© Aydın Şafak

Mavişehir’deki binalar çürük çıktı

Aydın Şafak Gazetesi’nin “Tabut bina” haberleri sonuç verdi. Kentsel dönüşümün fitili ateşlenen Didim Mavişehir’de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Kentsel Dönüşüm Başkanlığı Aydın Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü Mavişehir’deki binaların “Depreme dayanıksız riskli yapı” olduğunu raporladı ve tutanak altına aldı.

Bilindiği gibi Aydın Şafak Gazetesi Didim Mavişehir’deki “Tabut binaları” raporlar ve belgeler doğrultusunda haberleştirmiş, Mavişehir’deki binaların sulak zemin üzerinde ve depreme dayanıksız binalar olduğunu kamuoyu ile paylaşmıştı.

53 yıl önce yapılan Didim’in ilk sahil yapı kooperatifi niteliğini taşıyan Mavişehir’deki depreme dayanıksız 1137 konut Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ca mercek altına alındı. Söz konusu konutlarda yapılan karot çalışmaları sonucunda binaların riskli yapı olduğu raporlandı ve  Mavişehir’de kentsel dönüşümün önü açılmış oldu.

Bilindiği gibi Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü konuyu geçtiğimiz aylarda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na “ACİL” kodu ile bildirmiş, Bakanlık da sorunu “ACİL” kodu ile gündemine alıp masaya yatırmıştı.

Tüm bu gelişmelerin ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan gelen bir ekip Mavişehir’deki binaların dayanıklılığını ölçmek için iki kez karot testi yaptı.

Bakanlık riskli yapı olarak tespit edilenyapılara ilişkin tebligat tutanağı tuttu.

TUTANAK ŞÖYLE:

ÇEVRE, ŞEHİRCİLİK VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ BAKANLIĞI

Kentsel Dönüşüm Başkanlığı

Aydın Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü

6306 SAYILI KANUN KAPSAMINDA RİSKLİ YAPI OLARAK TESPİT EDİLEN YAPILARA İLİŞKİN TEBLİGAT TUTANAĞI

Aydın ili, Didim ilçesi, tapunun 4904 ada, parselinde kayıtlı ve Mavişehir Mahallesi, 3410 sokak. No: 1 DİDİM/AYDIN adresinde yer alan yapı 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında 296303 Yapı Kimlik Numarası (YKN) ile “Riskli Yapı” olarak tespit edilmiştir.

6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunun 3’üncü maddesinin ikinci fıkrası uyarınca; riskli yapı tespitine ilişkin bilgileri ihtiva eden işbu Tutanak, ayni ve şahsi hak sahiplerine tebliğ yerine kaim olmak üzere, riskli yapıya asılacak, maliklere e-Devlet Kapısı üzerinden bildirilecek ve muhtarlıkta onbeş gün süre ile ilan edilecektir. Muhtarlıkta yapılacak ilanın son günü ayni ve şahsi hak sahiplerine tebliğ edilmiş sayılacaktır.

Muhtarlıkta yapılan ilanın son gününden itibaren on beş gün içerisinde riskli yapı tespitine karşı maliklerce veya kanuni temsilcilerince Aydın Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü’ne verilecek bir dilekçe ile itiraz edilebilir.

Riskli yapı tespitine karşı itiraz süresi içerisinde herhangi bir malik tarafından itiraz edilmemesi durumunda itiraz süresinin son günü, itiraz süresi içerisinde yapı maliklerinin tamamı tarafından tespit işlemine karşı itiraz edilmeyeceğinin yazılı olarak bildirilmesi durumunda bildirimin yapıldığı tarihte, itiraz edilmesi durumunda ise itirazın Teknik Heyetçe incelenerek, itiraz hakkında nihai kararın verildiği tarihte riskli yapı tespit işlemi kesinleşecektir. Riskli yapı tespitinin kesinleşmesinden sonra ilgili Belediyesince verilecek süre içerisinde riskli yapının tahliyesinin ve yıktırılmasının maliklerce sağlanması gerekmektedir.

Riskli yapı tespiti işlemine karşı, tespit işleminin kesinleşmesinden sonra, 6306 sayılı Kanunun 6’ncı maddesinin dokuzuncu fıkrasına göre, otuz gün içinde maliklerin 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu uyarınca dava açma hakkı mevcuttur.”

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER