Japon uzman Moriwaki deprem riski altındaki illeri uyardı
GENELJapon deprem uzmanı Moriwaki Aydın’ın da içinde yer aldığı 32 kenti tek tek sayarak depreme karşı uyardı. Moriwaki’nin, “Türkiye üzerindeki fay hatları birbirlerini o kadar baskılamaya başladı ki, hiç deprem olmaz denilen şehirlerde dahi depremler olmaya başladı" şeklindeki açıklaması “Aydın depreme hazır mı?” sorusunu bir kez daha akıllara getirdi.
Japon uzman illeri tek tek sıralarken Kuzeyanadolu fay hattının dünyanın en hızlı hareket eden fay hatlarından olduğuna vurgu yaparken bu fay hattı üzerinde bulunan Aydın’ın risk altında olduğuna işaret etti. Aydın deprem fay hattının Didim-Kuşadası denizinde sahile yakın olduğu düşünüldüğünde, yazlık nüfusu toplam 3 milyonu bulan bu iki ilçede yaşayanların nasıl bir risk altında oldukları gerçeği de kendiliğinden ortaya çıkıyor.
Türkiye'nin deprem risk haritasına dair önemli değerlendirmelerde bulunan Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Türkiye'de depremin yaşanmayacağı hiçbir il kalmadığını vurguladı. Moriwaki, daha önce deprem beklenmeyen şehirlerde bile sarsıntıların meydana geldiğini belirtti.
Moriwaki, Türkiye'de en büyük depremlerin Kuzey Anadolu Fay hattının geçtiği şehirlerde yaşanacağını söyleyerek Aydın’ın da içinde bulunduğu 32 ili tek tek uyardı.
Japon uzman Yoshinori Moriwaki, yaptığı açıklamada Türkiye'nin acilen gerekli tedbirleri alması gerektiğine dikkat çekti. Moriwaki’nin “Türkiye'nin acilen gerekli tedbirleri alması gerekir” şeklindeki açıklaması Aydın’ın depreme ne kadar hazır durumda olduğunu, ilgilerin ve yetkililerin deprem için ne gibi önlemleri alındığının sorgulanmasına neden oldu.
BATIDAKİ FAYLARI DA TETİKLİYOR
Moriwaki, "Doğu Anadolu fay hattı biriktirdiği enerjiyi serbest bırakmaya başladığından, batıdaki fay hatları da tetikleniyor. Bu durum, Adana'da meydana gelen depremin nedeni olarak değerlendirilebilir ve fay hattının Kıbrıs'a doğru ilerlemesi Akdeniz bölgesinde daha fazla depreme yol açabilir" dedi.
"FAY HATLARI DOMİNO TAŞI ETKİSİYLE ÇALIŞIR"
Doğu Anadolu fay hattında biriken enerjinin batı illerindeki fay hattını tetiklediğine özellikle dikkat çene Japon uzman Yoshinori Moriwaki, “Türkiye'deki fay hatları birbirlerini öylesine baskılamaya başladı ki, deprem riski düşük olduğu düşünülen şehirlerde bile sarsıntılar yaşanmaya başladı" dedi.
Konya'daki depremin de bu baskının bir sonucu olduğunu belirten Moriwaki, "Fay hatları bir domino taşı etkisiyle çalışır; biri hareket ettiğinde diğerleri de harekete geçer" vurgusu yaptı.
Japon uzman, İzmir’de 7 büyüklüğünde bir deprem beklemediği söyleyerek şunları kaydetti:
“İzmir üzerinden geçen fay hattının çok ince bir fay hattı olduğunu görüyoruz. İnce fay hattının meydana getireceği depremler maksimum 5 ve 6 şiddetinde olur. 7 büyüklüğünde bir depremin olması çok zor bir olasılık. Ancak İzmir’de yaşanan büyük deprem biliyorsunuz ki Yunanistan merkezliydi. İzmir’de kırılmayan hatlar var ve bu sebepten o bölgede bir depremin olması kaçınılmazdır.”
AYDIN’IN DA İÇİNDE YER ALAN İLLERİ TEK TEK SAYDI
"Türkiye'de en büyük depremler ise Kuzey Anadolu fay hattının geçtiği yerlerde meydana gelecek" ifadelerini kullanan Moriwaki, illeri tek tek sıralayarak uyardı.
Moriwaki şunları söyledi: "Kuzey Anadolu fay hattı, dünyanın en hızlı hareket eden ve en aktif fay hatlarından biridir. Bu yüzden, İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl ve Muş, Hakkâri, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt’te yaşayan vatandaşlar ekstra önlemler alması gerekir."
İlginizi Çekebilir