© Aydın Şafak

TMMOB Aydın İKK’dan Çerçioğlu’na sert tepki

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Aydın İl Koordinasyon Kurulu Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu'nun İmar Yönetmeliğiyle ilgili olarak zehir zemberek açıklama yaptı. Çerçioğlu’nun kamuoyuna yaptığı “İmar Yönetmeliğini TMMOB’ne bağlı odalar ve TMMOB Aydın İKK sekreterliğinden görüş alarak hazırladık” şeklindeki açıklamasının gerçekleri yansıtmadığı ve kamuoyunu yanıltıcı bilgi olduğuna vurgu yapan Kurul Başkanı Tunç Erlaçin, “İmar Yönetmeliği hazırlanırken Aydın BŞB bizim görüşlerimizi dikkate almamıştır” dedi.

* TMMOB Aydın İl Koordinasyon Kurulu 1 Eylül 2024 tarih ve 32649 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren Aydın Büyükşehir Belediyesi İmar Yönetmeliği hakkında olağan üstü toplanmıştı. İmar Yönetmeliği’nin bazı maddelerinin uygulamalardan doğacak potansiyel sorunların Aydın BŞB ile görüşbirlikteliği yaparak çözülebilmesi için Aydın BŞB’den ivedilikle toplantı talebinde bulunmuştu. Ancak Aydın BŞB TMMOB Koorninasyon Kurulu’nun talebini kulak ardı etmiş, talebi görmezden gelmişti.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Aydın İl Koordinasyon Kurulu bu gün yaptığı toplantıda Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu'nun İmar Yönetmeliğiyle ilgili olarak zehir zemberek açıklamalarda bulundular.

“Yönetmelikle ilgili eleştirimiz yok gayet de memnunuz. Sadece son aşamada fikrimiz alınmadı. Taslak haline ulaşamadık ama eksikler var. Bizi sığınacak liman görüyorlar ancak sonrasında kimse bizi kaale almıyor" diyen TMMOB İl Temsilcisi Tunç Erlaçin kamuoyuna şu açıklamayı yaptı.

“AYDIN BŞB TMMOB’NİN GÖRÜŞLERİNİ DİKKATE ALMAMIŞTIR”

“Son günlerde Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Özlem Çerçioğlu’nun İmar Yönetmeliği ile ilgili olarak yaptığı açıklamalarda tarafımıza yönelik olarak, anılan İmar Yönetmeliğini ‘TMMOB’ne bağlı odalar ve TMMOB Aydın İKK sekreterliğinden görüş alarak hazırladık’ yönündeki beyanını şaşkınlık ve üzüntüyle karşılamış bulunmaktayız.

TMMOB Aydın İKK Sekreterliği olarak yönetmelikle ilgili görüşlerimiz 23. 07. 2020 tarihinde Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı’na yazılı dosya halinde tarafımızdan sunulmuştur. Ancak hazırlanan yönetmelikte TMMOB’nin görüşlerinin dikkate alınmadığı görülmektedir.

Ve yine TMMOB olarak bizler, TEOMAN ÖZTÜRK başkanımızın dediği gibi “Yüreğimizdeki insan sevgisi ve yurtseverliği baskı ve zulüm yöntemlerinin söküp atamayacağının bilinci içinde bilimi ve tekniği emperyalizm ve sömürgenlerin değil emekçi halkımızın hizmetine sunmak için her çabayı güçlendirerek sürdürme yolunda inançlı ve kararlıyız.”

İşte bu inanç ve kararlılık doğrultusunda dünyadaki en büyük meslek örgütü olan TMMOB’nin böyle polemikler içerisine çekilmesine de şiddetle karşı olduğumuzu belirtmek isteriz.

Kaldı ki, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanından defalarca randevu talep etmemize rağmen hiçbir şekilde ve ne yazık ki tarafımıza geri dönüş yapılmamıştır.

Aydın Büyükşehir Belediyesi’ne 2021 tarihinde hazırlamış olduğumuz “SAĞLIKLI KENTLEŞME, NİTELİKLİ YAPILAŞMA, KÜLTÜREL, TARİHİ, DOĞAL ÇEVRE DEĞERLERİNİN KORUNARAK GELİŞTİRİLMESİ VE HALKA DAHA NİTELİKLİ TEKNİK HİZMET SUNULABİLMESİ İÇİN ORTAK MESLEKİ DENETİM VE TEKNİK İŞ BİRLİĞİ PROTOKOLÜ”, “Belediyeyi bunlar mı yönetecek!’” gibi bir söylemle geri çevrilmiştir.

TMMOB olarak amacımızın ancak kamuya hizmet üretmek olduğunu altını çizerek tekrar belirtmek isteriz. Halka hizmet olarak sundukları, başta, dünyadaki tren yoluna paralel olan tek battı çıktı uygulaması olmak üzere, Kadınlar Denizi yolundaki iki aracın yan yana zor geçeceği diğer bir battı çıktı uygulaması, yaz günleri arıtmanın kokusundan geçilmeyen yeni otogar alanı, il ve ilçelerdeki ulaşım sorunu, kent meydanı ile kent meydanındaki sıcaklığı gösteren totemin altına yapılan ve sonradan bozulan 2m çaplı buz pateni pisti gibi akıl almaz projeler Aydın’ın talihsizliğinin örneklerinden sadece birkaçıdır.

TMMOB mensubu bizler mesleklerimizi icra ederken, bilimin ve tekniğin ışında kamu yararını gözeterek, halkımızın kaliteli yaşamını ve sağlığını savunarak hizmet veririz.

Aydın Büyükşehir Belediyesi İmar Yönetmeliğine karşı olmadığımız gibi yönetmelikteki en çarpıcı husus olan, her katın eşit yükseklikte olması yönündeki madde mühendislik bilimini inkâr etmekten öteye geçmemektedir.

Günümüz teknolojisinde gelişen bilimle birlikte güncellenen 2018 Türk Bina Deprem Yönetmeliği (TBDY)’ne göre gerekli statik hesaplarla bu konu rahatlıkla çözülebilmektedir. Kaldı ki bu madde şu anda kat yükseklikleri farklı binada yaşayan vatandaşlarımızı da tedirgin edeceği gibi, başta sanat eseri olarak kabul edilen mimarlık tasarımlarını da kısıtlayacaktır.

Tüm bunlara ek olarak; kişilerin şahsi görüşleri, temsil ettikleri kurumları hiçbir zaman bağlamaz.

Daha önce de belirttiğimiz gibi, TMMOB olarak Mühendislik, Mimarlık ve Şehir Planlama meslek disiplinlerini ilgilendiren her türlü teknik görüş ve hizmette önceliğimizin halk olması nedeniyle tüm kamu ve kamu kuruluşlarıyla her zaman iş birliğine açık olduğumuzu kamuoyuna saygıyla bildiririz.”

 

Öte yandan Aydın BŞB’nin Resmi Gazete’de yayınlanan imar yönetmeliğine ilk tepkiyi Mimarlar Odası Eski Başkanlarından Yalçın Yaşan göstermişti. Yaşan, “Aydın BŞB’nin imar yönetmeliği alel acele hazırlanmış bir yönetmelik tipidir. Bu yönetmelikle Aydın İlinin imar sorunları çözümlenemez, daha karmaşık daha da grift düzenlemeler ortaya çıkarır” demişti.

Haber için lingi tıklayınız.
https://www.aydinsafak.com/haber/aydin-bsbnin-imar-yonetmeligi-bastan-savma-7334

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER