© Aydın Şafak

Didim Mavişehir’de yıkım sürecine girildi

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca KESİN RİSKLİ YAPI hüviyeti kazanan Mavişehir Kooperatif binalarının yıkım süreci başladı. Buna göre Bakanlık binalarda oturan maliklere 90 gün taşınma süresi verecek ve 90 günün sonunda RİSKLİ BİNALARIN YIKIMINA başlanılacak.

Aydın Şafak Gazetesi’nin gündeme getirdiği Mavişehir’deki sorunlar yumağının çözümünde sona gelindi. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın “RİSKLİ YAPI” ilan ettiği Didim Mavişehir Kooperatif binalarına yapılan itirazlar da sonuçlandı.

Mavişehir’deki depreme dayanıksız tabut evlerde oturan maliklerden 300 civarında kişi Bakanlığın karot testlerine dayalı RİSKLİ YAPI duyurusuna itiraz ederek süresi içinde mahkemeye başvurdu. Bunun üzerine Mavişehir’deki riskli yapılar Denizli Pamukkale Üniversitesi’nden profesörlerin katılımı ile verilen rapor sunucunda RİSKLİ YAPI OLDUĞU KESİNLEŞEREK Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı kayıtlarına girdi.

YIKIM SÜRECİ BAŞLIYOR

Bu gelişmenin ardından Bakanlıkça KESİN RİSKLİ YAPI hüviyeti kazanan Mavişehir Kooperatif binalarının yıkım sürecine girilmiş oluyor. Buna göre Bakanlık tabut binalarda oturan maliklere 90 gün taşınma süresi verecek ve 90 günün sonunda RİSKLİ BİNALARIN YIKIMINA başlanılacak.

Bilindiği gibi Aydın Şafak Gazetesi Didim Mavişehir’deki “Tabut binaları” raporlar ve belgeler doğrultusunda haberleştirmiş, Mavişehir’deki binaların sulak zemin üzerinde ve depreme dayanıksız binalar olduğunu kamuoyu ile paylaşmıştı.

53 yıl önce yapılan Didim’in ilk sahil yapı kooperatifi niteliğini taşıyan Mavişehir’deki depreme dayanıksız 1137 konut Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ca mercek altına alınmış, söz konusu konutlarda yapılan karot çalışmaları sonucunda binaların RİSKLİ YAPI olduğu raporlanmıştı. Bu gelişme aynı zamanda Mavişehir’de kentsel dönüşümün de önünü açmıştı. 

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Aydın Şafak Gazetesi’nin gündeme getirdiği konuyu geçtiğimiz aylarda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na “ACİL” kodu ile bildirmiş, Bakanlık da sorunu “ACİL” kodu ile gündemine alıp masaya yatırmıştı. Tüm bu gelişmelerin ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan gelen bir ekip Mavişehir’deki binaların dayanıklılığını ölçmek için iki kez karot testi yapmış, Bakanlık riskli yapı olarak tespit edilen yapılara ilişkin tebligat tutanağı tutulmuştu.

Aydın ili, Didim ilçesi, tapunun 4904 ada, parselinde kayıtlı ve Mavişehir Mahallesi, 3410 sokak. No: 1 DİDİM/AYDIN adresinde yer alan yapı 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında 296303 Yapı Kimlik Numarası (YKN) ile “Riskli Yapı” olarak tespit edilmişti. 

6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunun 3’üncü maddesinin ikinci fıkrası uyarınca; riskli yapı tespitine ilişkin bilgileri ihtiva eden Tutanak, ayni ve şahsi hak sahiplerine tebliğ yerine kaim olmak üzere, riskli yapıya asılmış, maliklere e-Devlet üzerinden bildirilmiş ve muhtarlıkta 15 gün süre ile ilan edilmişti. Yanı sıra TaPulara da RİSKLİ YAPI ŞERHİ konulmuştu.

Muhtarlıkta yapılan ilanın son gününden itibaren 15 gün içerisinde riskli yapı tespitine karşı 300 civarında malik veya kanuni temsilcilerince itirazlar yapılmıştı.

Gelinen son nokta da Mavişehir’deki yapılar Denizli Pamukkale Üniversitesi’nden profesörlerin katılımı ile verilen rapor sonucunda RİSKLİ YAPI OLDUĞU KESİNLEŞMİŞ OLDU. 90 günlük yıkım sürecine giren Mavişehir’deki binalar ilgili Belediyesince verilecek süre içerisinde riskli yapıların tahliyeleri gerçekleştirilecek ve yıktırılması sağlanacak.

Öte yandan Mavişehir yönetimi ile ilgili adli süreç ayrıca devam ediyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER