© Aydın Şafak

Didim Belediyesi suç işliyor

Didim ilçesinde yaklaşık 2 bin 500 kişinin yaşadığı 53 yıllık 1137 konuttan oluşan Sahil Sitesi'ndeki tabut binalar Didim Belediyesi’nin yıllardır bir adım atmayışı nedeniyle kentsel dönüşüm çalışmaları başlatılamıyor. Mavişehir’deki binalar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 'depreme dayanıksız riskli yapı' ilan edilirken Didim Belediyesi yetkilileri Türk Ceza Kanunu’na göre görevi ihmal ve disiplin suçunu işliyor.

Didim Belediyesi’nin tabut binaları riskli yapı ilan etmemesi üzerine harekete geçen Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Mavişehir Mahallesi'ndeki Sahil Sitesi’nde iki kez karot testi yaptı. Test sonucu binalar riskli yapı ilan edildi. Didim Belediyesi’nin de ‘resen karot testi’ kararı alarak tüm binalarda kontrol yapması gerekiyor.

Mahalle sakinleri tabut binalarda ölüm korkusu ile yaşarken, CHP’li Didim Belediyesi’nin 6306 sayılı Kentsel Dönüşüm Yasası’na aykırı davranması tepkileri bir kat daha arttırıyor.

Binaların bulunduğu alan zemin bilgi sisteminde ‘en zayıf zemin’ olarak çıkarken, bu durumda bile harekete geçmeyen belediye yetkilileri Türk Ceza Kanunu’na göre görevi ihmal ve disiplin suçunu işliyor.

Yıkılma riski taşıyan binalar olası bir depremde can kaybına yol açabilir.

Olası bir depremde binaların yıkılması ve can kaybı yaşanması durumunda Didim Belediye Başkanı Hatice Gençay’ın ‘bilinçli taksirle ölüme sebebiyet vermek’ suçundan yargılanabileceği kaydediliyor.

Didim ilçesinde 2 bin 500 kişinin yaşadığı 53 yıllık 1137 konuttan oluşan Mavişehir Sahil Sitesi’ndeki binalar ölüme davetiye çıkartıyor. 53 yıl önce inşa edilen  binalar S.O.S. veriyor. Tabut binalar olarak adlandırılan evlerin bazılarının kolonlarındaki betonlar kendiliğinden dökülüyor, sıvaların döküldüğü kolonların demirleri bile açık gözle görünüyor.

BAKANLIK RİSKLİ YAPI İLAN ETTİ

Burada yaşayan vatandaşlar evlerine korku ile girerken, bu durum site sakinlerinde büyük tedirginlik ve korku yaratıyor. Didim Belediyesi tarafından bugüne kadar riskli yapı ilan edilmeyen tabut binalarla ilgili yıllardan beri kentsel dönüşüm çalışmaları başlatılamadı.

Site sakinlerinden yüzde 50+1 çoğunluk sağlanamadığı için de dönüşüm anlamında bir adım atılamadı.

Basında çıkan haberler sonrası Didim Belediyesi’nin binaları riskli yapı ilan etmeyişi nedeniyle yıllardan beri kentsel dönüşüm çalışmalarının başlatılamadığı tabut binalarla ilgili Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı harekete geçti. Bakanlığa bağlı Kentsel Dönüşüm Başkanlığı Aydın Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü ekipleri Mavişehir semtindeki binaları 'depreme dayanıksız riskli yapı' ilan etti.

İKİ KEZ TAROT TESTİ YAPILDI

Aydın Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü durumu bakanlığa acil koduyla bildirdi. Bakanlık da durumu acil kodu ile gündeme aldı. Bakanlık kısa süre sonra Mavişehir Mahallesi'ndeki tabut binaların bulunduğu Sahil Sitesi'ne durum tespiti için bir ekip gönderdi. Binaların dayanıklılığını ölçmek için iki kez karot testi yapıldı. Bakanlık riskli yapı olarak tespit edilen yapılara ilişkin tutanak tuttu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER