0.542. 537 86 70

9. Ticaret ve Sanayi Şurası’nda Aydın İnciri’ne Teşvik Müjdesi..

9. Ticaret ve Sanayi Şurası’nda Aydın için; termal suyun sağlık sektörüne kazandırılması, Sağlık Serbest Bölgesinin kurulması, Köy Turizminin geliştirilmesi ve Nazilli’de uzun yaşam köyünün kurulması, Didim’de kruvaziyer limanın yapılması, Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesinin yatırım planına alınması talep edildi.

2016-10-11

9. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun evsahipliğinde, Başbakan Binali Yıldırım’ın başkanlığında, Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ile 365 oda ve borsanın yönetim kurulu başkanları ve meclis başkanlarının katılımıyla TOBB Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Şurada, 81 ilden 365 oda/borsa başkanı özel sektörün sorunlarını ve çözüm önerilerini, Başbakan Yıldırım ve bakanlara iletti.

Aydın’ın Sorunları İletildi.

TOBB konferans salonunda düzenlenen 9. Ticaret ve Sanayi Şurası'na Aydın’dan Aydın Ticaret Odası Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Ülken, Aydın Ticaret Odası Meclis Başkanı A. Sefa Yüksel, Aydın Sanayi Odası Başkanı Mehmet Yunus Şahin, Aydın Ticaret Borsası Meclis Başkanı Bahri Erdel, Söke Ticaret Odası Başkanı Haluk Kutlay, Söke Ticaret Odası Meclis Başkanı Behlül Er, Söke Ticaret Borsası Meclis Başkanı Nejat Sağel ve Didim Ticaret Odası Meclis Başkanı Hilmi Yıldırım katıldı. 9. Ticaret ve Sanayi Şurası’nda Aydın ile ilgili sorunlar gündeme getirildi.

9. Ticaret ve Sanayi Şurası’nda Aydın için; termal suyun sağlık sektörüne kazandırılması, Sağlık Serbest Bölgesinin kurulması, Köy Turizminin geliştirilmesi ve Nazilli’de uzun yaşam köyünün kurulması, Didim’de kruvaziyer limanın yapılması, Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesinin yatırım planına alınması talep edildi.

Büyükşehir statüsünde olup da sivil havacılığa hizmet vermeyen 2 ilden biri Aydın olduğu hatırlatılarak Aydın Çıldır Havaalanı’nın en kısa açılması,   İzmir-Aydın-Denizli tren hattının yüksek hızlı tren hattı haline getirilmesi, Aydın Denizli Otoyolu ve Aydın-Çine demiryolu hattının yapımına başlanması istendi.

Jeotermal enerji santrallerinin çevreye olan etkileri hakkında bilimsel bir rapor hazırlanması ve Büyük Menderes Nehri’nin acil olarak temizlenmesi, turizm sektörüne destek verilmesi, pamuk, incir, zeytinyağı, kestane ve çam fıstığının stratejik ürün olarak kabul edilmesi, incir, zeytinyağı ve kestane üretiminin prim ile desteklenmesi talep edilen konular arasında yer aldı.

9. Ticaret ve Sanayi Şura’sında incire özel teşvik verilmesi talebi Bakan  Faruk Çelik’ten anında karşılık buldu. Bakan Çelik, kayısı, incir ve üzüm ile ilgili özel bir teşvik uygulaması üzerinde çalışma yaptıklarını açıkladı.

Üreticilerimiz, incirden hak ettiği değeri alacak

TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Aydın Ticaret Odası Başkanı Hakan Ülken, Bakan Çelik’in müjdesi ile ilgili olarak Aydın Ticaret Odası’nın Avrupa Birliği'nden Coğrafi İşaret tescilini aldığı ‘Aydın İnciri’nin hak ettiği değere ulaşmasını istediklerini kaydeden Ülken, “İncir, Aydın’ın simgesi ve ekonomik açıdan en değerli ürünü. Bu bakımdan odamız TPE ve AB’ye incirin marka tescilini yaptırdı. İncirin marka koruması altına alınması kadar üreticinin para kazanması da önemli. Bunun için incire özel teşvik verilmesi konusunu uzun süredir gündemde tutuyorduk. Ticaret ve Sanayi Şurası’nda Başbakan Binali Yıldırım’ın da katıldığı toplantıda bu talebimizi tekrar dile getirdik. Tarım Bakanı Faruk Çelik de kayısı, incir ve üzüme özel teşvik uygulaması üzerinde çalışma yaptıklarını ifade etti. Üreticilerimiz, incirden hak ettiği değeri alacak” dedi.

 Başbakan Binali Yıldırım şurada yaptığı konuşmada, sanayi ve ticaret odası başkanlarının ifade ettiği sorunları şuraya katılan bakanlarla birlikte büyük bir titizlikle not ettiğine dikkati çekerek, "Bunların hepsine çözüm bulmak, ülkemizin ve milletimizin muasır medeniyetler yolculuğunda en önemli paydaşlarından biri olan siz sanayi ve ticaret erbabının önünü açmak, yolunu aydınlatmak, 65. Hükümet olarak bizim en önemli görevlerimizden biridir. Bundan emin olabilirsiniz. AK Parti iktidarı olarak geçtiğimiz 14 yılda hep bunu yaptık. 'Her şeyi biz biliriz, biz yaparız' zehabına kapılmadan, memleketin bütün paydaşlarını, her alandaki sivil toplum kuruluşlarını işin içine dahil etmek suretiyle vatandaşımızın, milletimizin beklediği en uygun, en ideal çözümü üretmeye çalıştık" ifadesini kullandı.

Sepetim