün Aydın Valiliği, Didim Kaymakamlığı, Didim Cumhuriyet Başsavcılığı ve Didim Belediyesi’ne bildirdiği yıkım kararı da bulunan yasal olmayan inşaat hakkında yetkililer aradan 2 yıl geçmesine rağmen yıkım kararına uymadıkları gibi hiçbir işlem de yapmadı.

Didim Belediyesi’nde yasal olmayan imar uygulamaları ve rüşvet dedikoduları gündemi işgal ederken, Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü sit alanı üzerine yapıldığını tespit ettiği 7 katlı binanın yasal olmadığını ve yıkılması gerektiğini bildirmesine rağmen yapımı devam etti ve Didim Belediyesi yasal olmayan bu binaya ruhsat verdi.

Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü’nün aldığı kararda tapunun 1986 ada 2 ve 11 parseller üzerinde yapılan binanın 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na muhalefet edilerek izinsiz yapıldığı belirtilerek ilgililer hakkında Aydın Valiliği, Didim Kaymakamlığı, Didim Cumhuriyet Başsavcılığı ve Didim Belediyesi’ne suç duyurusunda bulundu. Ayrıca izinsiz yapılan yapının Müze Müdürlüğü denetiminde Didim Belediyesi’nce yıkılması kararı da verildi. Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü’nün kararına rağmen inşaat bitirilerek tamamlandı ve ruhsatlandırıldı.

YETKİLİLER GÖREVİNİ NEDEN YAPMIYOR?

Öte yandan Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü binanın sit alanı üzerine izinsiz yapıldığını Aydın Valiliği başta olmak üzere Didim Cumhuriyet Başsavcılığı’na dava açılması için, Didim Belediyesi’ne de kaçak yapının yıkımı için göndermesine karşın yetkililerin görevlerini aradan 2 yıl geçmesine rağmen yerine getirmemiş olmaları “Yetkililer görevlerini neden yapmıyor?” sorusunu akıllara getiriyor. Yasa tanımayan sorumlular ise ellerini kollarını sallayarak Didim’de gezmeye devam ediyor.

Didim’de “Kaçak yapılaşma ve rüşvet” iddiaları gündemden düşmezken 1800 civarında kaçak yapı için yıkım kararı bulunuyor. Hatta başka sit alanları üzerinde de kaçak inşaatlar yapıldığı ve ruhsata bağlandığından da söz ediliyor.

Didim’de işini düzgün yapan müteahhitler yasalar çerçevesinde inşatlarını yaparken Belediye Başkanı Ahmet Deniz Atabay’ın gözü dönmüş müteahhitlerin kanunsuz işlerinin “rüşvet karşılığı” yasal hale getirildiği iddialarının da ardı arkası kesilmiyor.

İmar Barışı sürecinde de yüzlerce kaçak kat imal edildiği Didim gündeminin konuşulan konuları arasında yer alıyor. “Rüşvet” iddialarını ve “kaçak kat” yapılaşmalarını herkes biliyor ama her nedense yetkililer susuyor, hiç konuşmuyor.

Şimdi tekrar dönelim bu günkü haberimize yani Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü’nün kararına göre kaçak yapılan ve suç duyurusunda bulunulan inşaata.

Sit alanı üzerine kaçak yapıldığı iddia edilen inşaat sahibinin HDP’li Muş’lu kardeşler olduğu iddia ediliyor.

HDP’li müteahhitlerin yaptığı kaçak inşaatlar sadece bununla sınırlı değil. Birçok kaçak inşaatta isimleri geçiyor ve ayrıca başka sit alanları üzerinde de kaçak yaptığı inşaatları olduğu iddia ediliyor.

Didim kamuoyu ise “Buradan sizin burnunuza rüşvet kokusu gelmiyor mu? Bu kaçak inşaatlar nasıl yapılıyor? Neden hiçbir yetkili bunu araştırma zahmetinde bulunmuyor mu? Devletimiz Didim’de bu kadar mı aciz ve duyarsız?” sorularını yöneltiyor.

“Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü’nün kararı Didim Belediyesi’nde nasıl sümen altı ediliyor? Didim Savcılığı’nın bu konuda açtığı bir soruşturma var mı? Arkeolojik Sit alanı üzerine nasıl inşaat yaptırılıyor? Didim’de kaçak inşaat yapan yandaş müteahhitleri kimler koruyor? Aydın Valiliği başta olmak üzere yetkililer yasal olmayan konulara neden sessiz ve duyarsız kalıyorlar? Sit Alanı üzerine kaçak bina dikiliyor üstelik iskan ruhsatı verildiği iddia ediliyor. Suç ortada duruyor ama neden herkes susuyor” soruları da peşpeşe geliyor.

Öte yandan CHP Aydın İl Başkanlığı ve İlçe Başkanlığı Didim’de “Kaçak yapılaşma ve rüşvet” iddiaları ortaya çıkmasına rağmen açıklama yapmaktan kaçınıyor.

Ayrıca, sit alanına yapılan ve yasal olmayan bu binaya “Yapı Denetim firması imara uygun” diye projeyi onaylayıp nasıl belediyeye gönderiyor?

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü niye yapı denetim firmasına ceza vermiyor? 4708 Sayılı Yapı Denetim Kanunu 8. madde gereğince yapı denetim firmasına sahte evrak düzenlemesinden dolayı neden ceza kesilmiyor? Yapı denetim Uygulama Yönetmeliğinin 5. maddesine göre Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü sit alanına yapılan bu yapıya neden müdahale etmiyor?

Sayın Aydın Valisi Hüseyin Aksoy’a, “Biz hukuk dışı, kanun dışı hiçbir işe asla müsaade etmeyiz. Kim olursa olsun, kimin tarafından yapılırsa yapılsın. Türkiye bir hukuk devletidir. Hukuk Devleti içerisinde yapılması gereken her şey mutlaka yapılacaktır” sözünü hatırlatıyor, Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü’nün kararına rağmen sit alanı üzerine yapılan 7 katlı kaçak yapıya hakkında gerekli işlemin yapılmasını Aydın Şafak Gazetesi olarak kamuoyu adına talep ediyoruz. 

Sepetim