0.542. 537 86 70

Yıkım kararı neden uygulanmıyor?

Didim Belediyesi’nin Avukat Zekiye Baran’ın Apollan Tapınağı yakınında 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı üzerinde yaptığı kaçak yapının yıkım kararı olmasına rağmen yıkmadığı ortaya çıktı.

2020-05-27

Tüm yasal süreçlerin tamamlanmasına ve Didim Kaymakamlığı’nın yıkım kararını uygulaması için Belediye’ye yazı göndermesine karşın Avukat Zekiye Baran’ın 1. Derece Arkeolojik Sit Alanındaki kaçak yapısı bir türlü yıkılamıyor.

Apollon Tapınağı 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı’nda 1706 nolu parsel üzerindeki kaçak inşaatın Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kanunu’na muhalefet edilerek yapıldığı belirtildi.

Yapı sahibi Zekiye Baran, Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Müdürlüğü kararlarını idari yargıya taşıdı. Yürütülen tüm yargı süreçlerinde Avukat Baran’ın itirazları reddedildi.

Kesinleşen yargı kararının ardından 2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’nun 61. maddesine göre kamu kurum ve kuruluşları ile belediyenin Koruma Yüksek Kurulu ve Koruma Bölge Kurulu’nun almış olduğu yıkım kararının 30 gün içinde gerçekleştirilmesi istendi.

Didim Kaymakamlığı da, yargı kararlarına dayanarak 22 Ocak 2020 tarihinde Didim Belediyesi’ne gönderdiği yazıda yapının KAÇAK olduğu vurgusu ile belediyeye yasal sorumluluklarını hatırlatarak yıkım kararının yerine getirilmesini talep etti.

Aradan 6 ay geçmesine karşın yıkım kararının geciktirildiği ve savsaklanarak Avukat Zekiye Baran’ın kaçak inşaatının korunduğu iddia edildi.

Buna sebep olarak da, yaklaşık 5 yıl önce Didim’de bir yıkım esnasında göçük altında kalarak yaşamını yitiren işçi Levent Bakay’ın ölümünden sorumlu tutulan Belediye Başkanı Deniz Atabay, Başkan Yardımcısı Emine Öznur Gündoğdu ve bazı bürokratların yargılandığı davada Avukat Zekiye Baran’ın Levent Bakay Davasının avukatı olması gösterildi.

Öte yandan Didim kamuoyunda Avukat Baran’ın Levent Bakay davasını zaman aşımına sokmak için uğraş verdiği ve karşılığında da kaçak yapısının yıkılmamasını istediği iddia ediliyor.

 

İŞTE DİDİM KAYMAKAMLIĞININ YAZISI..

 

Sepetim