0.542. 537 86 70

Toplu balık ölümleri üzerine…

Aydın’da bırakın balık ölümlerini yakın gelecekte insanlar ölecek insanlar!..

2018-06-08

Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger, dün Aydın ilinde yaşanan toplu balık ölümleriyle ilgili oluşturulan komisyonun inceleme sonucunu basın mensuplarına açıkladı.

Vali’nin toplantısına Vali Yardımcısı Mustafa Hulusi Arat, ADÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Recai Tunca, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fuat Fikret Aktaş, Devlet Su İşleri 21. Bölge Müdürü Mehmet Akif Balta, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Taha Al katıldı.

Balık ölümleri ile ilgili oluşturulan Komisyon bir rapor hazırlayıp Vali Yavuz Köşger’in önüne koydu ve Vali Köşger’de Komisyonun verdiği bilgiler doğrultusunda açıklama yaptı.

Dedi ki Vali Köşger:

“Olay basına, ‘Büyük Menderes Nehrin’de toplu balıklar öldü’ diye yansıdı. Toplu balıkların öldüğü yer, Büyük Menderes değil, T2 ana tahliye kanalıdır. Bu kanal Söke Ovası’nda 25 kilometrelik drenaj kanalıdır. Bu kanal tarımsal sulamalardan ortaya çıkan atık sular başta olmak üzere, tarımda kullanılan suların denize tahliyesini sağlayan bir kanaldır. Ülkemizdeki mevsimsel su kıtlığı sebebiyle bu tahliye kanalı sulama amaçlı kullanılıyor. Kanal temiz su ve Menderes'le bağlantılı bir kanal değildir. Buraya Söke Belediyesi'nin atıkları ve 4 tane de fabrikanın atık suları deşarj oluyor. Balıklar, Menderes Nehri'nde ölmedi. Ölümler, bu tahliye kanalında gerçekleşti."

Vali Köşger açıklamasında, numune incelemesine göre balıkların zehirlenmediğini, oksijensizlikten öldüklerini kaydederek, "Mayıs ayında mevsim normallerinin üzerinde 8-10 derece fazla sıcaklık oldu. Mayıs ayında, yıllardan beri ortalama sıcaklık 20 dereceyken, balık ölümlerinin gerçekleştiği tarihlerde sıcaklığın 33-35 derecede seyrettiği ortaya çıktı. Bu sıcaklıktan dolayı suyun da sığ olması nedeniyle oksijen yetersizliği tespit edildi. Balık ölümleri ani sıcaklık yükselmesinden ve balıkların oksijensiz kalmalarından kaynaklanıyor" dedi.

Vali Köşger Menderes Nehri’nin kirliliğinden söz ederken, "Her şeye rağmen Büyük Menderes Nehri'nin toplu balık ölümleri yaşanacak kadar kirli olmadığı ortaya çıktı. Büyük Menderes Nehri'ni Afyonkarahisar, Uşak, Denizli ve Aydın'a kadar yol boyunca şehir atıkları ve atık suları, büyük fabrika atıkları kirletiyor. Şehrimizin sınırına geldiğinde olması gerekenden iki kat daha fazla kirlilikte geçiyor. Bizden denize dökülene kadar bir birim daha kirlenince üç kat daha kirleniyor. Menderes Nehri, çok daha reform gerektiren maddi ve manevi süreç istiyor. Yol boyunca şehirlerin arıtma tesislerinin olması gereken standarda yükseltilmesi lazım. Aynı zamanda büyük fabrikaların da bunu yapması gerekiyor. Bu maddi anlamda büyük meblağlar ve devlet aklına ihtiyaç gerektiriyor. Dolayısıyla üç vilayetin bir araya gelmesiyle de çözülebilecek bir durum değil" diye konuştu.

Balık ölümleri ilgili haber de basına bu şekli ile yansıdı, kamuoyu sözüm ona bilgilendirildi.

* * *

Balık ölümleri ile ilgili yapılan açıklamanın yarın Germencik İlçesi’nde düzenlenecek büyük çevre yürüyüşü öncesi yapılması kamuoyunda oluşan tepkinin kırılması ve etkisini azaltmanın bir çabası değerlendirilebilir. Bu açıklama bir nevi kamouyonun gazını alma girişimidir.

Neymiş.. Balıkların öldüğü yer Menderes Nehri değil, T2 tahliye kanalı imiş.. Buraya Söke Belediyesi’nin atıkları ve 4 tane fabrikanın pis suları deşarj ediliyormuş.. Balıklar Menderes’de değil tahliye kanalında ölmüş..

Hiçbir basın mensubu sorgulamıyor..

“İyi de durum söylediğiniz gibiyse balıklar, suyun ani yükselen sıcaklığından, oksijensiz kalışından ölmüş ise niye sadece drenaj kanalının 3 kilometrelik bölümünde bu ölümler gerçekleşiyor. Hava şartları nedeniyle su ısınıyorsa 25 kilometrelik bölümde de su ısınmaz mı? Niye balık ölümü 3 kilometre içinde gerçekleşiyor?”

Kimse sorgulamıyor…

Bu tahliye kanalının sorumluluğu Tarım İl Müdürlüğü ve DSİ 21. Bölge Müdürlüğü’ndedir. Gözümüzün içine soka soka “Söke Belediyesi ve 4 fabrika atıklarını buraya döküyor” deniyor. İyi de ey yetkililer bu kanalı niye denetlemiyorsunuz? Atıkların buraya dökülmesine neden izin veriyorsunuz? Sudan niye sık sık numune alıp bu drenaj kanalını kontrol altında tutmuyorsunuz?

Gerçekleşen bu ölümlerin jeotermal kaynaklı olmadığı ortada.

Vali’nin açıklamasına göre;

Menderes Nehri Aydın’a geldiğinde 3 kat daha fazla kirleniyor.

Neden peki?

Menderes Nehri neden Aydın’da 3 kat fazla kirleniyor?

Çünkü, Aydın’daki jeotermal tesisler gizli gizli Menderes Nehri’ne su salıyor.

Şimdilik Menderes Nehri’nde suyun kirliliği balıkların ölümüne neden olacak kadar kirli değilmiş.

Etkisiz yetkili beyler…

Aydın’da bırakın balık ölümlerini yakın gelecekte insanlar ölecek insanlar!..

Böyle açıklamalar yapacağınıza jeotermal santrallarının Menderes Nehrine su salımının önüne neden geçmiyorsunuz?

Aydın’daki en büyük tehlike Menderes’e bırakılan evsel ve fabrikalardan bırakılan kirli atıklar değil…

JEOTERMALLERDİR..

JEOTERMALLER!…

Sepetim