Söke Tariş Başkanı İsmail Özer’den acil denetim çağrısı
GÜNCELSöke TARİŞ Başkanı İsmail Özer yönetim kurulu adına yaptığı kamuoyu açıklamasında Söke pamuğu üzerinde oynanan oyunlara dikkat çekti. Başkan Özer bu sezon Söke Ovası’nda yüzde 35 oranında rekolte kaybı yaşandığını ifade ederken bazı firmaların Doğu ve Güneydoğu Bölgelerinden getirdiği pamukları Söke pamuğu adı altında işlediklerini ve endişe verici bu durumu süreci Söke çiftçisi adına takip ettiklerini söyledi.
Başkan Özer, Söke Pamuğu'nun özelliklerine ve kalitesine uymayan pamuğun Doğu ve Güneydoğu illerinden getirilip, bu ürünlerin Söke Pamuğu adı altında piyasaya sokulmaya çalışılmasının üreticilerin emeğinin yok sayılmakla birlikte sırtından hançerlemekle eşdeğer olduğuna vurgu yaptı.
Söke Pamuğu’nun marka değerine verilecek zararla ilgili Aydın Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Söke Ticaret Borsası ve Söke Ziraat Odası'na çağrıda bulunan Başkan Özer, “Söke'de üreticinin bin bir emek ve zahmetle ürettiği AB coğrafi işaretli Söke Pamuğu'nun marka değerinin korunması için ivedilikle kapsamlı denetimler yapılmalıdır. Üreticilerimizin alın terine sahip çıkmak, Söke Pamuğu'nun dünya çapındaki itibarını korumak hepimizin ortak sorumluluğudur. Bu nedenle, tüm yetkilileri ve sektör paydaşlarını, Söke Pamuğu'nun kalitesini ve marka değerini koruma konusunda daha duyarlı olmaya ve gereken tedbirleri almaya davet ediyoruz” dedi.
Söke Pamuğu’nun kaderi, gözünü daha fazla kazanma hırsı bürüyen ilçemizdeki kendini bilmez bir avuç işgüzar firmanın eline bırakılamaz, bırakılmamalıdır! Atalarımızın da ifade ettiği gibi "Ak köpeğin pamuk pazarına zararı vardır!" diyen Söke Tariş Başkanı İsmail Özer’in kamuoyuna yaptığı açıklama şöyle:
KAMUOYUNA
Pamuk hasadının yüzde 80'inin tamamlandığı Söke Ovası'nda, gelinen süreçte itibariyle yüzde 35 oranında kayıp yaşandığı açıkça görülmüştür. Ege Bölgesi'nin pamuk üretiminde ana merkezlerinden olan Söke Ovası'nda diğer bölgelere kıyasla yaşanan rekolte kaybı, üreticilerimiz arasında da büyük endişe ve kaygıya da yol açmıştır. Söz konusu durum, yerel ekonomiyi olumsuz etkilemesinin yanı sıra değerli ortak ve üreticilerimizin pamuk tarımında sürdürülebilir gelecek planlarını da kısmen zora sokmaktadır.
Hal böyleyken, ilçemizdeki bazı firmaların Doğu ve Güneydoğu illerimizden pamuk alımı yaptığına dair iddialar üzerine, bu açıklamayı yapma gereğimiz doğmuştur. Bilinmelidir ki Söke Pamuğu, geçtiğimiz süreçte Avrupa Birliği'nden coğrafi işaret tescili almasıyla hepimiz için büyük bir gurur kaynağı olmuştur. Bu vesileyle süreçte emeği geçen herkese de üreticilerimiz adına teşekkür ederiz.
Dünya çapında tanınan ve tekstil sektöründe önemli bir yere sahip olan Söke Pamuğunun kalitesinin korunması, tüm üreticilerimiz için hayati önem taşımaktadır. Ancak gelinen süreç itibariyle ne yazık ki ilçemizdeki bazı işgüzar firmalarca Doğu ve Güneydoğu illerimizden hasat sezonunun devam ettiği süreç dâhilinde bölgemize has olmayan ve Söke Pamuğunun en küçük herhangi bir özelliğini dahi taşımayan pamuk ürünün ilçemize getirilmesi, bizleri büyük bir hayal kırıklığına uğratmıştır. Ortak ve üreticilerimizi ciddi endişeye sürükleyen bu gelişme, Söke Pamuğunun marka değerini de büyük bir tehdit altına sokmaktadır.
Söke Pamuğu'nun özelliklerine ve kalitesine uymayan pamuğun Doğu ve Güneydoğu illerinden getirilip, bu ürünlerin Söke Pamuğu adı altında piyasaya sokulmaya çalışılması, esasen üreticilerimizin emeğini yok saymakla birlikte adeta sırtından hançerlemekle de eşdeğerdir.
Altını çizerek uyarıyoruz ki; Atalarımızın da ifade ettiği gibi "Ak köpeğin pamuk pazarına zararı vardır!" Yani kötü niteliğe sahip olmasıyla beraber marka değerinden de yoksun olan, görünüşçe iyi olana karıştırılıp benzetiliyorsa kaliteli olanın da değerini azaltır.
AB'den coğrafi işaret tescili alan ve ihracat ürünü etiketiyle bu sezon itibariyle küresel pazara da açılacak olan Söke Pamuğu’nun marka değerine verilecek zararla ilgili sektör paydaşlarından olan Aydın Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Söke Ticaret Borsası ve Söke Ziraat Odası'na çağrımızdır: Söke'de üreticinin bin bir emek ve zahmetle ürettiği Söke Pamuğu'nun marka değerinin korunması için ivedilikle kapsamlı denetimler yapılmalıdır.
Üreticilerimizin bu yöndeki kaygılarının giderilmesi için bu denetimlerin gerçekleştirilmesi büyük önem taşımaktadır. Ayrıca, firmaların pamuk alım süreçlerinin sıkı bir şekilde denetlenmesi ve kalitesiz pamuğun bölgeye girişinin engellenmesi için gerekli tüm önlemlerin alınması da gerekmektedir.
Üreticilerimizin alın terine sahip çıkmak, Söke Pamuğu'nun dünya çapındaki itibarını korumak hepimizin ortak sorumluluğudur. Bu nedenle, tüm yetkilileri ve sektör paydaşlarını, Söke Pamuğu'nun kalitesini ve marka değerini koruma konusunda daha duyarlı olmaya ve gereken tedbirleri almaya davet ediyoruz.
Söke Pamuğu’nun kaderi, gözünü daha fazla kazanma hırsı bürüyen ilçemizdeki kendini bilmez bir avuç işgüzar firmanın eline bırakılamaz, bırakılmamalıdır!
İlginizi Çekebilir