© Aydın Şafak

Pamukta verim dibe çakıldı!

Geçtiğimiz Ağustos ayında pamukta bir önceki yıla göre yüzde 10 rekolte artışı beklediklerini kamuoyuna açıklayan Ulusal Pamuk Konseyi (UPK) Başkanı Bertan Balçık’ın öngörüsü fiyasko çıktı. Halihazırda Türkiye’nin en önemli pamuk üretim merkezlerinden olan Söke Ovası’nda geçen yıla kıyasla yüzde 30 oranında verim kaybı yaşandığının saptanması üreticileri de kara kara düşündürmeye başladı.

SATTIĞI BOZUK TOHUMLARLA PAMUKTA VERİM DİBE ÇAKILDI!

Halihazırda devam eden başkanlığı sürecinde, pamukla iştigal eden üreticilerden daha çok tüccarlar ve sanayicilerin çıkarlarını ön planda tutmasıyla tepkilerin odağında olan ve tekstil baronlarının güdümünde konseye yön verdiği öne sürülen UPK Başkanı Bertan Balçık’ın, bu sezon pamukta yüzde 10’luk rekolte artışı öngörüsü tutmadı.

Hasat sezonunun başlamasıyla birlikte Türkiye’nin ve Ege Bölgesi’nin en önemli pamuk üretim merkezlerinden olan Söke Ovası’nda yer yer yüzde 30’luk rekolte kaybının yaşandığının ortaya çıkması, Balçık’ın UPK Başkanı sıfatıyla hangi verilere dayanarak verim artışı yaşanacağını öne sürmesinin sorgulanmasına da yol açtı.

BALÇIK’IN FİRMASI KÖR, SAĞIR, DİLSİZ!

Geçtiğimiz süreçte UPK Başkanı Balçık’a ait firma tarafından üreticilere satılan ve Söke Ovası’nda binlerce dekar alanda ekilen “Maya 81’ adlı pamuk tohumunun sakat çıkmasının yüzlerce pamuk çiftçisinin ekili pamuk arazilerini bozmak zorunda bıraktığı bilinirken, bölgede devam eden hasat sezonunda yaşanan rekolte kaybı türlü soru işaretlerini de beraberinde getirdi.

Önceki yıllarda da randıman vurgunu iddiaları nedeniyle üreticiler arasında da adı “Akıllı Civatacı”ya çıkan  Balçık’ın üreticiye sattığı “Maya 81” pamuk tohumunun rekolte kaybında en önemli etken olduğu da bir süredir devam eden hasat sezonunda sıklıkla dillendirilirken, firmadan konuya ilişkin henüz herhangi bir açıklama getirilememiş olması pişkinliğin bu kadarına da pes dedirtti. Firmanın çiftçilerin zor durumda bırakılmasına rağmen konuyla ilgili hiçbir sorumluluk almayışı da tepkilerin dozunu gelinen süreç itibariyle daha da artırdı.

AMAÇ OVADAKİ ORGANİK ÜRETİMİ BALTALAMAK MI?

Söke Ovası'nda binlerce dönüm araziyi adeta balçığa çeviren “Maya 81” pamuk tohumunun rekolte kaybı konusunda başlıca sebep olduğu dillendirilirken, üreticiler arasında Balçık'a duyulan güvenin gelinen süreç itibariyle de artık iyiden iyiye azaldığı konuşuluyor.

Üreticiler, Balçık’ın çıkarlarına hizmet ettiği sanayiciler ve tüccarların aksine, pamuk çiftçisinin karşı karşıya kaldığı sorunlarla ilgilenmeyişinden de büyük rahatsızlık duyduklarını vurguluyor.

Bölgede yaşanan çarpıcı rekolte kaybı, Türkiye’nin en büyük pamuk üretim alanlarının başında gelen Söke Ovası'ndaki üreticilerin geleceği ve pamuk üretiminde sürdürülebilirlik açısından önemli soru işaretlerini de beraberinde getiriyor.

Büyük zarara uğrayan üreticiler, UPK Başkanı Balçık’ın çiftçiyi desteklemesi yerine zarara uğratılmasına sebep olarak sanayicilere, tekstil baronlarına ve dolayısıyla ithalat lobisine hizmet etmesini kabul edilemez buluyor.

Balçık’ın özellikle organik pamuk üretiminde pilot bölge olan Söke Ovası’na, bozuk “Maya 81” tohumunu bazı gayrimilli unsurların yönergeleri doğrultusunda süreci baltalamak için soktuğu da öne sürülürken, üreticiler konunun tüm yönleriyle araştırılması için Tarım ve Orman Bakanlığı yetkililerini göreve davet ediyor.

ÖZER SERT SÖZLERLE ELEŞTİRMİŞTİ

Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz Temmuz ayında, Türkiye’nin en büyük pamuk tarım satış kooperatifi olan Söke TARİŞ Pamuk Kooperatifi Başkanı İsmail Özer de Balçık’ı sert sözlerle eleştirmişti. Özer kamuoyuna yaptığı açıklamada Balçık’a, “Tekstil baronlarının güdümündeki bazı tohumu bozuklarla iş tutup üreticilere sattığı 'Maya 81' pamuk tohumu ile Söke Ovası'nda binlerce dönüm araziyi balçığa çevirdiği” iddiaları üzerinden yüklenmişti.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER