© Aydın Şafak

‘Ege Pamuğu’nu Dünya’ya rezil ettiler

Söke’deki dolandırıcılar ‘Ege Pamuğu’nu bakın ne diye satmış!

Geçtiğimiz süreçte AB'den coğrafi işaret tescilli Söke Pamuğu'nun Liverpool’da Söke bağlantılı bazı firmaların güdümündeki nitelikli dolandırıcı kişi ya da kişilerce pazarlanmaya çalışıldığı öne sürülürken, aynı odakların geçtiğimiz yıl Çin’de de skandala imza attığı ortaya çıktı.

Söke Pamuğu'nun, Birleşik Krallık’taki küresel tekstil pazarının önemli noktalarından olan Liverpool’da, ilçede faaliyetlerini sürdüren bazı firmaların güdümü altındaki karanlık ve kirli ilişkiler ağına sahip kişi ya da kişilerce pazarlanmaya kalkışıldığının öne sürülmesi infiale neden olurken, son zamanlarda ortaya atılan bir takım iddialar buz dağının görünmeyen yüzünü de netleştirmeye başladı.

ÇİNLİLER HUKUKİ SÜREÇ BAŞLATTI

Edinilen bilgilere ve iddialara göre, dolandırıcılık ağının faaliyetleri sadece Birleşik Krallık’la sınırlı kalmadı. Geçtiğimiz yıl dolandırıcılar Çin’e de sızarak, dünyanın en büyük pamuk üreticisi konumunda olan ülkede sahte ‘Ege Pamuğu’ adı altında eski yatak, yorgan ve yastıklardan sökülen pamukları dahi satışa sundu. Çin’deki firma yetkililerinin durumu fark etmesi üzerine, ilgili firmaya karşı hukuki süreç başlatılırken, yaşanan skandal Ege ve Söke Pamuğu’nun uluslararası pazarlarda itibar kaybına uğramasına neden oldu. Patlak veren skandal ayrıca hem Türkiye’deki üreticileri, hem de pamuğun doğrudan ticaretini yapan firmaları da zor durumda bıraktı.

DÜNYA PAMUK KONSEYİ’NE ŞİKAYET EDİLDİLER

Nitelikli dolandırıcıların geçtiğimiz yıl Çin’e sözde Söke Pamuğu diye eski yatak, yorgan ve yastıklardan sökülen pamukları gönderdiği firmanın halihazırda faaliyetlerini son verdiği ve el değiştirdiği de öne sürülürken, söz konusu gelişmenin Dünya Pamuk Konseyi’ne de şikayet edildiği öğrenildi. Söke’deki öncü iplik fabrikalarından olan bir firmanın da depo tahsis ederek dolandırıcılığa alet olduğu süreçle ilgili olarak Çinli firma yetkililerinin muhatap bulamamaları nedeniyle Ege Pamuğu’na mesafeli baktığı bilgisine de ulaşıldı. Aynı sahtekarların başka firma adı altında ve kendilerine ait firmayı da devreye sokarak Liverpool’da da Doğu ve Güneydoğu illerinden Söke’ye getirilen pamuğu ‘Ege Pamuğu’ adı altında satışa sunmaya çalışmaları, üreticilerin büyük tepkisine neden oldu.

ULUSAL PAMUK KONSEYİ’Nİ GÖREVE DAVET ETTİLER

Ortaya çıkan skandalın ardından Dünya Pamuk Konseyi’ne iletilen şikayetler sonrasında konuyla ilgili kapsamlı soruşturmaların başlatıldığı da öğrenildi. Dolandırıcılık faaliyetlerine karışan Söke bağlantılı firmanın faaliyetlerini durdurduğu ve el değiştirdiği iddiaları da gündeme gelirken, Söke’de üreticinin binbir zahmet ve emekle ürettiği pamuğun, uluslararası pazarlardaki itibarıysa ciddi bir darbe aldı. Söz konusu skandal, Türkiye'nin en değerli tarım ürünlerinden biri olan Ege ve Söke Pamuğu’nun uluslararası pazarlardaki güvenilirliğini sorgulatırken, üreticiler  Ulusal Pamuk Konseyi’ni göreve davet etti. AB coğrafi işaret tesciline sahip Söke Pamuğu’nun marka değerinin korunması için hem yerel hem de uluslararası düzeyde daha etkili bir denetim mekanizması oluşturulması çağrısında bulunan üreticiler, ayrıca İzmir ve Söke Ticaret Borsası’nın başkanlarını da sorumluluğa çağırdı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER