© Aydın Şafak

Söke Pamuğu’nun marka değerine hançer!

Pamuk hasat sezonunun devam ettiği Söke’ye bazı firmalar tarafından kontrol mühürü bulunmayan pamuk getirilmesi üreticileri ayağa kaldırdı. Söke Pamuğu’na karıştırılarak piyasaya sokulmaya çalışılan pamuğun ilçeye özgü ürünün marka değerini düşürmesi karşısında sektör paydaşlarından olan Söke Ticaret Borsası’nın soruna kayıtsız kalması da bazı tepkileri beraberinde getirdi.

SÖKE’YE GETİRİLEN YASA DIŞI PAMUKLAR TEPKİ ÇEKİYOR

Söke’de hasat sezonu sancılı başladı. Rekolte kaybı yaşanan Söke Ovası’nda üretici kara kara düşünürken, ilçedeki bazı firmaların Diyarbakır, Mardin gibi Güneydoğu illeriyle Doğu Güneydoğu Anadolu illerinden pamuk getirmesi üreticilerde büyük rahatsızlığa neden oluyor. Konuyla ilgili olarak Söke Pamuğu’nun AB’den coğrafi işaret tescili almasını sağlayan Söke Ticaret Borsası’nın soruna ilişkin kayıtsız kalması ve çözüm için herhangi bir girişimde bulunmayışı ise büyük tepki çekiyor.

Söke’deki bazı firmalara Diyarbakır ve Mardin plakalı araçlar tarafından yüklü miktarda pamuk ürünü getirildiğini fotoğraf ve videolarla saptayan ilçedeki üreticiler sorun karşısında kör, sağır ve dilsizi oynayan Söke Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Nejat Sağel’i göreve davet ediyorlar.

Konuyla ilgili geçtiğimiz gün yaptığı açıklamayla dikkatleri üzerine çeken Söke TARİŞ Pamuk Kooperatifi Başkanı İsmail Özer de yaptığı son kamuoyu açıklamasında da Devletin ilgili tüm birimlerine çağrıda bulunurken başta Aydın Valiliği olmak üzere tüm sektör paydaşlarına acilen ilçeye girişi yapılan kontrol mühürü bulunmayan pamuklarla ilgili denetim yapılması konusunda göreve davet ediyor.

İzmir Ticaret Borsası ile Söke Ticaret Borsası yetkililerine de sorumluluk üstlenme çağrısı yapan Başkan Özer şu açıklamayı yaptı:

“Devletimizin ilgili tüm birimlerine acil çağrımızdır! Geçtiğimiz gün, üreticilerimiz ve ortaklarımızın Söke’deki bazı firmalara Güneydoğu ve Doğu Anadolu illerimizden ciddi miktarda pamuk getirildiği iddialarına yönelik şikâyetlerini dikkate alarak başta Tarım ve Orman İl Müdürlüğü olmak üzere, Söke Ticaret Borsası ile Söke Ziraat Odası yetkililerine ivedilikle denetim çağrısında bulunmuştuk.

PAMUKLARIN KONTROLÜNE DAİR TÜZÜK’Ü HATIRLATTI

Bu çağrının ardından, çok sayıda üreticimizin konu ile ilgili haklı tepkileri ve ardı arkası kesilmeyen şikâyetleri, Söke Pamuğu’nun marka değerinin korunması için somut adımlar atılması gerekliliğini bir kez daha ortaya koymuştur. Bilindiği üzere Söke Pamuğu, AB Coğrafi İşareti tesciline sahip olması nedeniyle aynı zamanda yerli ve milli öneme haiz bir üründür. Bu nedenle, sürdürülebilir üretimin sağlanması amacıyla, Devletimizin belirlediği ‘Pamukların Kontrolüne Dair Tüzük’ çerçevesinde gereken tüm esasların titizlikle uygulanması da bu kapsamda çok önemlidir.

YASAĞA RAĞMEN ÜRÜN GETİRİLİYOR

‘Pamukların Kontrolüne Dair Tüzük’ün 28. Maddesi’ne göre, preseli pamukların alım ve satımlarının kontrol belgesi ile yapılması zorunlu olmakla birlikte etiket veya balyaları üzerinde resmi marka ve işaretleri kontrol belgesine uymayan veya kontrol mühürleri bulunmayan preseli pamukların alınıp satılması ve nakli de yasaktır. Ancak, hasat sezonunun devam ettiği bu süreçte, söz konusu yasağa rağmen Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinden Söke'ye bazı firmalar eliyle kontrol mührü bulunmayan pamuk ürünlerinin getirilmesiyle ilgili olarak acil önlemler alınması gerekmektedir. Bu denetlemelerin ivedi bir şekilde yapılması Söke Pamuğu’nun kalitesi ve niteliği için hayati önem taşımaktadır.

ACİL DENETİM SÜRECİ BAŞLATMAYA ÇAĞIRIYORUZ

İzmir Ticaret Borsası ile birlikte Söke Ticaret Borsası'nı da Ege Bölgesi'nin gözbebeği AB Coğrafi İşareti tescilli Söke Pamuğu'nun marka değerinin düşürülmemesi adına sorumluluğa davet ediyoruz.

Bu çerçevede, esas itibariyle başta Aydın Valiliğimiz olmak üzere, ilgili tüm sektör paydaşlarını da Söke Pamuğu’nun marka değerinin korunması konusunda acil bir denetim süreci başlatmaya çağırıyoruz.

Söke Pamuğu için daha fazla vakit kaybetmeden yasayı çiğneyerek üreticilerimizi sırtından hançerleyen firmaların vurdumduymazlığına ivedilikle son verilmelidir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur”

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER