© Aydın Şafak

Aydın BŞB’de akıllara durgunluk veren ihale vurgunları

İstanbul Beşiktaş ve Esenyurt Belediyelerine yapılan operasyonun göbeğindeki Bilginay Şirketi ile Aydın BŞB arasındaki müthiş ihale vurgun trafiği, İzmir Merkezli Telegram Haber internet haber sitesi tarafından deşifre edildi. Haber’de günümüz parasıyla yüzlerce milyon liralık vurgunlar, kaleme alındı. Bilindiği gibi bu ihale vurgunları hakkında İçişleri Bakanlığı tarafından Danıştay Kararı sonrası yargılama izni verilmişti.

İşte Telegram Haber’in Aydın BŞB’deki büyük vurgunun delilleriyle anlatımı…

BİLGİNAY, AKDENİZ VE BARKA ŞİRKETLERİNİN AYDIN BŞB’DE KAZANDIĞI İHALELERDE YER ALAN “KENDİ MALI” DETAYI…

Bilginay, Akdeniz ve Barka şirketlerinin Aydın BŞB'de kazandığı ihalelerde yer alan Aziz İhsan Aktaş hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturmada "yaklaşık maliyet ve şartnameye müdahale etti ve gizli kalması gereken belgelere ulaşarak ihaleyi istedikleri gibi sonuçlandırmaya yönelik usulsüzlükler yaptığına"...

Dün, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Beşiktaş ve Esenyurt Belediyeleri'ne yönelik “suç örgütü üyeliği', 'ihaleye fesat karıştırma' ve 'mal bildirimiyle ilgili yasanın ihlali” suçlamalarıyla geniş çaplı bir soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat ve 47 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. Gözaltı kararı verilenler arasında bir başka soruşturma kapsamında görevden alınan ve tutuklanan Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer de bulunuyordu.

İddialara göre,

Aziz İhsan Aktaş liderliğindeki suç örgütü, belediye başkanlarına ve üst düzey yöneticilerine rüşvet vererek ihale süreçlerini manipüle ediyordu. Başsavcılık, üç aylık bir süreçte elde edilen delillerle soruşturmanın başlatıldığını belirtirken, Aziz İhsan Aktaş hakkında “suç örgütü kurma ve yönetme”, “suç örgütüne üye olma”, “rüşvet verme”, “ihaleye fesat karıştırma”, “Vergi Usul Kanununa muhalefet” ve “mal varlığı değerlerini aklama” suçlarından işlem yapıldığı kaydedildi.

Aziz İhsan Aktaş'ın da dün akşam saatlerinde gözaltına alındığı haberi basına düşmüştü... Aktaş hakkında başlatılan soruşturma kapsamında, belediye başkanlarına ve üst düzey yöneticilerine rüşvet vererek ihale süreçlerini organize ettiği iddiaları yer alıyordu... 

Öte yandan Aziz İhsan Aktaş'la birlikte Barka şirketinin eski ve yeni sahipleri de operasyon kapsamında gözaltına alınan arasındaydı... 

Basına düşen operasyon haberleri ve yazılar incelendiğinde, soruşturmanın seyri çerçevesinde operasyonun Beşiktaş ve Esenyurt belediyeleri ile sınırlı kalmayacağı işaret ediliyordu... 

Operasyonun hangi yıllara kadar uzayacağını belirtmek mümkün olmadığı gibi; Aziz İhsan Aktaş'ın vereceği ifadelere göre soruşturmanın derinleşeceği kaydediliyor! 

Bilginay ve Barka şirketlerinin Aydın Büyükşehir Belediyesinde kazandığı ihaleler de dikkat çekenler arasında gösteriliyor!

Aydın BŞB’de yapılan birinci ve ikinci ihaleye katılmak isteyen onlarca şirket dosya alırken; iki ihaleye de GEÇERLİ TEKLİF sunan iki şirket olmuş!

Birinci (2016/514875) ihale için Aydın BŞB, 67 Milyon 277 Bin 924 Lira 84 Kuruş yaklaşık maliyet tespit etmiş. İhaleye katılan 2. şirket 67 Milyon 017 Bin 980 Lira teklif sunmuş... Başka bir deyişle, 2. şirket yaklaşık maliyetin altında 259 Bin 944 Lira 84 kırım uygulamış!

İhaleyi 65 Milyon 501 Bin 220 Liralık bir teklifle "BİLGİNAY TEMİZLİK HİZMETLERİ YEMEKÇİLİK BİLGİSAYAR İLAÇLAMA ORGANİZASYON TAŞIMACILIK İNŞAAT DANIŞMANLIK TEKSTİL AYAKKABICILIK TURİZM TİCARET PAZARLAMA SANAYİ LİMİTED ŞİRKETİ, AKDENİZ TEMİZLİK VE İLAÇLAMA HİZMETLERİ ORGANİZASYON TURİZM İNŞAAT BİLGİSAYAR VE DANIŞMANLIK TİCARET ANONİM ŞİRKETİ" İş Ortaklığı kazanmış. 

Ticaret Sicili gazetesinin 27 Mart 2019 tarih, 9796 sayı ve 80.'nci sayfasında yer alan ilana göre, Aydın BŞB'de ihale kazanan iş ortaklığı şirketlerinden "AKDENİZ TEMİZLİK VE İLAÇLAMA HİZMETLERİ ORGANİZASYON TURİZM İNŞAAT BİLGİSAYAR VE DANIŞMANLIK TİCARET ANONİM ŞİRKETİ" kendisini "FESİH" ediyor ve SYM Turizm şirketi tarafından devir alınıyor!

Kaderin cilvesi!

Bu devir işleminden sonra SYM şirketinin 27 Mart 2019 ile 07 Ağustos 2019 tarihleri (Resmi ihale hizmet süresi) arasında Aydın BŞB'ye Bilginay şirketi ile birlikte ne gibi hizmetler verdiğini bilemiyoruz ama, SYM şirketinin de 13 Mayıs 2019 tarihinde kendisini FESİH ederek ARASTEM şirketi tarafından devir alınıyor!

Durun durun! Daha bitmedi!

Arastem şirketi de kendisi FESİH ediyor ve Zara Araç Kiralama şirketi tarafından devir alıyor! 31 Mayıs 2019 tarihli "TERKİN" kararı çerçevesinde! 

Zara şirketi de kendisini FESİH ediyor Van merkezli Boztepe Kimya şirketi ile birleşiyor, ardından tekrar ayrılıyor... Sizin anlayacağınız 40 bin çeşit fesih ve devir alma işlemleri gerçekleştiriliyor! 

Bilginay şirketi, Aydın BŞB'de 2. ihalesini "BARKA ATIK YÖNETİM VE TAŞIMACILIK LİMİTED ŞİRKETİ, BİLGİNAY TEMİZLİK HİZMETLERİ YEMEKÇİLİK BİLGİSAYAR İLAÇLAMA ORGANİZASYON TAŞIMACILIK İNŞAAT DANIŞMANLIK TEKSTİL AYAKKABICILIK TURİZM TİCARET PAZARLAMA SANAYİ LİMİTED ŞİRKETİ" İş Ortaklığı şeklinde kazanıyor... 

İhalelerin hizmet sürelerine dikkatlice bakıldığında, 1. ihalenin süresi doluyor, 2. ihalenin hizmet süresi başlıyor... 

2 İhalenin de değişmeyen şirketi: "BİLGİNAY TEMİZLİK HİZMETLERİ YEMEKÇİLİK BİLGİSAYAR İLAÇLAMA ORGANİZASYON TAŞIMACILIK İNŞAAT DANIŞMANLIK TEKSTİL AYAKKABICILIK TURİZM TİCARET PAZARLAMA SANAYİ LİMİTED ŞİRKETİ" oluyor... 

İki ihalede de yapılacak işlerin adı: Kent temizliği için araç kiralama…

Peki bu iki ihalede izlenen yöntem, taktik nedir?

Onlarca şirket ihale dosyası alırken, neden 2 ihalede de 2 şirket geçerli teklif sunmuşlardır?

Neden onlarca şirket dosya almışken ihaleye katılmamışlardır?

İhalenin teknik şartnameleri, sadece 2 şirkete mi uygun düşmüştür?

İhaleye katılamayan şirketlerin gözlerini teknik şartname detayları mı korkutmuştur?

Teknik şartnamenin "püf noktası" nedir?

Teknik şartnameye, Bilginay şirketi ile "İş Ortaklığı" yapan şirketlerde bulunan "Özel Araçlar" mı konulmuştur?

Başka bir deyişle, ihale teknik şartnamesinde yer alan araçlar için "ÖZ MALI" şartı mı konulmuştur? 

Suç örgütü lideri iddiasıyla gözaltına alınan Aziz İhsan Aktaş hakkında, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturmada "…ihale hazırlık sürecinde Esenyurt Belediyesi görevlileriyle belediye binasında görüşmeler gerçekleştirdi, yaklaşık maliyet ve şartnameye müdahale etti ve gizli kalması gereken belgelere ulaşarak ihaleyi istedikleri gibi sonuçlandırmaya yönelik usulsüzlükler yaptığına" yer veriliyordu... 

Bu iddiaların bazıları da Aydın BŞB ihalelerinde yaşanmış mıdır? 

Başka bir deyişle, Aydın BŞB'nin ihale teknik şartnamelerinde istediği "KENDİ MALI" (Öz Malı) şartı, bile bile mi konulmuştur? 

Kiralanacak araçlar için teknik şartnamelere konulan "KENDİ MALI" şartı, diğer katılımcı şirketlere uymuyor muydu? 

İşte iki ihalenin teknik şartnameleri:

2016/514875 Nolu ihalenin teknik şartnamesinde yer alan araçlar: 

2019/311662 No.lu ihalenin teknik şartnamesinde yer alan araçlar:

Birinci ihalede kiralanacak araç sayısı: 67 Adet.

İkinci ihalede kiralanacak araç sayısı: 57 Adet.

Birinci ihalede KENDİ MALI araç şartı: 6 Adet. 

İkinci ihalede KENDİ MALI araç şartı: 6 Adet. 

Peki, ihalelerde izlenen SİHİRLİ YÖNTEM "KENDİ MALI" şartı olabilir mi?

Ayrıca, Aziz İhsan Aktaş hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturmada "yaklaşık maliyet ve şartnameye müdahale etti ve gizli kalması gereken belgelere ulaşarak ihaleyi istedikleri gibi sonuçlandırmaya yönelik usulsüzlükler yaptığına" bakıldığında, Aydın BŞB ihalelerinin de önemli olduğu ve yeniden incelenmesi gerektiği ortaya çıkmış olmuyor mu?

Kaynak: https://telegramhaber.com/bilginay-akdeniz-ve-barka-sirketlerinin-aydin-bsbde-kazandigi-ihalelerde-yer-alan-ken-68333h.htm

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER