0.542. 537 86 70

Şoför esnafı kontak kapatma noktasına geldi..

Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın, döviz artışının akaryakıt fiyatlarının artmasına neden olduğunu belirterek, özellikle taşımalı eğitimde ihale alan esnafın zararının çok büyük olduğunu aktardı. Apaydın, “Şartlar kontak kapama noktasına kadar bizi getirmiştir. Çare arıyoruz” dedi.

2021-12-25

Şoför esnafının ekonomik olarak zor günler geçirdiğini belirten TŞOF Başkanı Fevzi Apaydın, yaptığı açıklamayla sorunlara dikkat çekti.

Apaydın’ın açıklaması şöyle:

“ESNAF AKARYAKITTAKİ YÜZDE 60 FİYAT ARTIŞI NEDENİYLE ZORDA

Döviz artışı en çok otomobilcileri, karayolunda yük ve yolcu taşıyan nakliyeci esnafını vurmuştur. Dövizin artmasıyla akaryakıta çok büyük zamlar gelmiştir. Özellikle taşımalı eğitimde ihale alan esnafımız haziran ve temmuz aylarında yapılan ihalelerde girerek bu işleri üstlenmektedir. Ancak haziran ayında 6 lira 50 kuruş olan akaryakıt, motorin bugün 11 liranın üzerine çıkmıştır. Aradaki fark yaklaşık yüzde 60’lardadır. Yüzde 60 fiyat artışından dolayı bizim bu ihaleyi alan öğrencileri taşıyan esnafımız zararlar etmektedir. Her gün cebinden para ilave ederek deposuna yakıt koyan esnafımız çalışamaz hale gelmiştir.

Milli Eğitim Bakanımıza kadar konuyu ilettik. Kısa vadede bunu çözeceklerine söz verdiler. Biz o sözün yerine getirilmesini istiyoruz. Çünkü taşıyacak çocukları okuldan eve, evden okula götürecek gücümüz kalmadı. Hatta son günlerde kış şartlarının artmasından dolayı taşımalı eğitimde çalışan esnafımız kış lastiklerine zincir takarak evden okula, okuldan eve öğrenci taşımaktadırlar. Kışın yakıt daha fazla yakmakta, araçlar daha fazla güç sarf etmektedirler.

MAZOT FARKINDAN DOLAYI ZARAR EDİYORUZ

Bu dönem gerek şehir içerisinde gerekse şehirler arası yollarda öğrenci servislerinde, taksilerimizde, minibüslerimizde halen bu mazot farklarından dolayı zarar etmekteyiz. Kur fiyatlarının aşağı çekilmesiyle dövizin çok aşağı seviyelere inmesini biz yakıtta da bekliyoruz. 11 lira olan yakıtın daha aşağı inmesini bekliyoruz. Eğer dövizdeki düşüş yakıtta da bize yansırsa belki zararımızı bir nebze azaltırız. Çoluk çocuğumuza da bir ekmek götürecek hale geliriz.

Yılın sonuna kadar bu akaryakıtta bir düşme bekliyoruz. Eğer düşmeyecekse bu farkları fiyatlarımıza yansıtmak istiyoruz. Biz öğrencileri okullarına yetiştirmek istiyoruz. Evde bırak istemiyoruz. Ama bu şartlar kontak kapama noktasına kadar bizi getirmiştir. Çare arıyoruz. Bu konuda bize inanıyorum ki devletimiz bir el atacak. Bu çaresizlikten bizi kurtaracaktır.

TÜM GİDERLER YÜZDE 100 ARTTI

Akaryakıtın dışında lastiklerin fiyatları da 2-3 üç kat arttı. Kullanılan madeni yağın fiyatı da arttı. Araçların bütün girdileri, amortisman giderleri en az yüzde 100 olmak üzere arttı. Şoför esnafı olarak tekerleri döndüremiyoruz. Yaptığımız ihalelerden fark almak zorundayız. Yoksa biz olduğumuz yerde çocuklar da evlerinde kalabilir.”

 

Okunma sayısı: 864

Sepetim