© Aydın Şafak

Efeler Belediyesi’nde düzen nasıl kuruldu?

Aydın Şafak Gazetesi, siyasi derebeylikler haline dönüşen Aydın BŞB ve diğer İlçe Belediyelerindeki yozlaşmışlıkların takibine devam ediyor. Anayasa ve yasalar uyarınca kamu adına yaptığımız takipli haberlerimizde son günlerde gündeme oturan Efeler Belediyesi'nde Başkan Anıl Yetişkin'in devre dışı bırakılarak kurulmak istenen düzende, ilginç bilgilere ulaşıldı.

Efeler Belediyesi’nde Anıl Yetişkin'e ve Aydınlılara adeta kumpas, halk iradesinin gaspı şeklinde kurulan düzen şöyle gerçekleştirildi;

Seçimlerin kazanılmasının hemen ardından Efeler Belediye Başkanı Anıl Yetişkin'in çevresine Çerçioğlu yapılanmasından siyasi ve bürokratik bir ağ kuruldu. Barış Altıntaş Başkan yardımcılığına getirildi. Fakat sadece mezarlıklar müdürlüğü bağlandı ve risk altına girmesinden kaçınıldı.

Diğer isimler ise Süha Bayırlı - Ozan Çavuşoğlu ve Polat Bora Mersin'den oluştu. AYBA Genel Müdürü - İşçi Sendikası Başkanı - CHP Efeler İlçe Başkanı gibi çok sayıda görevin tevdi edilip çok yerden maaş bağlanan Süha Bayırlı, Efeler Belediyesi'nde kendisine oda tahsis ettirirek üs kurdu. Aynı zamanda BŞB ASKİ de gölge genel müdür olarak bilinen Özlem Çerçioğlu'nun sağ kolu Ozan Çavuşoğlu ile Polat Bora Mersin, Barış Altıntaş - Süha Bayırlı ile kare as konumuna getirildi. Fakat her biri yetki sahibiyken sorumluluk üstlenmeyecekleri şekilde konumlandırıldı. Mali Hizmetlerin başına da yine Çerçioğlu yapılanmasından, Rıza Yörüyen getirildi.

Ana bürokrasi yapılanması şu şekilde oluşturuldu;

Didim'den getirilen MHP kökenli İbrahim Metin Başer ve Germencik'den getirilen Muttalip Özsemerci, başkan yardımcılıklarına atandı. Aynı zamanda haklarında olumsuz yönde çeşitli ahlaki ve hukuksal iddialar gündemde olan bu iki bürokratın bir alt ve en önemli birim olan İmar Müdürlüğü’ne, daha önce görevden alınan Tamer Toyran oturtuldu. Tamer Toyran'ın arkasında Süha Bayırlı’nın olduğu öne sürülüyor.

Diğer iki ismin arkasında Aydın BŞB’nin sallantıdaki Genel Sekreter Vekili Ertuğrul Yamen ve Milletvekili Evrim Karakoz’un olduğu, çeşitli haber ve iddialara konu olmuştu. Aslında kamuoyunda icraat ve tutumları nedeniyle, “Moğol Sürüsü” olarak tanımlanan grupta adı geçenlerin tamamı Çerçioğlu yapılanmasının sadık bendeleri olduğu için, her yol Roma misali her yol Çerçioğlu'na çıkıyor. Tabi bu arada Sultanhisar’dan getirilen Başkan Yardımcısı Yalçın Ulusan’ı da unutmuş değiliz.

YAPILANMA NASIL İŞLİYOR?

Bu yapılanmanın çalışma stratejisi şu şekilde işliyor;

İmar – ihale - işe alım - işten çıkartmalar gibi idari kararlar, önce bu yapılanma tarafından masaya yatırılıyor. Sonra alınan kararlar Özlem Çerçioğlu tarafından olumlu görüş belirtilirse, yürürlüğe giriyor.

Grubun olduğu kararlar Aydın BŞB Başkan Vekilliği görevine getirilen Polat Bora Mersin tarafından Çerçioğlu görüşüne sunulıyor. Fakat gayri kanuni yollarla elde edilen gelirlerin makam ve rütbelere göre paylaşıldığı yapılanma içindeki siyasilerin hiç bir sorumluluğu bulunmuyor. Çünkü 5393 Sayılı Belediyeler Kanunu 35. ve 36. maddelerine göre asli sorumluluk, Efeler Belediye Başkanı Anıl Yetişkin'de. Encümen ve Meclis gündemleri onun imzasıyla gerçekleşiyor. Buna imar ve ihaleler dahil.

Grubun yasa dışı elde edilen gelirleri aklaması için alınan kararlar önce Efeler Belediyesi bünyesinden Anıl Yetişkin imzasıyla geçiriliyor, Aydın BŞB Başkan Vekili Polat Bora Mersin eliyle onaylatılması sağlanıyor. Tüm yasal soruumluluk bu yolla Anıl Yetişkin'e yıkılıyor.

MOĞOL SÜRÜSÜNDE İÇ ÇATIŞMA

Halkın “Moğol Sürüsü” olarak tanımlamaya başladığı yapılanma içerisinde çıkar birlikteliği olduğu gibi, iç çatışma da hüküm sürüyor. Bilindiği gibi Mesut Özakcan döneminde İmar Müdürü olan Tamer Toyran hakkında çok sayıda şaibeli iddialar ortaya atılmış, hatta bazı cezalar almıştı. Toyran'ın İmar Müdürlüğü döneminde yurt dışından lüks Volvo araç getirmesi, süper lüks rezidance daire alıp içine bir daire parası kadar masraf yapıldığı, hatta bu dairenin firma tarafından örnek daire olarak pazarlandığı dillere destan olmuştu.

Mehmet Fatih Atay döneminde Tamer Toyran, görevden alınmıştı. Atay sonrası Tamer Toyran'ın tekrar bu göreve atanması manidar bulunuyor.

Özellikle Süha Bayırlı'nın kamu kurumu olan Efeler Belediyesi'ni Çerçioğlu'ndan aldığı güçle özel mülk gibi kullanması, kendisine imar müdürlüğü yakınlarında oda tahsis ettirmesi, grubun diğer üyeleriyle birlikte Başkan Anıl Yetişkin haricinde paralel meclis toplantıları gerçekleştirmesi, Efeler Belediyesi'nin nasıl bir yağma alanına dönüştüğünün kanıtı olarak gösteriliyor.

Ertuğrul Yamen kontenjanı olarak Didim'den getirilen MHP kökenli İbrahim Metin Başer ile Süha Bayırlı kontenjanından İmar Müdürlüğü'ne atanan Tamer Toyran arasında, imza çatışması yaşanıyor. Her biri imzayı kendi atması gerektiği konusunda ısrarcı. Bu durum, “İmzayı atan parayı alır” kavgası şeklinde yorumlanıyor. Aynı zamanda La Perla yüklenicilerinin sorunları çözmek için Tamer Toyran, dolayısıyla Süha Bayırlı ile el altından etkileşime geçtiği durumlarının, grubun çırak çıkmak istemeyen diğer üyeleri arasında huzursuzluk yarattığı kaydediliyor.

EL ALTINDAN ÖDEMELERDE DAMPİNG

Aydın Şafak Gazetesi olarak kamu adına yaptığımız araştırmalarda ulaşılan bilgiler, kentin içler acısı halini gözler önüne seriyor. Fatih Atay döneminde özellikle Kardeşköy Mahallesi Villalar bölgesinde verilmeyen inşaat ruhsatlarının, ücrette damping yapılması karşılığı apar topar verildiği öne sürülüyor.

Resmi evraklar üzerinden kamu kaynaklarına girmesi gereken bu ödemelerin el altından yapıldığı iddiaları, artık halk arasında dillere pelesenk olmuş durumda.

Bunca işçi çıkarma veya işi bırakmaya zorlamalara rağmen Efeler Belediyesi'nde geçmiş dönemlerde yapılanlar haricinde çivi çakılmayışı, bu yapılanmanın yol açtığı yıkım olarak tanımlanıyor.

Efeler Belediye kreşlerine fahiş oranlarda yapılan zamlar, bunun harici ilave masraf adı altında istenen ücretler yanında halkın en beğendiği ve kamuya faydalı hizmetlerden kitap cafelerin de tasfiye edilmesinin, an meselesi olduğu belirtiliyor.

Oysa Başkan Yetişkin'in projeleri arasında Kitap Cafe’lerde eğitimciler de istihdam edilerek, topluma büyük katkılar sağlanacaktı. Çünkü çok sayıda öğrenci Efeler Belediyesi Kitap Cafe’ler sayesinde üniversite veya lise sınavlarında başarılı olmuş, tesis edilen olanaklar sayesinde gençlerin kötü alışkanlıklardan uzak tutulması sağlanmıştı.

Bu iddialar arkasından bir darbe de kadınlara geldi.

Edinilen bilgiye göre, Mehmet Fatih Atay sonrası harabeye dönen hanımevleri yakın süreçte kapatılacak. Hanımevleri kadınların buluşma ve sosyalleşme alanı haline gelmişti. Şu anda hanımevlerindeki bakımsızlık ve su dahi bulunmayışı, kadınların büyük tepkisine yol açıyor.

HALK İRADESİNİN ÇERÇİOĞLU ELİYLE GASPI

Tüm bu yaşananların faturası, artık halk tarafından Özlem Çerçioğlu'na kesilmeye başlandı. “Biz Anıl Yetişkin'e oy verdik” diyen çok sayıda vatandaş, “Özlem Hanımın neredeyse hepsi şaibeli isimlerle belediyeyi doldurmasının ceremesini biz çekiyoruz. Hepsi çıkar peşinde. Hizmet sıfır. Halk olarak irademiz resmen gasp ediliyor. Şehir bir kaç ayda harabeye döndü. Hizmeler durdu. Sokak ve kaldırımlar tamamen işgal altında. Binaların bahçe payları ruhsatsız yapılarla doldu. Çalışanlara sosyal soykırım ile başladılar, şimdi şahsi menfaatleri için bir birleriyle çekişiyorlar. Özlem Hanım Efeler Belediyesi’nden elini çekmeli ve elemanlarını bir an önce uzaklaştırılmalı” sözleriyle, tepkilerini dile getiriyorlar.

Vatandaşlar aynı zamanda beyefendi kişiliği ve hizmet sevdasıyla takdir ettikleri Başkan Anıl Yetişkin'in kente güzel projeler kazandıracağına inandıklarını belirterek, “Yumruğunu artık masaya vur” çağrısında bulunuyorlar.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER